Corpul articulează ceea ce este de nearticulat în cuvinte. Întotdeauna! Dar nu întotdeauna înțelegem ce vrea să ne spună. Și ne găsim fiecare propriile mecanisme de coping.. Prevalența tulburărilor de alimentație e în creștere la nivel global. De exemplu, anorexia nervoasă a treia cea mai comună boală cronică în rândul fetelor și femeilor. În același timp, până la 80% dintre pacienții cu anorexie nervoasă nu știu că au o tulburare sau cât de gravă e.
Pentru aceste tulburări, care apar de cele mai multe ori în copilărie, nu există soluție în România. Pacienții minori sunt internați la pediatrie, când ei ar avea nevoie de ajutor specializat din partea unei echipe multidisciplinare. Bun! Ne-am apucat, atunci!
Soluția Gomoiu- Voila
Nu există date clare privind numărul persoanelor din România cu tulburări alimentare, dar Asociația pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de alimentație (APTTA) estimează că peste 400.000 de persoane suferă în România, femeile și fetele fiind cele mai afectate. Dar în toată țară nu există centre specializate și pacienții nu sunt tratați pentru tulburări alimentare în toată complexitatea lor, deși anorexia nervoasă, de exemplu, este boala psihică cu cea mai ridicată mortalitate.
În acest moment, în România, un copil care a dezvoltat o tulburare alimentară se pierde pe drum într-un „du-te vino” pentru că din punct de vedere al pediatrului pacientul are nevoie de ajutor psihiatric, dar dacă pacientul ajunge în spitalul de psihiatrie nu are pediatru, iar pe termen lung problema rămâne nerezolvată.
Iată deci ce am făcut! Susținem recuperarea copiilor cu tulburări alimentare prin dotarea unui salon dedicat și amenajarea unui spatiu de recreere pentru micii pacienți în cadrul Spitalului Clinic pentru Copii „Dr. Victor Gomoiu”. Totodată, am pus la dispoziția medicilor implicați teste psihologice specifice pentru diagnosticarea exactă a acestor patologii și susținem financiar 100 de ore de terapie, specifice acestui diagnostic.
Dar recuperarea unui copil care trece printr-o tulburare alimentară nu este o sarcină ușoară și poate presupune intervenție pe termen lung. Așadar, pacienții minori diagnosticați la Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu și tratați în faza acută sau cei care nu sunt în stare acută pot beneficia de rezidență pe termen lung în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila, unde am amenajat două saloane cu o capacitate de 14 paturi.
Învățând de la cei mai buni
Nu ne place să facem lucrurile după ureche, așadar chiar înainte de a începe munca de amenajare proprius-zisă în cele două spitale, am format o echipă de medici psihiatri pediatri și gastroenterologi de la Gomoiu și Voila pentru o vizită de lucru la Centrul de Sănătate Mintală din Portogruaro, Italia. În 2001, a devenit primul centru public de referință pentru tratamentul și reabilitarea tulburărilor de alimentație stabilit în regiunea Veneto.
După această vizită în care am primit know how si modele validate din partea echipei medicale condusă de dr. Pierandrea Salvo, vom alcătui cu ajutorul specialiștilor implicați în proiect protocoale și un ghid de intervenție, atât pentru părinți, pentru a putea recunoaște primele semne de boală și a interveni corect, dar și pentru profesioniști, întrucât România are un număr foarte mic de psihiatri pediatri și chiar mai puțini dintre aceștia au o specializare pe tulburări alimentare.
Tabăra SUNT (im)PERFECT
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.