EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Loc de Bine

#LocDeBine promite audierea la Parchet a copiiilor victime într-o cameră special amenajată, înregistrată cu camere robotice. O discuție după un protocol adaptat vârstei, de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat cu elemente și materiale care să îl ajute să își spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare, după standarde europene.

Unde:

Cu cine:

Nimic nu e mai traumatizant, mai mutilant și mai de neiertat decât un copil agresat. Un copil abuzat. Un copil violat. E cea mai mare trădare pentru însăși natura umană. Și se întâmplă inuman de des: una din cinci victime din dosarele trimise în judecată de procurorii români este un copil. Când drama unui copil ajunge într-un dosar la Parchet, este, paradoxal, și bine și rău. E bine, pentru că vinovații sunt chemați să răspundă. E rău și e greu pentru că fiecare copil povestește și repovestește chinul pe care l-a trăit. Sunt multe holuri de Parchete care răsună de plânsetele copiilor care povestesc prin ce au trecut.

Pentru copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni penale am pornit proiectul #LocDeBine – o cameră dedicată audierii minorilor, după un protocol adaptat vârstei, de către un specialist intervievator, într-un spațiu amenajat cu elemente și materiale care să îl ajute să își spună povestea cu un risc cât mai mic de retraumatizare, după standarde europene.

Când ne-am apucat de proiect, alături de Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, în România exista o singură astfel de cameră, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. În februarie 2021 noi am mai făcut încă trei în cadrul Parchetelor de pe lângă tribunalele din Constanța, Vrancea și Vâlcea. Iar până la finalul anului 2021, încă trei, în Argeș, Sibiu și Mureș. Dar cererile nu au încetat să vină!

Proiectul Loc de Bine a avut ecou în toate mediile judiciare: poliție, parchete, instanțe, care s-au inspirat pentru propriile nevoi. Singurul tribunal pentru minori din familie din România și-a amenajat, în noiembrie 2021, o camera dedicată copiilor. Finanțarea de la Zi de Bine a făcut LUMINĂ și a dat un nou ritm protecției copiilor victime ale infracțiunilor în România.

Mihaela Chiper, fondatoare Asociația V.I.S.

Așadar, am continuat și în ianuarie 2022 am inaugurat cel de-al șaptelea #LocDeBine, alături de Asociația VIS, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău. A fost totodată primul proiect pe care l-am realizat sub marca #ZDBMoldova, primul din 12 proiecte, câte unul în fiecare lună a anului, în care încercăm să punem puțin balsam pe problemele din această regiune a țării. LocDeBine – Bacău a fost un proiect susținut de Green Horse Games și Webhelp Romania.

Proiectul celor șapte #LocurideBine a fost preluat în final de către Ministerul Public, ceea ce înseamnă că Parchetul General urmează să amenajeze 35 de camere de audieri pentru copii în toată țara!

Un loc pentru copiii prinși în sistemul judiciar

În camera de audiere, amenajată specific pentru copii cu elemente și materiale suport care să îl ajute să își spună povestea, are loc discuția între copil și specialistul intervievator, ghidată dupa un protocol adaptat vârstei copilului. Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de intercomunicare cu magistratul, care asistă din cea de-a doua cameră, camera tehnică, despărțită de camera de audiere printr-o fereastră-oglindă.

Fereastra unidirecțională permite observarea nemijlocită a procedurii de audiere, fără ca cel mic să fie confruntat cu alți adulți necunoscuți sau care îi reactivează emoțiile negative ale traumei suferite. Două camere robotice înregistrează mărturia și surprind fiecare detaliu din comportamentul copilului, cu risc minim de sugestibilitate. Iar cel mai important lucru este că reaudierea copilului este rareori necesară.

1 an de zile și 7 inaugurări de Bine

Primul #LocDeBine din proiect și al doilea din țară l-am inaugurat luni, 22 februarie 2021, la Constanța! Nu a ieșit ca în simulările 3D realizate înainte de începerea proiectului, că a ieșit chiar mai bine și imediat au început să vină mesaje din țară, de la persoane care căutau sfaturi pentru a amenaja un astfel de loc și la ei în oraș – „Ce bine că ați făcut #LocDeBine, ce mare nevoie e de așa ceva, vă scriu pentru că vrem să facem unul exact la fel și la noi în oraș, și aici e nevoie…”.

„Mi-am dat seama abia acum, în timpul campaniei voastre, că e o realitate la care pur și simplu nu m-am gândit până acum: unde sunt audiați copiii victime… Cum se întâmplă totul… Cum se simt… Cât de cumplit de greu le poate fi… Și, când m-am gândit, m-a durut inima… Ce bine că există #LocDeBine” – reacție primită după inaugurarea celui de-al doilea #LocDeBine, la Parchetul de pe lângă tribunalul Vrancea. Chiar am simțit că proiectul prinde aripi și că ar fi nevoie de astfel de camere în fiecare județ!

Am realizat că trebuie să continuăm cumva. Așa că până la finalul anului 2021 am reușit să mai strângem o dată suma pe care am investit-o inițial în proiect și să finalizăm încă trei Locuri de Bine, la Parchetele de pe lângă Tribunalele din județele Argeș, Sibiu și Mureș. Dar nici ăsta nu a fost finalul!

În februarie 2022, fix la un an de când dădeam startul acestui proiect înfiorător de necesar, am inaugurat cea de-a șaptea și ultima cameră de audieri. Tot împreună cu Asociația VIS. De data asta la Bacău. De data un proiect marca #ZDBMoldova, primul din 12 pe an în care ne concentrăm să facem Bine în special în această regiune din țară. De data asta, sprijiniți de Green Horse Games și Webhelp Romania.

