„Ai carte, ai parte”, ne-au auzit urechile încă de mici. Un soi de încurajare părea să fie, să mai mergem încă o zi la școală. Și încă una. Din vacanța mare până-n următoarea. Dar cum ar fi să ai parte de o școală atât de cool, că nu mai e nevoie de nicio încurajare, de nicio negociere? Mai că te trezești singur de dimineață… Pentru că e locul ăla fain, unde te simți în siguranță și unde-ți creezi amintiri de BINE, pe băncile școlii.
N-am stat mult pe gânduri și în luna aprilie 2023 am și „adoptat” Școala nr. 36 „Ionel Teodoreanu” din București – cu gândul de a o face #scoaladepoveste. Între timp, planul a crescut cât șapte, până a început a se scrie #comunitate. Comunitatea 360 pentru Școala 36.
De la ce ne-am luat și unde am ajuns
Școala 36 e o școală maaaare. Și când zicem mare vrem să spunem că numără 39 de clase cu până la 30 de elevi în clasă. Și deși reabilitată total prin 2004, imaginează-ți ce înseamnă 1.800 de picioare care tropăie prin clase și laboratoare și bat mingea pe holuri… În concluzie, școala avea nevoie de niște iubire și imaginație.
Am început în aprilie 2023 cu renovarea unei săli de clasă și amenajarea unei săli multifuncționale, cu sprijinul sponsorilor noștri strategici – LIDL EON UNICREDIT LEROY MERLIN.
Zisă și „la iepure”, sala multifuncțională am gândit-o ca un spațiu alternativ de stat în pauze, un spațiu poate pentru clubul de șah sau pentru serbări altfel… Un reper în viața școlii. Un spațiu pe care elevii să-l simtă al lor. Apoi, să nu sărim peste girafa de la puștii de a III-a, farul însorit care-i ghidează pe cei de a VIII -a, pas cu pas și companie cu companie, am reușit să mai amenajăm încă 6 clase și să le dotăm cu tot ce presupune o educație modernă, la zi! Toate realizate cu ajutorul neprețuit la deisgnerului de interior Persida Paula Popescu.
Comunitatea se învață
Dând de gustul TRANSFORMĂRII, ne-am întrebat până unde o putem duce? Clar, ajută să vezi curat și frumos în jur, dar motivele absenteismului sau bullying-ului nu se rezolvă cu asta. Dacă e nevoie de un sat să crești un copil, cu siguranță e nevoie de Comunitate să crești o școală. Una care să aducă laolaltă toți participanții la educație, formală sau nonformală: copii, profesori, părinți, vecini ai școlii.
Pentru un an de zile fabulos am fost ochi și urechi ciulite în Școala 36, prin prezența săptămânală a celor două zâne de BINE – Ruxi și Teo. În scurt timp, sala multifuncțională a devenit loc de întâlnire pentru Clubul Voluntarilor BOOM 36, o formă sub care am oferit elevilor sprijin să-și rezolve problemele și să-și facă realitate ideile pentru școală. La întâlnirile săptămânale au învățat să-și găsească resurse proprii, să devină creativi, să strângă bani, să facă planuri și să le ducă la capăt.
Așa a luat naștere și Târgul de Crăciun, care a fost de fapt primul lor târg de fundraising, fiecare clasă participantă întrecându-se în bunătățuri de vândut și strâns de fonduri. 15.000 de lei s-au strâns într-o singură după-amiază, bani pe care Asociația Zi de BINE i-a dublat, pentru proiecte de infrastructură în școală.
Dar pentru că un târg reușit nu vine niciodată singur, nici primăvara nu s-a putut așterne peste școală fără un Festival al Primăverii, ocazie pe care am gândit-o pentru consolidarea comunității de copii, părinți și profesori prin participarea la un eveniment organizat cu și despre ei. Gândește-te la o zi de „jocurile copilăriei”, dar jucate între elevi, profesori, vecini, părinți și foști elevi – Șotron, Elasticul, Frunza, 1, 2 , 3, la perete stai, Coarda – dar și bancuri de lucru manul, limonadă și prăjituri, decorațiuni de Paște și încă multe altele.
Au participat de asemenea foști elevi și profesori, mămici cu copii de grădiniță interesate de școală, bunici care și-au făcut cunoștințe noi la Colțul de Croșetat. Profesorii au avut ocazia să-și cunoască elevii în afara orelor de curs și să stea de vorbă cu părinții lor. Părinții au fost încântați să-și vadă copiii implicați în alt fel de activități și jocuri – „𝐶at 𝑑𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖𝑖 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑖 𝑠𝑎 𝑖𝑎 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑙𝑎 𝑎𝑠𝑎 𝑐𝑒𝑣𝑎. 𝐸𝑖 𝑠–𝑎𝑢 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡 𝑐𝑢 𝑐𝑙𝑎𝑡𝑖𝑡𝑒, 𝑙𝑖𝑚𝑜𝑛𝑎𝑑𝑎, 𝑛𝑜𝑖 𝑙𝑒–𝑎𝑚 𝑑𝑎𝑡 𝑜 𝑚𝑎𝑛𝑎 𝑑𝑒 𝑎𝑗𝑢𝑡𝑜𝑟, 𝑑𝑎𝑟 𝑚𝑎 𝑢𝑖𝑡𝑎𝑚 𝑐𝑢 𝑎𝑑𝑚𝑖𝑟𝑎𝑡𝑖𝑒 𝑙𝑎 𝑒𝑖 𝑐𝑢𝑚 𝑖𝑛 𝑐𝑙𝑎𝑠𝑎 𝑎 5-𝑎 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑐𝑎 𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒 𝑎𝑛𝑡𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑛𝑜𝑟𝑖. 𝑀𝑢𝑙𝑡𝑢𝑚𝑖𝑚 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑧𝑖. 𝐴 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑒𝑙 𝑚𝑎𝑖 𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑓𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙 𝑓𝑎𝑐𝑢𝑡 𝑙𝑎 𝑛𝑜𝑖 𝑙𝑎 𝑠𝑐𝑜𝑎𝑙𝑎” – ne-a scris o mămică.
Unii copii mai și citesc..
Ce ne-am dorit tare să mai facem
Ne-am dorit tare ca școala 36 să devină inima comunității. Să adune nevoi, resurse, soluții și să le întoarcă spre comunitate, unind-o în ceea ce am numit – Comunitatea 360. Pentru că școala nu se termină când ieși pe ușă, pentru că mulți copii și profesori ai Școlii nr. 36 aparțin cartierului și cartierul aparține școlii, pieței, parcurilor și scărilor de bloc.
Asta nu se poate fără să aprofundezi relațiile dintre elevi și profesori prin ore de dirigenție altfel, prin ateliere inedite la clasă, chiar și ateliere pentru părinți, prin seri de filme și popcorn în școală și zile de poezie în noua sală de lectură. Cam fain, nu?
Într-un an de zile, am dus în școală peste 140 de ateliere de educație alternativă pentru copii (și părinți), fie ele de nutriție, prim ajutor, educație sexuală, educație financiară, aritmetică mentală, dans și lucru manual, educație rutieră, pregătire pentru cutremur, antidrog și siguranță cibernetică, jocuri de improvizație, robotică sau pregătire emoțională pentru examene.
Prin Comunitatea 360 am adus laolaltă toți participanții la educație: copii, profesori, părinți, vecini ai școlii, facilitatori și BINEfăcători, pentru o școală care înseamnă mai mult decât note.
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.