EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Zi cu zâmbet

În luna august 2023, am mers pe urmele zâmbetelor știrbe și simpatice tocmai până în județul Cluj, unde am amenajat un cabinet stomatologic școlar, pentru ca mai bine de 1.800 de copii din 5 comune să aibă acces gratuit la ajutor specializat.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Într-o lume de poveste, fiecare dințișor care se clatină din temelii și fiecare „Au, mă doare!” e auzit, contabilizat cu dedicare și recompensat cum se cuvine de către o doamnă înaripată, tare simpatică și mică de statură, pesemne verișoară de gradul doi cu Tinkerbell. 

În satele din România însă, copiii nu prea au auzit de Zâna Măseluță, că altfel tare ar mai freca la dințișori, să știe că primesc bănuți la schimb. Nu de alta, dar bănuț cu bănuț se cumpără o pâine. În multe dintre satele din România, la „Au, mă doare!” se răspunde cu „Las’ că-ți trece pân’ te faci mare!”

În august, am mers pe urmele zâmbetelor știrbe și simpatice tocmai până în județul Cluj, unde am pus la punct un cabinet stomatologic școlar în comuna Cătina, acolo unde pot avea acces facil peste 1.800 de copii din zonele limitrofe. Costurile tratamentelor pentru copii sunt acoperite de Zi de BINE până la finalul anului. Să vină #zilelecuzâmbet!

Splălatul pe dinți, treabă de oraș

Am zice că problema igienei orale e atât de mare în România că nu e nevoie de statistici ca să demonstrăm asta. De fapt, tocmai că-i atât de mare, e nevoie de statistici ca să crezi. 90% din români au probleme de sănătate dentară! 44% nu mai au dinții naturali în gură! 

Iar în mediul rural, unde trăiesc mai bine de 9 milioane de români, spălatul pe dinți e adesea treabă de Duminică, în cel mai bun caz. Medici stomatologi nici nu sunt – cam 4.600 de locuitori ar trebui să se înghesuie la un singur medic, așa că dacă te apucă durerea de dinți, n-ai ce face decât să te pui la microbuz până în cel mai apropiat oraș. Asta când ai un ban pus deoparte! Dacă ești om mare, strângi din dinții pe care-i mai până când ajungi. Dacă ești copil, plângi de durere. În stație, pe drum, cu ia-mă nene… 

Să ne înțelegem – în toată România rurală există doar 7 cabinete școlare stomatologice!

Așa spun cifrele Ministerului Sănătății din 2019 – doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și doar 3% dispun de un cabinet medical dentar, în ciuda faptului că instituțiile de învățământ sunt obligate prin lege să asigure asistență medicală elevilor. Cel mai rău o duc școlile din mediul rural – la nivelul întregii țări există doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor. Doar 7 dintre ele oferă și servicii stomatologice!

Sigur, știm sigur că să mai faci un cabinet stomatologic școlar pe lângă celelalte 7 nu rezolvă problema. Știm sigur că neajunsul e atât de mare încât pare că ai vrea să alungi sărăcia lumii cu cel mai ieftin și mai sfrijit pămătuf de șters praf. Totuși, știm sigur că ce facem are tot rostul din lume pentru niște sute bune de copii. Așadar, am pornit la treabă!

Primul cabinet stomatologic din Cătina

Cătina e un sat ca atâtea altele. Dacă ești pe ruta Tg. Mureș – Dej și strănuți s-ar putea să-l ratezi. Dar dacă ai să stai locului o țâră, s-ar putea să faci ochii mari și burta și mai și.

Oameni de credință au ridicat biserici frumoase și felurite. Fiecare cu a lui, dar se merge și cu schimbu’ că oameni de religii diferite alcătuiesc acum familii frumoase. Care dacă te prind pe ulițe îți deșartă merele în desagă și laptele proaspăt în portbagaj, să știi o treabă…

Oameni de ispravă au făcut grădiniță și școală mare și frumoasă, pentru numai 150 de copiluți, cu tot cu picii de la grădi. Și când i-am întrebat de nu le trebuie stomatolog în sat, s-au făcut luntre și punte să nu rateze ocazia. Stomatolog n-au mai avut, nicicând! Primăria ne-a pus la dispoziție spațiul în clădirea unde a fost punct de informare turistic. Acum se țin ședințele de consiliu local acolo. O să miroasă ca la dentist la ședințe, că sunt practic ușă-n ușă… da’ nu-i bai’, ne-au asigurat.

Sebastian Sechiș este medicul dentist de serviciu la cabinetul stomatologic școlar și va face naveta de la Cluj de trei ori pe săptămână… Noi îl susținem până la final de an pentru a putea acoperi majoritatea serviciilor medicale stomatologice pentru copii, dar și ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală.

Cabinetul stomatologic inaugurat în comuna noastră este un pas imens în dezvoltarea ei, aducând beneficii nesperate pentru copiii noștri, precum și pentru ai comunelor învecinate. Îngrijirea dinților, atât de necesară, devine mult mai accesibilă, cu atât mai mult cu cât în zonă nu a existat niciodată un asemenea serviciu. Mulțumirile noastre se îndreaptă către Asociația Zi de bine și sperăm ca zâmbetele sănătoase ale celor mici să fie răsplata pentru acest proiect atât de bine primit și apreciat în comunitatea noastră.

Boberly Florin Călin – Primar Comuna Cătina

 

Fotografii de Horațiu Nicoară

Vești și Povești
Ce trebuie să știi despre tulburările de vorbire
Diminețile la Centrul AVA, după masă la școala specială din oraș, Alina...
Vești și Povești
Adolescenții și consumul de substanțe
Dr. Gabriel Cicu este psihoterapeut, psihiatru și fondatorul clinicii de...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI