Despre viața complicată a românilor, cu Paula Flutur, psiholog DepreHUB
E considerată boala secolului, dar nu vorbim despre ea. Generația celor născuţi în perioada 1980-2000 este cea mai deprimată generație în viață și lucrurile nu par să se îmbunătățească pentru generațiile de puști care vin după. Doar până acum câțiva ani, trăiam feriți de lucrurile astea.
Singura problemă a unui ritm de viață care îți permitea să faci ceva folositor pentru tine după muncă era ce să faci. Opțiuni nu erau foarte multe. Dar nici atâta agitație. Vrând nevrând trăiam mai simplu și mai lent. Acum, vrând nevrând trăim agitați, haotic, deconectați de noi înșine și de cei din jur, frustrați până la cer, dar prea obosiți să mai facem ceva în privința asta. Complicat! Despre despresie și viața complicată a românilor, am discutat cu Paula Flutur, psiholog clinician și psihoterapeut DepreHUB – primul hub antidepresie din România și partenerul nostru în proiectul din Februarie – #teenline – telverde de ajutor emoțional pentru tinerii noștri cu probleme.
Dintre toate problemele de sănătate și sociale cu care se confruntă românii astăzi, cât de gravă ați spune că este problema depresiei?
Depresia este o problemă cu care se confruntă foarte mulți români și, de cele mai multe ori, nu este o depresie dignosticată și tratată corespunzător. Acest lucru face aproape imposibil să avem o statistică corectă și coerentă la nivel de populație în România.
Ce e foarte important de reliefat este faptul că depresia vine la pachet cu alte probleme de sănătate sau sociale cu care oamenii se confruntă. De exemplu, bolnavii de cancer se confruntă des cu depresie pentru că tratamentul este de lungă durată, stau mult în spital, încep să își piardă din speranță, din prieteni și au o degradare fizică. Intervenția unui specialist în astfel de cazuri este foarte importantă pentru a-i ajuta pe pacienți să își găsească puterea să lupte, să dea un sens acestei experiențe sau, în cazurile grave, să se pregătească pentru sfârșitul vieții.
Foarte multe lucruri s-au schimbat în România în ultimii 20-30 de ani, iar generația actuală se confruntă cu un nivel mai ridicat de stres, anxietate și depresie, care respectă trendul țărilor în curs de dezvoltare. Care sunt factorii principali care au dus la această situație în țara noastră?
Primul factor care îmi vine în minte este calitatea relațiilor sociale. Tehnologia a făcut și face multe lucruri bune pentru noi, însă când este în exces ajunge să îndepărteze oamenii, iar relațiile sunt mai degrabă fictive și superficiale. Oamenii au nevoie să fie cu adevărat conectați cu alți oameni, au nevoie de relații autentice în care pot fi ei înșiși și pot trăi experiențe valoroase alături de cei dragi.
Un alt factor al creșterii nivelului de stres, anxietate și depresie este volumul imens de informație care ne bombardează zilnic. Mulți dintre români nu au niciun filtru în a primi informație și astfel volumul devine copleșitor. Nici nu ne mai dăm seama că trec zile fără a fi în contact cu noi înșine și nevoile noastre, deoarece suntem mult prea ocupați să procesăm informație din diverse surse. Poate că acest lucru are legătură și cu faptul că în urmă cu 30 de ani nu aveam suficientă informație sau informația era 100% controlată.
Putem să mai aducem mulți alți factori în discuție, precum: viteza de dezvoltare a fost prea mare în comparație cu putința oamenilor de a asimila schimbare, de a înțelege și de a se adapta continuu la nou. Când spun asta, mă gândesc și la sistemul de învățământ care a avut parte de o digitalizare forțată având în vedere contextul COVID. Totuși, o mare parte din profesori nu au fost pregătiți din punct de vedere logistic, didactic sau emoțional să susțină această schimbare. Cu siguranță e nevoie de timp pentru a integra toate aceste schimbări într-un sistem social care este greoi și uneori indisponibil pentru schimbare.
Câți români ați aprecia că mai au un program de lucru care să NU îi lase obosiți și stresați?
Foarte puțini, mai ales când ne gândim la românii din marile orașe. Am observat români din corporații care au o sete de a face și a demonstra că în România se poate și se muncește. Astfel, ei trag uneori peste putințele lor din diverse motivații: un job mai bun, un salariu mai bun, poziție socială și influență.
Cu toate acestea, în ultimii doi ani am observat din ce în ce mai mult că există un trend pe piața de recrutare. Unul din principalele criterii de alegere a job-ului este echilibrul între viața personală și viața profesională. Acest criteriu este chiar mai important decât salariul. Să observăm asta este îmbucurător, deoarece înseamnă că românii încep să cântărească ceea ce este cu adevărat important în viață și energia pe care aleg să o investească în toate aspectele vieții.
Cât de pregătiți sunt românii să recunoască și să gestioneze aceste afecțiuni mintale?
Românii devin din ce în ce mai pregătiți să recunoască și să trateze anxietatea, depresia și probleme mai adânci de atât. Se pare că devenim din ce în ce mai educați în ceea ce înseamnă psihologul în România. Mă bucur mult să văd cum oamenii încep să ceară ajutorul atunci când se mai poate face ceva, când încă se poate interveni cu ajutorul psihologului. Este cert că avem nevoie de timp.
Clienți de-ai mei mi-au spus că pandemia a accelerat conștientizarea unor probleme care erau de mult acolo, însă parcă nu era timp să te oprești și să le vezi, să faci ceva. Poate că timpul petrecut în casă, plictiseala, singurătatea și, în unele cazuri, pierderea job-ului au fost declanșatori importanți în a face ceva pentru sine.
Sperăm că românii să fie din ce în ce mai deschiși la a cere ajutorul atunci când se împotmolesc undeva.
În ce stare de spirit se găsesc cei care ajung la depreHUB? Care sunt probleme principale pentru care cer ajutor?
Cei care ne cer ajutorul vin de regulă când simt că nu mai pot duce ceea ce au dus, poate, prea mult timp. Vin îngrijorați, deprimați, speriați de propriile reacții sau gânduri. Este greu să facem un clasament, dar cu siguranță printre cele mai frecvente probleme sunt legate de relațiile în care sunt, anxietatea pe care o simt în diverse situații de viață și stările depresive.
Oamenii au fost obișnuiți să ascundă, să nege și să facă față așa cum pot la ceea ce trăiesc. Faptul că acum vin spre noi și cer ajutorul este un semn clar să mentalitatea este în schimbare.
Ce înseamnă o abordare 360 de grade a tipologiei depresive?
Noi ne-am dorit să avem o abordare completă asupra depresiei, cu o echipa întreagă de suport, incluzând: testare cu ajutorul testelor standardizate și validate pe populația românescă, interviu clinic, psihiatrie care oferă medicamentație (dacă este nevoie), psihoterapie, nutriție și mișcare. Nu putem izola procesele psihologice de viața individului în întreaga sa complexitate.
Care sunt lucrurile esențiale pe care ar trebui să știe cineva care apelează la serviciile depreHUB?
Cel mai important lucru este că la noi găsești specialiști care pot aborda orice problemă sau situație. Echipa noastră este extinsă, avem colegi cu multă experiență și specializați în mai multe arii de abordare psihoterapeutică.
De asemenea, foarte important este că avem serviciul de psihoterapie gratis pentru cei care nu își permit financiar un proces psihoterapeutic. Suntem bucuroși să putem aduce starea de bine la fiecare om care este hotărât să lucreze cu sine.