Ce poți face dacă ești agresată
„Primii ani ai căsătoriei au fost liniștiți, ne mai certam și noi ca orice cuplu, dar nu mă lovea. Ușor, ușor au început jignirile, acuzele, sfidarea, apoi loviturile. Și-a arătat încet adevărata față – egoist, orgolios, însetat după putere și deținerea adevărului suprem, un om tiranic.
Mereu vrea să aibă ultimul cuvânt, dacă nu am aceeași parere cu a lui înseamnă că sunt proastă, incultă, că habar nu am și mai bine tac din gură. În casă cumpărăm doar ce îi place lui, mergem în vacanțe doar unde vrea el, îmi dă voie să îmi cumpăr doar ce haine consideră el că sunt frumoase, indiferent dacă mie îmi plac sau nu.
Eram o femeie plină de dorințe, aveam idealuri, planuri, voiam să mă dezvolt, să cresc, să studiez, să aflu, să cunosc, să experimentez. Am fost o elevă bună, o studentă bună, aveam note mari, aveam potențial, puteam face multe, eram sigură că o să pot face, simțeam că pot muta munții și că nimic nu e imposibil. Apoi a început să îmi spună că nu fac bine, că nu aleg bine, că e mai bine cum zice el și că dacă vreau să reușesc mai bine îl ascult… l-am ascultat, am crezut că îmi vrea binele… am eșuat lamentabil în tot ce mi-am propus după. Mi-am dat seama apoi că tot ce voia era să mă țină în umbra lui, eram ca o marionetă în mâinile lui grele.
Într-un moment de disperare am zis că eu o să divorțez… atât mi-a trebuit… au început amenințările și loviturile. Toate prietenele îmi spuneau să stau în banca mea că nu o să reușesc, că o să o pățesc rău… la cum l-au cunoscut ele. Și am stat în banca mea. Cuminte ca o marionetă fără suflare. A fost din ce în ce mai rău, ajunsese să ia agenda în mână și să îmi spună să nu vorbesc cu el pe ziua aceea, că nu vede o programare cu numele meu. Îmi lua cărțile și mă punea să citesc ce îi place lui. Masa nu aveam voie să o pun decât la orele fixe alese de el și aveam voie să gătesc doar ce avea el chef să mănânce.
Am căutat ajutor, cu multă frică în suflet. Mica marionetă a început puțin câte puțin, să prindă viață. Parcă începeam să simt puțină încredere… La ultima bătaie, ce s-a lăsat cu multe urme și un certificat de la IML, am decis că vreau să plec, m-am gândit că dacă rămân am toate șansele să mor. M-am mutat singură, iar când m-am privit în oglindă, după mulți ani, am văzut ceva diferit, o urmă de încredere, de putere, de curaj. O mică parte din femeia ce am fost începe timid să își facă apariția. Fără ajutor eu nu aș fi reușit!”
Cere ajutor! Apelează la o persoană de încredere sau la servicii specializate.
O femeie care stă într-o relație abuzivă o face de teamă pentru propria viață sau pentru cea a copiiilor și o face din lipsă de resurse materiale și financiare, din lipsă de informații. Din fericire, în România structura asociațiilor care luptă pentru combatrea violenței împotriva femeilor este în creștere. Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor strânge sub aceeași umbrelă organizații care acționează la nivel local pentru a scoate victimele din relațiile abuzive, inclusiv prin oferirea de adăpost temporar, reprezentare în instanță, consilere juridică și psihologică.
Numărul unic naţional de urgenţă pentru victimele violenței domestice la care poți suna este: 0800 500 333. Linia telefonică este un serviciu specializat, deschis 24 de ore din 24 și se adresează atât persoanelor care s-au confruntat cu o formă de violență, cât și celor care doresc informații sau consiliere. De aici poți afla informații despre serviciile de consiliere și adăpost din zona în care locuiești.
În situații de criză, dacă viața ta sau a copiiilor tăi este amenințată, sună de urgență la 112!
Un echipaj de poliție se va deplasa la fața locului și, dacă este cazul, o ambulanță. În funcție de gravitatea cazului, polițistul poate emite un ordin de protecție provizoriu, prin care îl poate evacua pe agresor și îi poate impune să păstreze o distanță minimă față de victimă și de copiii acesteia.
În funcție de gravitate, echipajul de poliție va veni însoțit de o ambulanță pentru a acorda primul ajutor și în caz de necesitate va transporta victima la o unitate de primiri urgențe.
În cazul infracțiunilor de viol (această fiind prezentă și în cazul membrilor de familie), victima trebuie să sune la 112 pentru a reclama fapta, iar organele de poliție o vor însoți la unitatea de medicină legală pentru constatări. Important de știut este faptul că victima nu trebuie șă își facă igienă intimă înainte de a se prezenta la unitatea de medicină legală!
Obținerea certificatului medico-legal de la unitățile de medicină legală
Victimele care au suferit agresiuni fizice trebuie să se prezinte la o unitate de medicină legală (de pe raza în care au domiciliul/reședința în actul de identitate) în vederea constatării afecțiunilor și emiterea unui certificat medico-legal, care reprezintă o probă importantă atât în fața instanței civile care judecă cererea pentru emiterea ordinului de protecție, cât și în fața organelor care analizează plângerea penală).
Există autorități publice locale sau ONG-uri care decontează taxa pentru emiterea certificatului medico-legal. Cu toate că certificatul medico-legal nu se eliberează imediat (poate dura 10 zile sau mai mult) în fața instanței care judecă cererea pentru emiterea ordinului de protecție se poate anexa la cerere chitanța cu care a achitat taxa pentru eliberarea acestuia. Constituie o probă care arată că victima s-a prezentat la unitatea de medicină legală!
În cazul în care victima a beneficiat de îngrijiri într-o unitatea medicală, victima va depune la unitatea de medicină legală și biletul de externare. Dacă victima a suferit leziuni care îi puteau pune în pericol viața și acesta formulează plângere penală sau dacă organele de urmărire penală s-au autosesizat, de cele mai multe ori victima este prezentată la unitatea de medicină legală chiar de către poliție sau procurorul poate dispune efectuarea unei expertize medico legale.
Înregistrează o plângere penală!
Victima poate formula o plângere penală în termen de 90 de zile de la săvârșirea faptei, plângere ce trebuie înregistrată fie la secția de poliție, fie la unitatea de parchet pe raza căreia s-a săvârșit fapta. Formularea unei plângeri penale nu este condiționată de depunerea unui certificat medico-legal, actele/dovezile în susținerea plângerii putând fi depuse ulterior.
Plângerea penală poate fi transmisă și online ori prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin curier cu confirmare de primire. Instituția la care se depune plângerea va comunica un număr de înregistrare. Această plângere poate reprezenta o probă în instanță pentru obținerea unui ordin de protecție.
Cere un ordin de protecție!
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către polițiști, pe baza evaluării situaţiei de fapt printr-un formular de evaluare a riscului, NUMAI în cazurile în care constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică. Valabilitatea ordinului de protecţie provizoriu este de 5 zile ( 120 de ore) sau până la pronunțarea instanței de judecată sesizată de către procuror.
Un ordin de protecție neprovizoriu (cu valabilitatea de 6 luni) se poate emite doar de către instanța de judecată la cererea victimei. Această cerere se depune la judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedința victima, chiar dacă locuieşte la adresa respectivă fără forme legale. Pentru emiterea ordinului de protecție nu se plăteşte taxă de timbru, iar victimei i se acordă asistență sau reprezentare prin avocat în mod gratuit. După emitere, ordinul de protecție se comunică de către instanță: victimei, agresorului şi, în ziua pronunţării, organelor de poliție de la domiciliul victimei şi al agresorului. În cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție, victima trebuie să apeleze serviciul de urgență 112 şi să menționeze că este beneficiara unui ordin de protecție pe care agresorul l-a încălcat. În această situație intervenția organelor de poliție este mult mai rapidă. Încălcarea ordinului de protecție reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani!
***
Aceasta este o campanie Zi de Bine pentru protejarea femeilor, victime ale violenței domestice. În luna Noiembrie, ajută-ne să strângem 15.000 de sms-uri cu textul SUS la 8845 (2 euro/lună) pentru ca peste 1.000 de femei să aibă acces la MINERVA, un dispozitiv ascuns într-o bijuterie care le va ajuta să facă un apel rapid la 112 dacă agresorul încalcă ordinul de protecție. AVON România sprijină campania noastră prin dublarea sumei strânse prin cele 15.000 de sms-uri! Mulțumim!