Când prinzi o pauză de la muncă, mai dai un scroll pe social media. Și visezi. La o gașcă de prieteni care își iau biclele în spinare și se pun la drum, printre munți și văi, prin țară sau prin străinătățuri. La ai tăi de-acasă pe care i-ai lua să-i înveți cum e cu tradiția și cu drumul pe biciclete, preț de-un weekend. La Toscana și chiparoși. Doar un pic…
Ei bine, la vita e bella și în Urlați, unde am ajuns să facem primii kilometri din Via Soarelui, sprijinind inițiativa Asociației Centrul Cultural și Comunitar Conacul Nucu. Să unim oameni și locuri și tradiții. Pe jos sau cu bicicleta. La doar 1h15 minute de București…
Prima bornă...
Via Soarelui e un drum care unește cele 15 localități din arealul Dealul Mare, trece prin județele Prahova și Buzău și promovează astfel cramele, oamenii cu povești, producătorii locali, obiectivele turistice, meșterii și peisajele instagramabile. Acest traseu include și Drumul Minei, un greenway de spectacol, nu chiar departe de București.
Dar mai mult decât atât, Via Soarelui e visul lui Mircea Crisbășanu, fost bucureștean care a lăsat orașul pentru o viață downsized la Urlați, unde s-a mutat cu soția, Simona, în 2013. Aici au cumpărat o cramă boierească de pe la 1912 toamna și de atunci o tot restaurează, păstrând și revitalizând tot ce se poate din ea. I-au spus simplu Conacul Nucu, de la nucul care crește în curte.
Apoi au făcut și Asociația Centrul Cultural și Comunitar Nucu prin care construiesc experiențe și drumeții pentru turiștii dornici să-și creeze amintiri frumoase, promovând diversitatea culturală, gastronomică, istorică, naturală a arealului Dealul Mare.
Așadar, prima bornă de pe Via Soarelui pleacă chiar din fața Conacului Nucu, cum te uiți la poartă, în dreapta. Slow travel. Slow food. Good life.
De la 0 la 15 la 150
Via Soarelui este traseul care îl ajută pe drumeț să descopere podgoria Dealu Mare. Este un traseu foarte variat care măsoară 150 km și care poartă călătorul mai aproape de natură, de crame, conace și biserici, de producători locali și meșteșugari, de viața simplă și frumoasă de la țară. Proiectul este inovator pentru regiune și urmărește să implice în activitățile de amenajare a rutei mulți membri ai comunităților traversate de traseu, în special tineri.
Mircea Crisbășanu, vicepreședinte Asociația Centrul Cultural și Comunitar Nucu
Un traseu, un conac și mulți oameni. Pe scurt, despre Via Soarelui
Povești pe bicicletă
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.