EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Poftă de sănătate

Poftă de SĂNĂTATE – Antrenament pentru stare de bine a fost o competiție interactivă în care 200 de elevi din cinci licee bucureștene au învățat despre alimentație sănătoasă, mișcare și educație emoțională, pentru a pune cărămizile unei vieți sănătoase și echilibrate.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Mâncăm pe fugă, bifăm taskuri în goană, ne împrietenim și desprietenim din mers. Într-o lume într-o continuă alergare, ne-am propus să ne oprim puțin. Cât să ne punem întrebări despre sănătatea noastră, despre ce ne face să ne simțim bine și cum putem să dăm acestei mișcări continue un sens. Alături de 200 de elevi, cu Poftă de sănătate!

Pe parcursul a două luni de zile, între 22 aprilie și 10 iunie 2023, elevi la 5 licee din București au participat la o serie de ateliere interactive cu 4 specialiști din domenii complementare și s-au întrecut în provocări gamificate, dar mai ales în marea finală, care le-a dus Marele Premiu la liceul echipei câștigătoare.

5 licee

Scopul competiției a fost de a aduce în prim plan nevoia de conectare la noi înșine și importanța creării de obiceiuri sănătoase ca bază pentru o viață fericită. Și ce vârstă mai potrivită de a pune în practică principiile unei vieți armonioase, decât adolescența – perioadă critică în care creierul trece prin transformări majore, punând bazele comportamentelor care dau direcția pentru restul vieții.

Așadar, am gândit proiectul pentru un număr de cinci licee din București, fiecare dintre acestea intrând în competiție cu o echipă de 30-50 de elevi, în total fiind aproximativ 200 de elevi.

4 specialiști

Între aprilie și iunie, elevii au participat la o serie de ateliere interactive susținute de specialiștii: Chef Liviu Lambrino, antrenor Radu Restivan, psihoterapeut Ancuța Coman-Boldișteanu și medic Doina Voican.
Ce-au făcut cu ei puștii noștri?
 

MIȘCARE CU RADU RESTIVAN

Și-au pus echipamentul de alergare și au luat-o împreună la sănătoasa pe străzile Bucureștiului. Iar antrenamentele săptămânale individuale, fie ele de mers, alergat sau dans în echipă, au fost înregistrate prin aplicația Strava și prin cele mai haioase înregistrări pe care le-am primit vreodată pe email.

GĂTIT CU LIVIU LAMBRINO

Și-au pus șorțurile și s-au întrecut la gătit. De la micuri dejunuri echilibrate până la farfurii ceva mai complexe și mai mult lucrate. În provocări săptămânale, dar și în două mari întreceri, tip Master Chef, pe care le-am organizat la Culynarion. Cu degustări, critici și note la fiecare stație de gătit, care au cântârit greu în clasamentul final.

NUTRIȚIE CU DIANA VOICAN

Participanții au avut întâlniri live cu Diana în care au învațat bazele nutriției, și-au descoperit nevoile organismului și au învățat cum să și le îndeplinească.

EDUCAȚIE EMOȚIONALĂ CU ANCUȚA COMAN-BOLDIȘTEANU

Discuții live și online despre relația minții cu corpul. Puștii au aflat care-i legătura dintre emoții și mâncat, care sunt schimbările prin care trec la vârsta lor, ce este mâncatul conștient, dar mai ales cum să se reconecteze la propriul corp.

Liviu Lambrino

Chef

Chef Liviu Lambrino este un bucătar cu experiență în restaurante, fine dining și diferite proiecte TV și media. Trainer și formator pentru bucătarii profesioniști, cu peste 10 ani în industrie, și-a construit o reputație pentru creativitate, atenția la detalii și pasiunea pentru mâncare.

Diana Voican

Medic nutriționist

Diana Voican e medic pediatru, care a profesat cu această specializare în spitale din București din 1989 până în urma cu 10 ani. Din 2017 s-a specializat în Nutriție și Nutriție pediatrică și este irectorul medical al programului de educație nutrițională pentru copii Sănătos de mic.

Radu Restivan

Antrenor

Radu Restivan este fondatorul comunității de alergare 321sport #RunningCulture, care, din 2015 până în prezent, a reunit peste 20.000 de alergători amatori și profesioniști în cele peste 500 de alergări organizate săptămânal. Știe că sportul nu înseamnă doar efort și caută să creeze relații pe termen lung cu oamenii pe care îi antrenează.

Ancuța Coman-Boldișteanu

Psihoterapeut

Ancuța Coman-Boldișteanu este psihoterapeut și fondatorul proiectului “Emoții în farfurie”, cu o experiență de peste 7 ani în lucrul cu persoanele care se luptă cu provocări legate de propriul corp și de relația cu mâncarea în programe, grupuri de suport, terapie individuală, de familie și cuplu.

1 liceu câștigător

Pe 10 iunie, după două luni de ateliere, provocări, adunat și scăzut puncte, a sunat fluierul de finish pentru programul nostru Poftă de SĂNĂTATE – Antrenament pentru stare de bine, o competiție cum nu s-a mai văzut, pentru cinci licee din București.

Pe 10 iunie, ne-am medaliat, ne-am amintit de momente în care ne-am inspirat unii pe alții, ne-am aplaudat la scenă deschisă și ne-am spus „Pe curând (dacă mai faceți, mai venim o tură)!”
 
Dar înainte de medalii, diplome și luat profele în cârcă, a fost Marea Finală – cursă cu obstacole a la Ninja Sport. Pe cronometru, cu scandări din tribune mai ceva ca pe stadion. 
 
„Intră Ciocănel… Hai Ciocănele, fortzăăă!”
„Campionii, campionii, ole, ole, ole!”
„Bine Deeeliiiaaa!!!”
„Băă, care a ieșit primu? N-ai văzut că i-a sărit mingea?”
„Nu ne e frică, suntem cea mai tare echipă!”
 
La final le-am spus, cu mâna pe inimă, că sunt câștigători cu toții. Pentru că două luni s-au străduit. Au venit și au făcut. Și au câștigat cunoștințe noi, prieteni, experiențe și multe amintiri și clipe bune de păstrat pe mai încolo. Poate pentru toată viața, cine știe…
 
Cu lacrimi de fericire și tăvălit pe jos de bucurie. Cu „bă, vă iubesc” și cu luat profele pe sus, în cârcă, puștii de la Airinei sunt cei care se întorc la școală cu marele premiu de 30.000 de euro. Bani care vor fi folosiți pentru dotarea laboratorului de la liceul lor. Clasamentul final AICI.
 
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Vești și Povești
Părinții și copiii la masă cu un psiholog
Alina Manuela Ciufu este psiholog clinician și psihoterapeut cu experiență în...
Alte Proiecte în desfășurare
Septembrie
2023
În septembrie, sunăm clopoțețul și începem noul an școlar cu #chimiaBINELUI, un laborator pentru experimente de chimie și fizică la Școala Gimnazială nr. 1 din Curcani, jud. Călărași, unde o echipă de profesori pregătește deja școala viitorului.
Noiembrie
2022
O pădure de mesteceni. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Oradea, Constanța, Brașov, Lugoj.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Programul „Poftă de sănătate – Antrenament pentru stare de BINE” a făcut parte din EduFOOD, direcția strategică Edenred pentru 2023-2026, în România, a Programului FOOD (Fighting obesity through offer and demand).