EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Școala de poveste

În aprilie ne-am propus să începem să transformăm două săli de clasă din Școala 36 din București, unde merg zilnic aproape 900 de copii, în spații de învățare prietenoase, unde copiii să vină cu drag.

Unde:

Cu cine:

-

8 martie. 31 de copii încolonați în fața tablei cântă „E ziua ta mămico, în dar ți-am adus inima…” Băncile sunt toate ocupate și la fel și spațiul din spatele clasei. Mame, bunici, flori, felicitări, haine, un talmeș balmeș cu note de nostalgie. Rândul de geamuri de sus e deschis, dar emoțiile sunt mari și spațiul e sufocant. Până la final, mamă sau copil, spui mersi că bucuria n-a durat mai mult…

Adevărul e că râdem acum cât râdem de băncile în care ne toceam oasele și ne rupeam hainele, dar totuși pentru copiii noștri parcă am vrea mai bine. La Zi de Bine am dus „mai BINE” în multe școli, de la Icușeni la Vatra Dornei, de la Șcheia la Bucșoaia – am lustruit săli de sport, am pus pe picioare laboratoare de informatică și robotică, am construit foișoare și amfiteatre. „Dar cum ar fi să adoptăm chiar una dintre școlile copilăriei noastre? Să facem Bine chiar acolo unde ne-am dorit de când eram copii să fie bine?”

Așa s-a născut planul pe luna aprilie pentru Școala nr. 36 „Ionel Teodoreanu”, din București! Să o luăm și să o facem #ȘcoalăDePoveste, începând cu amenjarea unei săli de clasă și a unei săli nonformale multifuncționale.

O școală care îți vrea Binele

Școala e locul unde foarte mulți dintre noi ne-am creat amintiri la care revenim mereu cu drag și dor. Pe trepte la școală s-au întâmplat lucruri despre care știm acum, ca „oameni mari”, că ne-au format într-un fel sau altul. E locul unde ne-am împărțit sendvișurile și gândurile, unde am ascultat prima oară o formație nouă, unde am învățat ce e aia îndrăgosteală, unde am visat la cai verzi pe pereți și am pus lumea la cale. Pentru mulți dintre copiii noștri însă, școala e un loc care nu îi motivează și nu îi inspiră. Daaar…

Din proiectele pe care le-am implementat până acum în școli, am învățat că anumite spații, prin simpla formă pe care o au, prin felul cum sunt mobilate sau cum intră lumina naturală sunt mai bune pentru inspirație și creativitate, altele pentru studiu, altele se potrivesc mai bine pauzelor, iar altele pur și simplu te obosesc. Din cele de pe urmă sunt pline școlile românești. Așa că, împreună cu o echipă de arhitecți condusă de Persida Paula Popescu, am realizat un concept care să ofere elevilor școlii 36 spații generatoare de experiențe… altfel.

Școala noastră e o școală mare, unde copiii învață în două schimburi, de dimineața până seara. Oricât încerci să protejezi, lucrurile se strică. Iar copiii noștri, ca toți copiii, merită nou și nu doar nou, ci și spectaculos, creativ, modern. În special în contextul reacomodării la școala offline, după pandemie, aveam nevoie de un spațiu deosebit, cum este sala pentru activități nonformale, care sperăm să fie cu lipici pentru copii și părinți deopotrivă, să genereze o altfel de conexiune cu școala. Mulțumim Asociației Zi de Bine și echipei de arhitecți pentru ajutor și implicare.

Gina Badea, director Școala 36

Când doamna directoare Gina Badea spune că școala 36 e o școală mare ce vrea să spună de fapt e că numără 39 de clase cu până la 30 de elevi în clasă. Și deși reabilitată total prin 2004, imaginează-ți ce înseamnă 1800 de picioare care tropăie prin clase și laboratoare, bat mingea pe holuri și dau viteza în sala de sport… În concluzie, școala are nevoie de niște iubire și imaginație.

Am început în aprilie cu renovarea unei săli de clasă și amenajarea unei săli multifuncționale. Un spațiu alternativ de stat în pauze, un spațiu poate pentru clubul de șah sau pentru repetat înainte de lucrare, categoric un spațiu unde pot mânca un sendviș la masă, un loc unde părinții pot sta jos cât timp așteaptă să iasă copiii de la ore, un spațiu pentru serbări altfel… Va fi un reper în viața școlii. Un spațiu pe care elevii să-l simtă al lor. Sau cum ne-a spus un puști la inaugurare – „Asta e clasă?! Aș putea să locuiesc aici!”

Vești și Povești
Ce trebuie să știi despre tulburările de vorbire
Diminețile la Centrul AVA, după masă la școala specială din oraș, Alina...
Vești și Povești
Adolescenții și consumul de substanțe
Dr. Gabriel Cicu este psihoterapeut, psihiatru și fondatorul clinicii de...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI