Câte relații, atâtea forme de abuz la care să fii atentă
„Sunt Carmen, am 29 de ani, 3 copii și 2 surori. Sunt căsătorită de 5 ani și de mai bine de 2 ani sunt victima abuzului. Mai bine zis…am fost victima abuzului pentru că am decis să plec…
Mă jignea, mă scuipa, mă amenința, mă lovea, îmi lua salariul…am suportat totul pentru copii pentru că mă amenința că dacă plec nu o să îi mai văd și că o să le spună că i-am părăsit și că sunt o mamă rea. Gândul ăsta mă îngrozea mai mult chiar decât loviturile lui. Cum să nu îmi mai văd copiii? Ce poate fi mai dureros pentru o mamă? Așa că am stat și am îndurat.
Cred că eram obișnuită să iau bătaie și să nu îmi ia nimeni apărarea. Bunica mă bătea cu lemnul când eram mică…de multe ori nici nu știam de ce mă bate…era supărată și mă trezeam cu un lemn peste mâini, în cap, unde nimerea. Erau multe dăți în care mă bătea și mă mai și dădea afară din casă…încă văd imaginea mamei în pragul ușii…stătea și nu spunea nimic.
Nu doar o dată m-am gândit să mă sinucid, dar mereu mă gândeam ce o să se întâmple cu copilașii mei… cine o să aibă grijă de ei… și am decis că cea mai bună soluție nu e să mor, ci să plec, să caut ajutor și apoi să lupt pentru copiii mei! Așa că am plecat. Zile întregi mă suna și mă amenința că nu o să îi mai văd niciodată pe cei mici, că dacă îndrăznesc să calc în curte să îi văd, e vai și amar de pielea mea, îmi spunea că tot ce or să știe ei este că nu mi-a păsat de ei și că am plecat cu un alt bărbat. Într-un final mi-am schimbat numărul de telefon ca să nu mă mai hărțuiască zi și noapte.
Mă uit înapoi și îmi dau seama că trebuia să plec de mult, dar, la început am sperat că totuși o să fie bie, apoi am stat pentru cei mici. Mă bucur că am făcut pasul acesta, că am căutat ajutor și că mi-am dat șansa la viață, la o viață fără lovituri, jigniri și amenințări. Acum lupt pentru copiii mei!”
Privind din afară, ne-am putea gândi că povestea lui Carmen, abuzată și neprotejată în sânul propriei familii încă de când era mică, doar ca apoi să intre în altă relație abuzivă ca adult, trebuie să fie un caz excepțional de cruzime. Din păcate, realitatea este complet alta. Conform statisticilor, 1 din 4 femei din România recunoaște că a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener (FRA, 2014). Dar câte au fost agresate de alți membri ai familiei? Dar câte au fost abuzate în alte feluri pe lângă agresiunea fizică sau abuzul sexual? Cum ar arăta această statistică dacă fiecare femeie ar conștientiza abuzul la care a fost supusă la un moment dat și ar avea curajul să mărturisească?
Violența în relație ia multe forme și nu toate sunt atât de evidente ca o palmă peste față, și asta de multe ori deghizată în gelozie, carevasăzică semn de mare iubire și pasiune. Conform Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, forme ale violenței includ:
Violența verbală – adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, amenințări, cuvinte și expresii degradante sau umilitoare;
Violența fizică – vătămarea corporală ori a sănătății prin lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înțepare, tăiere, ardere, strangulare, mușcare, în orice formă și de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare, precum și alte acțiuni cu efect similar;
Violența sexuală – agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hărțuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreținerii unor relații sexuale forțate, viol conjugal;
Violența psihologică – impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum și alte acțiuni cu efect similar;
Violența socială – impunerea izolării persoanei de familie, de comunitate și de prieteni, interzicerea frecventării instituției de învățământ, impunerea izolării prin detenție, inclusiv în locuința familială, privare intenționată de acces la informație, precum și alte acțiuni cu efect similar
Violența economică – interzicerea activității profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existență primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acțiunea de sustragere intenționată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi și dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor și resurselor comune, refuzul de a susține familia, impunerea de munci grele și nocive în detrimentul sănătății, inclusiv unui membru de familie minor, precum și alte acțiuni cu efect similar;
Violența spirituală – subestimarea sau diminuarea importanței satisfacerii necesităților moral-spirituale prin interzicere, limitare, ridiculizare, penalizare a aspirațiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice ori religioase, impunerea aderării la credințe și practici spirituale și religioase inacceptabile, precum și alte acțiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare.
Dacă relația ta este marcată de vreuna dintre formele de violență enumerate mai sus, dacă cunoști pe cineva blocat într-o asemenea situație sau ai dubii în privința comportamentului care se califică drept abuz, apelează la ajutor specializat! Numărul unic naţional de urgenţă pentru victimele violenței domestice este: 0800 500 333.
Linia telefonică este un serviciu specializat, deschis 24 de ore din 24 și se adresează atât persoanelor care s-au confruntat cu o formă de violență, cât și celor care doresc informații sau consiliere. De aici poți afla informații despre serviciile de consiliere și adăpost din zona în care locuiești.
***
Aceasta este o campanie Zi de Bine pentru protejarea femeilor, victime ale violenței domestice. În luna Noiembrie, ajută-ne să strângem 15.000 de sms-uri cu textul SUS la 8845 (2 euro/lună) pentru ca peste 1.000 de femei să aibă acces la MINERVA, un dispozitiv ascuns într-o bijuterie care le va ajuta să facă un apel rapid la 112 dacă agresorul încalcă ordinul de protecție. AVON România sprijină campania noastră prin dublarea sumei strânse prin cele 15.000 de sms-uri! Mulțumim!