EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Sâmbete de BINE

În fiecare sâmbătă, ne adunăm la Centrul Comunitar cu puștii din cartierul Ferentari să descâlcim teme împreună. Pentru că schimbarea, bat-o vina, poate veni doar dacă recunoaștem că școala e o parte a comunității.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

EDUCAȚIE  e cuvântul care ne definește perfect diminețile de sâmbătă, la Centrul Comunitar. Din luna martie, alături de 12 copii din cartierul Ferentari, ne-am apucat serios de teme la limba și literatura română, geografie, mate, engleză, franceză… 

De atunci sâmbetele noastre sunt cu „Doamna, tre să facem azi 10 propoziții cu litera X și zece cu K”. Cu „Dar pot să mai stau la centru?”. Cu „Pot să vă îmbrățișez?”. Și cu multe gânduri împărtășite în pauzele alea bune cu joacă, ca între prieteni.

Cum ne-am cunoscut

Pe principiul „un Centru Comunitar trebuie să aibă grijă de vecinii săi”, ne-am pomenit la „ședință cu părinții”, împreună cu asistentul social Roxana Stănilă, ca să ne cunoaștem și să le povestim despre programul nostru – Sâmbete de BINEpe care îl puneam la cale alături de Secom Healthcare.

Văzut și plăcut! Zece copii la început, apoi 14 și până la urmă 12 puști hotărâți, care au parte, la Centrul Comunitar, de educație remedială, de o masă caldă, dar și de o bursă lunară în valoare de 500 de lei. Banii le sunt de folos părinților pentru rechizite, haine, nevoi primare legate atât de școală și nu numai. Asta cu anumite condiții: copiii să se țină de program, să promoveze la școală, să-și îmbunătățească performanța școlară.

Cum se întâmplă totul

Alex e elev în clasa a 4-a la o școală din același cartier cu noi. Știe foarte multe despre șerpii cu clopoței, păuni, hipopotami… Dar îi place și matematica. Mai greu e până se apucă, dar tot cu ea începe de fiecare dată când vine să-și facă temele. „Ajunge și prietena mea Adina, da?”, ne întreabă de fiecare dată înainte de a sosi voluntarii și ceilalți 11 copii.

Însoțiți de bunici ori de părinți, pe la un 08:30 sosesc pe rând, somnoroși, dar cu brațele deschise pentru a ne strânge în brațe tare, taaaaaare pe fiecare. Așa sunt ei – iubăreți, curioși și nerăbdători să vadă ce activități vor mai face după ce izbândesc cu temele. O fi teatru, improvizație, dans, yoga, aranjamente florale, gheață carbonică, mers la muzeu ori chiar o vizită la reptile? Sau PRIMA tabără din viața lor? Până acum, am reușit să le facem pe toate!

Taaaaaaare greu ne-ar fi fost fără ajutorul iscusiților voluntari, care se trezesc dis de dimineață și iau trenul sau microbuzul pentru a ajunge la noi. Iar liceenii – Mădălina, Andreea, Matei și Tudor – ne-au fascinat de-a dreptul. Puteau fi plecați la mare ori la munte… Oriunde altundeva, pentru că na.. vacanță. Ei au ales să vină la Centru cu idei multe de ateliere, cu energie și cu poftă de joacă.

Recunoaștem că tare ne-ar mai place să le putem fi umăr acestor puști chiar până la punctul ăla când iau Bacul și își fac o meserie. Până acolo e cale luuuungă și bătătorită… Dar planuri tot avem:

  • ateliere antibullying și comunicare non-violentă
  • consiliere psihologică (sesiuni individuale)
  • cât mai multe experiențe de învățare diversă
  • să continuăm orele individuale cu cei care au rămas în urmă la școală și au nevoie mare de ajutor
  • să continuăm atelierele de dezvoltare pentru părinți

Ceea ce ne bucură cel mai tare după șase luni de zile e că s-a închegat un grup. Unul în care copiii se văd, se aud, se respectă unul pe altul… Un lucru datorat voluntarilor care le sunt inspirație, frate/soră/părinte cool, cineva care le poate schimba viața cu o singură condiție – să le fie alături sâmbătă de sâmbătă. Dacă vrei să fii și tu prietenul unor puști care au mare nevoie de atenție și empatie, hai să ne cunoștem! Accesează formularul pentru voluntari AICI

Vești și Povești
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Despre Sebastian am aflat dintr-un articol de pe Libertatea. Tânăr, frumușel,...
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
2024
O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!