EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Via Soarelui

În iunie am pornit la drum. Și nu la orice drum, ci pe VIA SOARELUI, din care am amenajat primii 15 km. Un traseu tematic care aduce împreună iubitorii de drumeții, cicloturism și gastronomie, pe care poți întâlni meșteșugari de poveste și obiceiuri locale.

Când:

Unde:

Când prinzi o pauză de la muncă, mai dai un scroll pe social media. Și visezi. La o gașcă de prieteni care își iau biclele în spinare și se pun la drum, printre munți și văi, prin țară sau prin străinătățuri. La ai tăi de-acasă pe care i-ai lua să-i înveți cum e cu tradiția și cu drumul pe biciclete, preț de-un weekend. La Toscana și chiparoși. Doar un pic…


Ei bine, la vita e bella și în Urlați, unde am ajuns să facem primii kilometri din Via Soarelui, sprijinind inițiativa Asociației Centrul Cultural și Comunitar Conacul Nucu. Să unim oameni și locuri și tradiții. Pe jos sau cu bicicleta. La doar 1h15 minute de București…

Play Video

Prima bornă...

Via Soarelui e un drum care unește cele 15 localități din arealul Dealul Mare, trece prin județele Prahova și Buzău și promovează astfel cramele, oamenii cu povești, producătorii locali, obiectivele turistice, meșterii și peisajele instagramabile. Acest traseu include și Drumul Minei, un greenway de spectacol, nu chiar departe de București. 

Dar mai mult decât atât, Via Soarelui e visul lui Mircea Crisbășanu, fost bucureștean care a lăsat orașul pentru o viață downsized la Urlați, unde s-a mutat cu soția, Simona, în 2013. Aici au cumpărat o cramă boierească de pe la 1912 toamna și de atunci o tot restaurează, păstrând și revitalizând tot ce se poate din ea. I-au spus simplu Conacul Nucu, de la nucul care crește în curte. 

Apoi au făcut și Asociația Centrul Cultural și Comunitar Nucu prin care construiesc experiențe și drumeții pentru turiștii dornici să-și creeze amintiri frumoase,  promovând diversitatea culturală, gastronomică, istorică, naturală a arealului Dealul Mare. 

Așadar, prima bornă de pe Via Soarelui pleacă chiar din fața Conacului Nucu, cum te uiți la poartă, în dreapta. Slow travel. Slow food. Good life.

De la 0 la 15 la 150

Ca să ajungi de la vis la realitate și de la 0 la 15 km, ai în primul rând nevoie de prieteni și parteneri care să visezi cu tine. Noi am fost prietenii lui Mircea pentru primii 15 km de traseu, pe care am reușit să-i aranjăm împreună în luna iunie. Ce s-a întâmplat pe concretelea?
 
✅Mai întâi de toate pe teren au fost două echipe de cercetare care au parcurs traseul dintre Ploiești și Buzău, la pas, cu bicla sau cu mașina, ca să pună ochiul pe ce e interesant de văzut pe fiecare bucată de traseu.
✅ Apoi, cum vă puteți imagina, a urmat curățarea de vegetație invazivă și apoi ecologizarea bucății noastre de traseu. Aici am primit o mână de ajutor de la voluntari harnici. A fost luat la curățat inclusiv Drumul Minei, un vechi terasament de cale ferată industrială, musaaaai de văzut.
✅ Am produs și amplasat indicatoarele pentru marcajele de pe traseu și bornele din piatră sculptate de meșteri pietrari din satul Năeni. 
✅ Traseul era întrerupt din cauza unui drum înfundat pe Drumul Minei. Aici, cu ajutorul localnicilor din Ceptura, al primăriei și chiar al unor muncitori de la un șantier din apropiere, am purces la construirea podețului de 7 m lungime aflat pe Drumul Minei și așa am deblocat drumul.
✅ Am amplasat două locuri de popas cu belvedere, unde am pus măsuțe și bănci construite din lemn special de salcâm, care rezistă mai mult în timp.
✅Last but no least – site – viasoarelui.ro, unde găsești traseul, detalii și povești despre oamenii locului, cramele din areal etc.
 
Visul lui Mircea se oprește la km 150 și tare-i ținem pumnii să ajungă acolo! Dar până atunci, 15 km dus – 15 km întors sunt numa’ buni de făcut într-un weekend cu prietenii sau cu cei dragi, când vreți să scăpați dintre betoanele Bucureștiului.

Via Soarelui este traseul care îl ajută pe drumeț să descopere podgoria Dealu Mare. Este un traseu foarte variat care măsoară 150 km și care poartă călătorul mai aproape de natură, de crame, conace și biserici, de producători locali și meșteșugari, de viața simplă și frumoasă de la țară. Proiectul este inovator pentru regiune și urmărește să implice în activitățile de amenajare a rutei mulți membri ai comunităților traversate de traseu, în special tineri

Mircea Crisbășanu, vicepreședinte Asociația Centrul Cultural și Comunitar Nucu

Vești și Povești
Un traseu, un conac și mulți oameni. Pe scurt, despre Via Soarelui
Mircea Crisbășanu s-a pus la drum, un drum croit pe bicicletă, marea lui...
Vești și Povești
Povești pe bicicletă
Mircea Crisbășanu s-a pus la drum, un drum croit pe bicicletă, marea lui...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI