Salinoterapie, haloterapie și ce mai face sarea BINE
Ideea salinei senzoriale din inima Bucureștiului – cauza lunii Octombrie la Zi de Bine – a venit în urmă cu un an, când la Asociația KinetoBebe copiii care au nevoie de recuperare pediatrică și terapii complexe erau nevoiți să își tot întrerupă tratamentele din cauza răcelilor. Apărea o răceală și nu se mai termina. Apăreau probleme respiratorii și nu se mai terminau. Și, o știm prea bine, nu erau răcelile de sezon cu care erau obișnuiți de atâția ani… era ceva mult mai grav de atât.
Salinoterapia a venit, așadar, ca un răspuns firesc, într-o perioadă nefirească – în perioada pandemiei – peste care s-a suprapus criza economică. Salinoterapia nu este nimic altceva decât o metodă terapeutică naturală, străveche. Mai simplu, este o terapie ce implică sare, fie că este vorba despre bazine cu apă sărată sau o salină din adâncul pământului.
Terapia cu sare uscată are multiple beneficii la nivel respirator, este benefică în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, ba chiar la relaxare. Să le luăm pe rând: salinoterapia ajută la curățarea căilor respiratorii, întărirea sistemului imunitar, micșorează inflamațiile, are un efect antibacterian, reduce folosirea inhalatoarelor, este eficientă în tratarea astmului, a bronșitei sau alergiilor respiratorii. Este o terapie complementară care poate fi eficientă și în probleme care apar la suprafața pielii. Nu în ultimul rând, momentele petrecute în salină duc la relaxare și la o stare de bine generală, prin reducerea simptomelor de anxietate, depresie, insomnii etc.
Încă de la începutul anilor ’80, specialiștii au tot încercat să reproducă la suprafață microclimatul salin al peșterilor, dar au ajuns la concluzia că, pentru a obține efectele terapeutice specifice acestui microclimat, încăperea trebuie să îndeplinească obligatoriu mai multe caracteristici. Pentru ca ședințele de salinoterapie să aibă efect, există două condiții, ne spune doamna doctor Anda Zaharia, medic KinetoBebe. Ședințele trebuie să fie realizate în urma recomandărilor medicale, iar salina trebuie să fie dotată cu echipament medical specializat. Studiile medicale dovedesc că salinele artificiale care nu au echipament medical și condiții speciale nu oferă absolut deloc beneficii medicale.
Haloterapia este denumirea oficială pentru ce se întâmplă în salinele artificiale care îndeplinesc criteriile specifice și care au echipament medical în dotare. Mai precis, după ședințe de haloterapie respirăm mai bine, plămânii noștri sunt mai fericiți, dar observăm efecte pozitive inclusiv la nivel neurologic. Din păcate, în România, există foarte multe saline artificiale care nu au echipament potrivit și care, așadar, vând doar iluzii medicale celor necunoscători, punând astfel în pericol și reputația locațiilor care oferă un tratament natural real.
În salina Flori de Sare, pe care o amenajăm într-unul dintre Centrele KinetoBebe, salinoterapia se va face cu ajutorul unui aparat care se numește halogenerator și care macină sarea și dispersează în aer microparticule uscate de aerosoli atât de fine încât pătrund foarte adânc, până în bronhiolele terminale și în alveolele pulmonare. Practic, în ambele camere, se respiră un aer puternic salinizat și o ședință de 45 de minute echivalează cu 4-6 ore petrecute într-o salină de mare adâncime și este de asemenea o variantă sigură și pentru copii cu vârste sub 3 ani și femei însărcinate.
Este nevoie însă de recomandare medicală înainte de a face salinoterapie, ne mai spune dr. Anda Zaharia, pentru că există riscuri pentru copiii și adulții cu patologii cardiace, renale sau neoplazice. Recomandarea poate fi făcută de un medic specializat în ORL sau medic pediatru, înainte de a face ședințele de salinoterapie. De exemplu, salina nu este recomandată copiilor cu febră sau în primele 3 zile de la debutul acesteia.
O ședință de haloterapie poate dura între 30 – 100 minute, depinzând foarte mult de concentrația de sare din microclimat și de patologiile asociate ale pacientului. Efectul sării se observă chiar după primele 10 minute de expunere, prin apariția rinoreei și a tusei, mecanisme naturale de apărare a organismului. Rezultatele se văd, însă, după realizarea corectă a mai multor ședințe, în funcție de patologia pentru care se realizează această terapie alternativă.
Ce va aduce nou salina senzorială de la KinetoBebe?
Prin lumini, mișcare și sunet, camera senzorială are capacitatea de a induce o stare de bine, de relaxare musculară și psihică, de scădere a stresului și anxietății. Prin urmare, ajută copiii să fie mult mai receptivi la informațiile oferite în cadrul celorlalte terapii care îi stimulează să facă mișcare, să comunice, să își insușească limbajul și să-și dezvolte inteligența emoțională.
Salina oferă, așadar, un beneficiu enorm asupra aparatului respirator și asupra imunității. Copii beneficiază de un loc de joacă sănătos, sigur din punct de vedere microbiologic, iar împreună cu kinetoterapia și celelalte activități propuse de specialiștii de la KinetoBebe, contribuim la dezvoltarea armonioasă și sănătoasă a copilului, ne-a mai spus dr. Anda Zaharia. În plus, cei care însoțesc copiii la terapie se pot, de asemenea, bucura de efectele benefice ale sării aduse tocmai din Ucraina. Citește mai multe despre proiect AICI.