Proiectul anului la Zi de Bine!
12 cauze de Bine, câte una pentru fiecare lună a anului – așa am zis de la început că facem. Un calcul oricum ambițios și un experiment unic printre ONG-urile din România și nu numai.
Dar cum calculele nu se potrivesc niciodată provocărilor, mai ales în ONG, când am tras linie am văzut că ne mai trebuie niște degete în plus la numărătoare – 12 au devenit 13, iar proiectul extra a devenit proiectul anului 2020 pentru Zi de Bine!
Totul a început fix acum un an de zile. Era Iunie 2020, luna vacanței și a alergatului fără altă țintă decât bucuria în sine, când pictam de zor #ZidurideBine cu ajutorul prietenilor de la Asociația Edit și a băieților talentați de la Sweet Damage Crew. A fost proiectul în care zidurile gri de la INSMC “Alessandrescu-Rusescu” și de la Spitalul Clinic de Urgență Grigore Alexandrescu și-au abandonat straiele gri și găurite și s-au îmbrăcat în culorile visătoare ale copilăriei. Copiii internați care priveau lung și fără speranță pe geam la pereții cenușii, acum se minunează că pe zidurile spitalelor poposesc super eroi și se înalță baloane colorate.
A fost o lună faină și ne-am bucurat și noi ca niște copii când am văzut zidurile colorate. Ne-am bucurat de un Bine făcut, dar am știut că nu e destul, că nu poate fi destul. Că și înăuntrul zidurilor, atât de multe saloane de spital sunt vechi, urâte, nereparate, ba chiar periculoase. Cu băi de neprivit, darămite de folosit. Ne-am înfuriat! Am simțit că oricât am face, e doar praful de pe tobă! Apoi am revenit la gândul original – nu poți să schimbi tot, dar ceva tot poți să schimbi și chiar și un „ceva” contează mai mult decât ne închipuim pentru niște oameni. Orice Bine merită făcut, oricând, oricum!
Așa că am luat decizia să ne implicăm în renovarea Secției de Pediatrie IV din cadrul Departamentului de Pediatrie INSMC din Lacul Tei – proiectul nr. 13 pe 2020. Micuții care se tratează în această secție, și care nu sunt deloc puțini, suferă de boli digestive de cauză infecțioasă (enterocolite), de afecțiuni digestive trenante sau cu evoluție cronică (alergii la proteina laptelui de vacă, boala celiacă, reflux gastresofagian) și de afectiuni hepatice, inclusiv de cauză infecțioasă.
Investiția, care în final s-a ridicat la 190.000 de euro, a fost posibilă doar cu ajutorul sponsorilor – PROFI, SYNERGY CONSTRUCT, SKODA, MAPEI, SYNEVO, BITSOFT și VLADILA. Am avut de reamenajat 531 mp, de la înlocuirea celor mai mici prize la decopertare, tras circuite noi de iluminat, turnat șape noi în băi și saloane, carotat placă de beton, modificat panouri geamuri, procurat și montat uși pvc, refacerea instalației în băi și până la înlocuirea caloriferelor, montarea tapetului și a accesoriilor colorate de care se vor lipi ochii minunați ai celor mici. Lucările de renovare și amenajare au durat nu mai puțin de 5 luni de zile, în care ne-am pus baza în Adela Pârvu să coordoneze amenajările interioare. Mulțumim o mie Adela! Ești o minune!
Printre altele, am refăcut integral instalația electrică și pe cea de oxigen. Am instalat alarme de incendiu și senzori de fum. Am dotat camerele tehnice cu aparatură electronică – mașină de spălat, uscător, frigidere, televizor. Fiecare salon a primit o baie proprie și aparate de aer condiționat noi. Toate încăperile au fost dotate cu mobilierul necesar: mese de înfășat, birouri, dulapuri, noptiere etc. Pe lângă asta, am luat aparatură și pentru cabinetul de oftalmologie din ambulatoriu și pentru cabinetul de colposcopie și citologie.
Azi am inaugurat! Mulțumim partenerilor noștri care au făcut acest efort posibil!
Mulțumim fetelor minunate de la The Public Advisors care ne-au susținut din culise și au răspândit vestea departe, departe!