Ariana, un exemplu că forța vine din interior
Când era mai mică și frații ei se jucau cu mingea, Ariana își dorea și ea să se joace, să fie ca ei. Nu voia să fie diferită. Voia, ca orice copil, să se joace așa cum se joacă un copil care vede. Cu timpul, i-a fost mai simplu să accepte diferența dintre ea și ceilalți.
Pentru Ariana, casa ei este tot timpul un loc al aventurii. De când s-a născut până în ziua de azi, găsește mereu lucruri care par a nu fi așezate în locul în care știa ea, deși părinții și frații au mereu grijă să păstreze totul cât mai simplu pentru mezina care nu vede, ci doar discerne lumini și culori.
Puțin mai târziu, când a început să meargă la școală și a învățat să meargă drept pe trotuar, a învățat un secret: trebuie să te bazezi pe mașini. Le urmarești pe cele care merg paralel cu tine, le asculți cum trec pe lângă tine și îți iei repere. Apoi, un alt lucru important era traversarea străzii. În teorie, traversezi în siguranță strada dacă ții cont de câteva lucruri: ce formă are intersecția; din ce parte vin mașinile; există sau nu un semafor. Dacă există semafor, traversezi ținând cont de mașinile paralele cu tine, dar dacă intersecția nu are semafor… trebuie să aștepți să se facă liniște…
După multe astfel de bătălii câștigate, Ariana a ajuns să înțeleagă că și ea poate face ceva la fel ca cei care văd: să se cațere la sala de escaladă. Aventura la centrul de escaladă Climb Again a început în urmă cu trei ani. A îndrăznit să se cațere pe panoul de escaladă până sus și a descoperit o senzație greu de descris, în care avea să găsească mai multă motivație decât ar fi crezut.
„Primele dăți mi se spunea că trebuie să mai și cazi, altfel nu evoluezi. Atunci nu înțelegeam aceste cuvinte, dar cu timpul am învățat că din eșecuri clădești succese, iar când ajungi sus, trebuie să cazi ca să găsești o nouă potecă”, ne învață Ariana, la cei 17 ani ai ei.
I-a fost de ajutor și Răzvan Nedu, instructorul de la Climb Again, care vede doar 1%. În fiecare zi, descoperă o nouă provocare, pentru că fiecare traseu din sală este diferit.
Pentru Ariana, cățăratul seamănă mult cu viața, fiecare zi ascunde provocări pe care tu nu le cunoști, dar trebuie să le depășești.
Pentru Ariana și copii ca ea, în Aprilie, Zi De Bine Moldova le oferă acestor copii un panou Kilter Board – un perete de escaladă inteligent pentru copii și tineri cu dizabilități și diverse deficiențe.