Ce trebuie să știi despre obținerea unui ordin de protecție

Nu știu ce e mai rău – că mă bate… sau că mă bate de față cu copilul. Mi se rupe inima când băiețelul mă întreabă de ce nu poate avea și el un tată așa cum vede la prietenii lui și de ce al lui se poartă așa urât… de ce tatăl lui îl jignește.
Mereu m-am simțit neputincioasă, ce voiam eu, ce doream eu, ce simțeam eu nu conta, eu trebuia să tac. Conta întotdeauna doar ce voia el și ce voia mama lui. Eu eram zero… bună doar de mers la muncă, adus bani, plătit facturi, întreținut copilul și mers cu el la medici. Nu mai puteam să dorm, am slăbit 7 kg într-o săptămână, plângeam non-stop, îmi era frică, aveam un nod în gât permanent… acela a fost momentul în care mi-am dat seama că nu mai pot și am decis să fac ceva. Acum el are ordin de restricție pentru 3 luni, dar nu știu ce o să se întâmple apoi.”
Ordinul de protecție este poate cea mai importantă armă pe care o femeie din România o are la dispoziție pentru a putea începe să își refacă viața, departe de abuzatorul ei. O mare victorie din acest punct de vedere a fost momentul în care a fost introdus în legislație ordinul de protecţie provizoriu care se poate emite de către polițiști la fața locului, pe baza evaluării situaţiei de fapt printr-un formular de evaluare a riscului, NUMAI în cazurile în care constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.
Măsurile de protecţie ce se pot dispune prin ordinul de protecţie provizoriu:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor în locuinţa comună
c) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate
d) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute.
Dar valabilitatea ordinului de protecţie provizoriu este de doar 5 zile (120 de ore) sau până la pronunțarea instanței de judecată sesizată de către procuror. Un ordin de protecție neprovizoriu (cu valabilitatea de 6 luni) se poate emite doar de către instanța de judecată la cererea victimei sau a reprezentantului său legal, a procurorului sau a reprezentantului autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei domestic, ori a reprezentantului oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei domestice, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
Formularul de cerere prevăzut în anexa la Legea nr. 217/2003 se depune la judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedința victima, chiar dacă locuieşte la adresa respectivă fără forme legale. Pentru emiterea ordinului de protecție nu se plăteşte taxă de timbru, iar victimei i se acordă asistență sau reprezentare prin avocat în mod gratuit. Depunerea acestei cereri se face independent de formularea unei plângeri penale de către victimă! Cererea se judecă în termen de 72 de ore de la depunere, iar dacă este respinsă victima poate ataca cu apel hotărârea judecătorească în termen de 3 zile de la pronunțare dacă a fost dat cu citarea părților sau în termen de 3 zile de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
După emitere, ordinul de protecție se comunică de către instanță: victimei, agresorului şi, în ziua pronunţării, organelor de poliție de la domiciliul victimei şi al agresorului. Ordinul de protecţie este executoriu și se pune în executare deîndată, chiar dacă împotriva lui s-a formulat apel! Ordinul de protecție se pune în executare de către poliție, care poate intra în locuința familiei şi în orice anexă a acesteia, cu consimțământul persoanei protejate sau, în lipsă, al altui membru al familiei. Organele de poliție au îndatorirea să supravegheze modul în care se respectă hotărârea şi să sesizeze organul de urmărire penală în caz de sustragere de la executare.
În cazul în care agresorul încalcă ordinul de protecție, victima trebuie să apeleze serviciul de urgență 112 şi să menționeze că este beneficiara unui ordin de protecție pe care agresorul l-a încălcat. Victima poate să facă plângere penală pentru încălcarea ordinului de protecție, acestea se pot și autosesiza. Încălcarea ordinului de protecție reprezintă infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani. Victima poate formula o nouă cerere pentru emiterea unui nou ordin de protecție, însă trebuie să facă dovada că primul ordin de protecție a fost încălcat sau că agresorul constituie încă un pericol pentru viața, integritatea sa fizică sau psihică. Procedura pentru obținerea unui nou ordin de protecție este similară cu cea pentru obținerea primului ordin de protecție.
********************************************************************************
6403 ordine de protecție emise în primele 9 luni ale anului 2020
6472 ordine de protecție provizorii emise în primele 9 luni ale anului 2020
1868 de ordine de protecție încălcate în primele 9 luni ale anului 2020 = 29%
Aceasta este o campanie Zi de Bine pentru protejarea femeilor, victime ale violenței domestice. În luna Noiembrie, ajută-ne să strângem 15.000 de sms-uri cu textul SUS la 8845 (2 euro/lună) pentru ca peste 1.000 de femei să aibă acces la MINERVA, un dispozitiv ascuns într-o bijuterie care le va ajuta să facă un apel rapid la 112 dacă agresorul încalcă ordinul de protecție. AVON România sprijină campania noastră prin dublarea sumei strânse prin cele 15.000 de sms-uri! Mulțumim!