1 an – 7 inaugurări de Bine, la Constanța Vâlcea, Vrancea, Argeș, Sibiu, Mureș și Bacău

Cu cine?

Niciuna din cele 7 camere de audieri pe care le-am amenajat pentru copiii martori sau victime în procese penale nu ar fi luat contur fără implicarea Mihaelei Chiper. Numele poate îți sună cunoscut. Reporter de televiziune, specializat pe justiție, Mihaela a fondat Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale tocmai pentru acest proiect și suntem convinse că multe altele la fel de relevante se vor naște din pasiunea Mihaelei pentru oameni nedepreptățiți de viață și apoi de justiție.

Scopul final al asociației este de a construi condițiile necesare pentru ca victimele și familiile lor să nu fie întoarse din fața justiției. Să înțeleagă și să accepte ajutor în momentul de criză, astfel încât să recupereze măcar o parte din suferință în cadrul proceselor penale. Ce face Mihaela e foarte valoros și poți afla mai multe despre asta din interviul cu Melania, la emisiunea Zi de Bine.

Vești și Povești
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Despre Sebastian am aflat dintr-un articol de pe Libertatea. Tânăr, frumușel,...
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI

DONATORI DE BINE

Adriana Parghel Adriana Popescu Adriana Roibu Adriana Vranceanu Alexandra Constantin Alexandra Dragusin Alexandra Giuglea Alexandra Stevenson Alexandra Tiganas Alexandra-Maria Prodan Alexandru Dejanu Alexandru Felecan Alina Aanei Alina Fira Alina Georgescu Alina Gheorghe Alina Ghineț Alina Stanescu Alisa Popa Ana Manole Ana Manole Ana Maria Floresscu Anamaria Falaus Anca Radu Anca Vasile Andrada D Andreea Cirtoc Andreea Dragomirescu Andreea L Andreea Pirvu Andreea Plop Andreea Saharov Andreea Smoaca Andreea Tepei Anemari Necsulescu Angela Carabasu Angela Voicu Antonia Ligia Baz Apostol Denisa Aurelia C Baceanu Andreea Bianca Gaidos Bogdan Gudulea-David Bogdan Silasi Braga Zanfir Andreea Burghelea Mihaela Cadou :) :) Caramarin Alina Carmen Ravon Catalin Marin Circiumaru Andreea Elena Cirneanu Andreea Claudia Jderu Claudia Petre Colegii Alinutei :) Constanta Dumitru Cosmin Purge Cosmina Parparita Cristian Manafu Cristian Rosoi Cristina &Amp; Ionut Gutu Cristina Caian-Pandrea Cristina Colceru Cristina Radu Cristina Rotaru Cristina Slonaru Cristina Stoica Cristina Tomescu Cristinela Pipirigeanu Dan Ghica Dana Bleoca Dana Nicolescu Dancuta Laurentiu Daniel Mereuta Daniel Tila Daniela Balan Daniela Negoescu Daniela Visoianu David Cristina Delia Pintilie Diana Ciurte Diana Hone Diana Manta Diana Racoti Diana Roman Direct Expert Srl Doinita Cristea Dorina&Amp;Robert Muja Doris Stroiescu Dumitru Popescu Duschka Stefania Carla Elena Bahaciu Elena Berzintu Elena Leonte Elena Radu Fiameta Fazakas Fierastrau Raluca Florentina Ilie Florin Gherlac Florin Pop Gabe Marcoschi Gabriel Cancel Gavrila Mara Gabriela Georgiana Pipirigeanu Gerea Catalina Ghinea Emil Gina Vulpe Giorgiana Plop Ioana Grigore Ion Cosmin Ionut Iancu Iorgescu Andreea Raluca Irina Andreea Chiriac Irina Huides Irina Mandoiu Irina Pietroc Istrate Laura Iulian Bereanu Iulian Tomescu John Sargu Julia Nagy Laura Dogaru Laura Rizea Laura Rotaru Laurentiu Stoian Lidia Gheorghe Liviu Ion Badulescu Loredana Tuinea Lucia Manole Luciana Zaharia Maia Coman Manolescu Anca Raluca Emilia Mara Coman Maria Beiu Maria Ciobanu Maria Danila Mariana Tartopan Marilena Moise Marin Andreea Matei Adriana Mihaela Cimpoies Mindruta Gheorghita Mioara Dragomir Mircea Moldovan Monica Banu Monica Dan Nadia G Neagu Horatiu Florin Nicoleta Darju Oana Jipa Oana Ristea Olguta Istratescu Oliviu Bendea Otilia Craciun Otilia Man Pita Ileana Popescu Mihaela Anca Radu Aanei Radu Aanei Radu Aanei Radu Aanei Radu Serbu Raluca Cojanu Raluca Marinescu Raluca Petcu Raluca Tudor Ramona M. Ramona Oros Razvan Huides Rodica Anderson Romina Ciobanu Rosca- Neranzi Georgiana Roxana Hulpe Roxana Ionita Roxana Vatafu Roxana-Maria Teodorescu Ruxandra Gaita Sava Andra Schmoll Impex Srl Simona Costica-Stamatie Simona Ion Badulescu Simona Ion Badulescu Sonia Nastase Stefan Claudia Stela Nadoleanu Stihhi Nicolae Stoica Diana Tanase Alexandra Mihaela Teodora Craus Timotin Madalina Timotin Madalina Todoca Mihaela Florentina Vaida Alexandra Vasi Tabira Veronica Nita Veronica Nita Virgil : )