EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

„Mica Ucraina” – acasă departe de casă

Ce face o casă să fie acasă? Oamenii dragi, amintirile îmbibate în pereții acesteia… O viață normală pe care ți-o duci, ca orișicine altcineva, zi de zi. Dar într-o dimineață de februarie te trezești cu un mesaj: „A început războiul!”... și toată viața ți-e dată peste cap. Tot de atunci, casa noastră a devenit casa lor și la Centrul Comunitar Zi de BINE își trăiește viața „Mica Ucraina”, un proiect care cuprinde sute de suflete răzbătătoare.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Casa voastră a devenit casa noastră. Vă mulțumesc pentru atmosfera pe care ați creat-o în jurul nostru. N-am mai simțit și întâlnit nicăieri altundeva așa ceva. Pentru că acesta e locul către care atât adulții, cât și copiii aleargă. E locul unde îți dorești să te întorci mereu. Vă mulțumesc că existați. Vă iubesc!

Așa ne scria Sasza, una dintre mamele ucrainene, la un an de când își deschisese Centrul Comunitar Zi de BINE ușile.

Casa noastră a devenit casa lor de prin luna lui aprilie 2022. Când după câteva săptămâni de lucru zi și noapte, centrul a deschis ușa larg pentru mame cu prunci, fugiți din calea războiului. Îi vedeam cum vin, cu copii de mână și câte-o pisică sau un câine, tot ce aveau mai drag de acasă. Închizând în urmă o ușă. Cea a casei lor.

Aveau nevoie aici de o ușă care să se deschidă pentru ei. Noi asta am făcut și asta facem de aproape 2 ani. 

Cu unele ne-am cunoscut din primele zile, iar cu altele pe parcurs, pe măsură ce se ducea vorba că există în București un loc în care se pot aduna de pe unde le împrăștiase războiul într-un oraș necunoscut. Că există un loc în care se pot regăsi, unde pot fi ascultate, înțelese și ajutate, unde pot învăța română și engleză, unde pot găsi un job, unde își pot aduce copiii la joacă sau la filme, sau la șah…. Ba chiar un loc unde pot pune la cale un eveniment în inima orașului.

Așa cum a făcut Maria și gașca de ucraineni de Ziua Independenței Ucrainei. Un flashmob i-au zis ei, dar a fost muult mai mult decât atât – o celebrare a lui Împreună. Lanțul ăla uman ca un dans în mijlocul orașului, în care s-au prins niște sute de oameni, români și ucraineni, a fost cu de toate: cu speranță, cu bucurie, cu bine.

Dar câte și mai câte n-am făcut noi în acești 2 ani în centrul nostru mic, dar cald. Unde s-au perindat cel puțin vreo 4.000 de beneficiari. Adică au ajuns, măcar o dată, la un atelier ori eveniment. 

Dintre care 500 ne deschid ușa săptămână de săptămână. De aici și cele peste 5.400 de ore de activități: engleză, română, terapie, art-terapie, dansuri, yoga, fitness, șah, art&crafts, oratorie, pictat, evenimente de socializare etc.

Nu putem pretinde că prin aceste activități le schimbăm lumea, ci doar încercăm să le facem viața un pic mai bună. Încercăm să fim „mica lor Ucraină” atâta timp cât vor avea nevoie de noi. Timp în care îi ajutăm să facă pași spre integrare:

  • Peste 200 de persoane au obținut un nivel de A1/A2 la engleză, ținute de Anastasiia
  • Peste 200 de persoane au obținut un nivel de A1/A2 la română, ținute de Silviu Mihăilă, Mary, voluntarii Adobe – Adina, Vadim, Victor și Aliona
  • Peste 100 dintre ei și-au găsit un loc de muncă după absolvirea acestora
  • Am colaborat cu 10 ucrainene și am oferit 5 locuri de muncă profelor noastre – Alyona (instructor de yoga), Anastasiia (profa de engleză), Sasza (profa de pictură), Aya (profa de art&crafts) și Maria (profa de dans).

Iar la capitolul emoții și trăiri sunt muuuuulte de povestit. Atâtea încât nu le mai ții șirul. Dar nu vom uita nici gând de Taberele de la Straja. De Tabăra de la Tulcea. De ieșirea la masă, la Destiny Park… Iar petrecerile de 1 iunie, Halloween, Crăciun și de la zilele de naștere sunt cele care le-a adus multă bucurie, dar mai ales alinare… Să știi că nu ești de unul singur într-o țară străină, departe de cei dragi.

De aici și frumoasele prietenii care vor ține peste ani și ani. Tocmai de aceea am promis că, atunci când războiul va fi rămas în urmă, să facem noi un tur prin Ucraina. Și sperăm să o facem cât mai curând!

Vești și Povești
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Despre Sebastian am aflat dintr-un articol de pe Libertatea. Tânăr, frumușel,...
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.