EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Comunitatea 360

Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Când:

Unde:

Cu cine:

-

„Ai carte, ai parte”, ne-au auzit urechile încă de mici. Un soi de încurajare părea să fie, să mai mergem încă o zi la școală. Și încă una. Din vacanța mare până-n următoarea. Dar cum ar fi să ai parte de o școală atât de cool, că nu mai e nevoie de nicio încurajare, de nicio negociere? Mai că te trezești singur de dimineață… Pentru că e locul ăla fain, unde te simți în siguranță și unde-ți creezi amintiri de BINE, pe băncile școlii.

N-am stat mult pe gânduri, că în luna aprilie 2023 am și „adoptat” Școala nr. 36 „Ionel Teodoreanu” din București – cu gândul de a o face #scoaladepoveste. Între timp, planul a crescut cât șapte, iar acum se scrie #comunitate. Comunitatea 360 pentru Școala 36.

De la ce ne-am luat și unde am ajuns

Școala 36 e o școală maaaare. Și când zicem mare vrem să spunem că numără 39 de clase cu până la 30 de elevi în clasă. Și deși reabilitată total prin 2004, imaginează-ți ce înseamnă 1.800 de picioare care tropăie prin clase și laboratoare și bat mingea pe holuri… În concluzie, școala are nevoie de niște iubire și imaginație.

Am început în aprilie 2023 cu renovarea unei săli de clasă și amenajarea unei săli multifuncționale, cu sprijinul sponsorilor noștri strategici – LIDL  EON  UNICREDIT  LEROY MERLIN. Zisă și „la iepure”, sala multifuncțională am gândit-o ca un spațiu alternativ de stat în pauze, un spațiu poate pentru clubul de șah sau pentru serbări altfel… Un reper în viața școlii. Un spațiu pe care elevii să-l simtă al lor. Un spațiu unde astăzi se strânge Clubul Voluntarilor – Boom 36, în care puștii vin cu probleme la care găsim împreună soluții. Dar despre asta, câteva rânduri mai jos.. Totuși, să nu sărim peste girafa de la puștii de a III-a, farul însorit care-i ghidează pe cei de a VIII – a, pas cu pas și companie cu companie, am reușit să mai amenajăm încă 6 clase și să le dotăm cu tot ce presupune o educație modernă, la zi! Toate realizate cu ajutorul neprețuit la deisgnerului de interior Persida Paula Popescu.

Comunitatea se învață

Dând de gustul TRANSFORMĂRII, ne-am întrebat până unde o putem duce? Clar, ajută să vezi curat și frumos în jur, dar motivele absenteismului sau bullyingului nu se rezolvă cu asta. Dacă e nevoie de un sat să crești un copil, cu siguranță e nevoie de Comunitate să crești o școală. Una care să aducă laolaltă toți participanții la educație, formală sau nonformală: copii, profesori, părinți, vecini ai școlii. Dacă vrem o comunitate civilizată și onestă, fiecare membru al acestei comunități poate să devină o resursă. Învățăm unii de la alții, ne punem împreună resursele la bătaie.

Dacă am pus oameni în școală, se cheamă că ne-am infiltrat?! Noi așa zicem și nu regretăm nicio secundă! Ruxi și Teo sunt ochii și urechile Zi de BINE în Școala 36 și deja au dat o funcționalitate nouă sălii multifuncționale – loc de întâlnire pentru Clubul Voluntarilor, o formă sub care elevii au găsit sprijin să-și rezolve problemele și să-și facă realitate ideile pentru școală, dar în care învață și să găsească resurse proprii, să strângă bani, să facă planuri și să le ducă la capăt. Așa a luat naștere și Târgul de Crăciun, care a fost de fapt târg de fundraising, fiecare clasă participantă întrecându-se în bunătățuri de vândut și strâns de fonduri. 15.000 de lei s-au strâns într-o singură după amiază, bani pentru Asociația Zi de BINE i-a dublat, pentru proiecte de infrastructură în școală.

Ce ne dorim tare să mai facem?

Ne dorim ca școala 36 să devină inima comunității. Să adune nevoi, resurse, soluții și să le întoarcă spre comunitate, unind-o în ceea ce am numit – Comunitatea 360. Chiar și tu poți face parte din ea! Donează-ți ziua de naștere pentru proiect și fă din ziua ta de BINE, un an de BINE pentru elevii școlii 36!

În rest, noi îi dăm bice cu atelierele de educație alternativă pentru copii (și părinți). Deja am sărit de 40 de astfel de ateliere, fie ele de nutriție, prim ajutor, educație sexuală, educație financiară, aritmetică mentală, dans și lucru manual, educație rutieră, pregătire pentru cutremur, antidrog și siguranță cibernetică, jocuri de improvizație. Și pregătim altele pentru Săptămâna Verde. Încercăm să aprofundăm relațiile dintre elevi și profesori prin ore de dirigenție altfel, prin Clubul de Lectură care se întâlnește în jurul profesoarei de Limba Română, prin seri de filme și popcorn și zile de poezie în noua sală de lectură pe care o vom amenaja, dar ne pregătim și lecții de muzică chiar la instrumente muzicale (ne-am făcut deja lista de cumpărături), nu doar învățăm despre istoria muzicii..

Și nu poate să vină primăvara peste școală fără un Festival al Primăverii, gândit pentru consolidarea comunității de copii, părinți și profesori prin participarea la un eveniment organizat cu și despre ei. Gândește-te la o zi de „jocurile copilăriei”, dar jucate între elevi, profesori, vecini, părinți și foști elevi – Șotron, Elasticul, Frunza, 1, 2 , 3, la perete stai, Coarda – dar și bancuri de lucru manul, limonadă și prăjituri, decorațiuni de Paște și încă multe altele. Cam fain, nu? Dacă vrei să ne încurajezi, te așteptăm pe 20 aprilie, ne găsești în curtea școlii, pe str. Coștila, nr. 2, dar pentru program cel mai bine stai cu ochii pe pagina de Facebook Zi de BINE.

Vești și Povești
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Primul hop e cel mai greu – prima zi de naștere donată pentru o cauză...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
2024
O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș, Brașov, Oradea, Lugoj și mai departe.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI