Fiecare pas contează la KinetoBebe
Peste tot se nasc copii care fac singuri primul pas. Se nasc, însă, copii care își leagă visele copilăriei de sălile de terapie și fac primul pas undeva spre 5 ani. Există copii care nu vor reuși vreodată să facă primul pas. Și mai sunt copii care nu își permit niciodată un tratament lung și costisitor ca să poată pune un pas înaintea celuilalt.
Acum 13 ani, Asociația Kinetobebe s-a născut din nevoia de a oferi terapie specializată pentru copii, într-un context în care în București existau câteva centre de recuperare în rețeaua publică de sănătate, nespecializate însă pe domeniul pediatric. S-au adăugat nevoile de a asigura terapii de recuperare integrate: kinetoterapie, logopedie, ergoterapie, la o capacitate mai mare și pe termen lung.
Astăzi, peste 150 de copii își petrec bucăți din primii ani de viață în sălile de terapie ale celor 3 centre de recuperare pediatrică KinetoBebe, urmând programe complexe de recuperare pentru a reuși să facă mișcări aparent simple sau normale pentru alții.
„Asociația KinetoBebe s-a născut și din dorința de a transforma centrele KinetoBebe într-o organizație non profit și de a fi alături de copii, de părinți, de cadrele medicale, și, mai nou, de alte ong-uri, pentru a putea cumva să creștem această componentă socială a comunității în care noi trăim. Pentru că, momentan, componenta socială a comunității este cea care acoperă toate găurile pe care statul le lasă sau nu le poate acoperi. Și atunci, cumva, datoria noastră este să depistăm aceste lipsuri și să încercăm să venim cu soluții active, să răspundem nevoilor cetățenilor. În această categorie de cetățeni intră chiar și bebelușul care se naște astăzi și mâine are nevoie de terapie. Și el este un cetățean cu drepturi depline al comunității noastre. Cetățean este cuvântul de egalitate care pune egal între noi toți, indiferent de pregătire, de educație, de putere financiară, de background al familiei și pe acest egal se bazează KinetoBebe”, spune mândră Raluca Chișu, fondatoarea KinetoBebe și partenera noastră în proiectul salinei Flori de Sare.
Din anul 2018 Asociația KinetoBebe oferă și suport gratuit, în limita posibilităților de finanțare, pentru copiii ai căror familii nu își permit terapii de lungă durată, prin Bursele de Terapie. Beneficiarii burselor sunt copii cu vârsta cuprinsă între 0 luni și 16 ani, cu diagnostic neurologic. Însă cei mai mulți dintre acești beneficiari au vârste între 0 luni și 3 ani, pentru că intervenția precoce prin terapie le poate crește șansele de recuperare.
Câteva cifre despre acest program de recuperare medicală vitală
în 2019 au fost realizate 893 de ore de terapie gratuită pentru 52 de copii;
în 2020 au fost realizate 1.070 de ore de terapie gratuită în Centrele KinetoBebe și 1.100 de ore de terapie suport online, gratuită, în perioada stării de urgență (martie-mai), pentru 318 copii;
în 2021, 504 copii au avut parte de 1.676 ședințe de kinetoterapie gratuite și 1.865 ședințe de kinetoterapie co-finanțate.
Pentru anul 2022 și-au dorit să crească numărul de copii susținuți gratuit de la 20% la 30-35%, însă criza economică recentă a făcut imposibilă această creștere. Dar dincolo de cifre, cea mai mare victorie a KinetoBebe este atunci când părinții își privesc copiii cu lacrimi în ochi pentru că au reușit ceva ce părea imposibil.
„Există copii cu diagnostice foarte grave (…) nu ne așteptam nici măcar să trăiască 2 luni, iar acum copilul are un an, deși are mari dificultăți. Faptul că el a făcut mișcare l-a ajutat să își dezvolte imunitatea, capacitatea de respirație, activitatea organelor, astfel încât trăiește de 7 luni o minune. Trăiește. Este o realizare a mâinilor pricepute din KinetoBebe. Dar la fel de mare realizare este și primul pas al unui băiețel cu un retard motor cauzat nestimulării de acasă. Noi l-am ajutat să facă primul pas în centru. Pentru că unul din motto-urile KinetoBebe este <>”, mai povestește Raluca.
Totul într-un domeniu necontrolat încă din punct de vedere al formării profesionale, un domeniu în care se construiește și în care KinetoBebe reprezintă o cărămidă, împreună cu alte organizații din domeniul recuperării pediatrice. O altă cărămidă, pusă în plină criză economică, este salina senzorială Flori de sare, pe care o amenajăm luna aceasta într-unul dintre centrele KinetoBebe și de care se vor bucura gratuit 40 de copii care au nevoie de terapie și însoțitorii lor, în fiecare lună. Află mai multe despre proiect AICI.