EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Ochii care nu se uită

În luna Mai, am adus în România bastoanele inteligente We Walk! 70 de nevăzători au primit aceste bastoane cu soft inteligent tradus pentru prima dată în limba română.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

„Știi, pot să «văd» omul printr-o îmbrățișare. Chipul său nu poate ajunge la mine prin ochii mei, dar pot să simt zâmbetul din ochii săi. Și căldura din inima sa pot să o văd. Cu inima mea, cred…”

În România trăiesc peste 100.000 de persoane cu deficiențe de vedere. În deplasările lor folosesc bastonul clasic, însă din cauza mediului construit inaccesibil, puțini sunt cei care ies din casă fără însoțitor. O realitate ce îi condamnă la o viață socială limitată. Tehnologia reprezintă poate cel mai important instrument în viața persoanelor cu dizabilități vizuale.

Așa că, în luna Mai, împreună cu AMAis (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) am adus în România bastoanele inteligente WeWALK! 84 de nevăzători au primit aceste bastoane cu soft inteligent, tradus pentru prima dată în limba română, și au participat la traininguri la București, Cluj și Iași, în cadrul cărora au învățat cum să folosească aceste bastoane la potențialul lor maxim și să se bucure de mai multă independență în viața de zi cu zi.

În luna Mai, am făcut #OchiiCareNuSeUită! 

Recunoștința și mesajele primite din partea beneficiarilor ne-au copleșit și ne-au arătat încă o dată ce impact uriaș au astfel de proiecte în viețile oamenilor: „Vă mulțumesc pentru implicarea în această activitate cu adevărat utilă. Sunteți niște tineri bravi, vă apreciez pentru efortul deosebit pe care l-ați făcut! Mulțumesc și publicului care a contribuit cu bani astfel încât bastoanele să ajungă la noi gratuit! A fost un gest minunat pentru care meritați felicitări și mulțumiri sincere!

C.S., beneficiar al bastonului WeWalk.

Nu numai nevăzătorii au trăit o experiență emoționantă, ci și tipicii, voluntarii sau participanții. C., voluntară, ne-a spus că de azi înainte va fi mai recunoscătoare pentru lucrurile simple. Mulțumim Zi de BINE și campaniei #OchiiCareNuSeUită pentru șansa grozavă de a face echipă împreună! Mulțumim tuturor partenerilor și voluntarilor pentru implicare, dar și donatorilor care ne-au dat șansa să îmbunătățim experiența de mobilitate a celor 84 de persoane cu deficiențe de vedere.

Arh. Iris Popescu, fondator AMAis.

Nevăzători și Nevăzuți

Dacă acum 30 de ani un nevăzător voia să citească un articol din presă, trebuia să roage pe cineva să-i citească sau să îl găsească transpus în Braille. Astăzi, tehnologia ne face face aproape egali. Bastonul WeWalk poate fi folosit ca o extensie a telefonului în navigare cu ajutorul touch pad-ului de pe baston, se conectează prin aplicație la hărțile telefonului și preia locația curentă, poate forma rute și anunță care sunt locurile din apropiere. În același timp, detectează obstacole atât la nivelul solului, cât și deasupra acestuia, folosind ultrasunete, și atenționează utilizatorul prin vibrații.

Pentru a fi și mai ușor de folosit, softul a fost tradus în limba română cu ajutorul Continental Automotive și al echipei AMAis. S-au adus îmbunătățiri semnificative ce permit utilizarea mult mai facilă a aplicației și a componentelor smart, precum ajustarea detectorului de obstacole, crearea unei rute către un punct de interes din apropiere, diverse rearanjări de interfață și altele.

„Mobilitatea este foarte importantă pentru persoanele cu deficiențe de vedere, iar tehnologia, care schimbă aproape totul, atinge și acest segment. Este o bucurie mare pentru noi că putem aduce schimbare în viața oamenilor, oferind plusul unui baston smart, pentru trecerea la un alt nivel de independență, identificând mai multe obstacole eficient, spre deosebire de bastonul clasic”, crede Alex Cucu, tech lead AMAis, și cel care a testat bastonul și aplicația din perspectiva unei persoane nevăzătoare, pentru a aduce îmbunătățiri ulterioare.

8 luni, 3 orașe, 84 de nevăzători

#OchiiCareNuSeUită a fost un proiect pe care l-am gândit inițial pentru luna Mai 2020, dar pandemia ne-a pus piedică. Ne propuseserăm atunci să aducem în Romania bastoane inteligente pentru nevăzători care semnalizează obstacolele, nu doar la nivelul solului, ci și la nivelul capului. Așa că am bătut la poarta prietenilor de la AMAis, care se luptau de multă vreme și cu mentalități nepotrivite și cu obstacole care fac din București un oraș departe de a fi prietenos cu nevăzătorii.

Le-am povestit despre baston și am încercat să înțelegem dacă e cu adevărat util sau nu. Apoi i-am pus în legătură cu prietenii de la Continental Automotive Systems Sibiu și cu producătorii bastonului. Și, din punctul acela, am privit cu admirație cum știința lui Paul, sibianul nostru coordonator de proiect și capacitatea lui Alex Cucu de a explica lumea lui și de a-i ghida prin ea, a dus nu doar la traducerea softului în limba română, obiectivul nostru inițial, ci și la îmbunătățirea performanțelor tehnice.

Până la urmă, luna Mai 2021 avea să fie luna Ochilor Care Nu Se Uită! Într-o lună de zile, cu ajutorul echipei AMAis, am împărțit bastoanele către 84 de nevăzători preselectați și apoi antrenați în ateliere organizate la Cluj, București și Iași. Un oraș – un weekend de întâlniri cu nevăzătorii, predarea bastoanelor, trecerea prin toate funcționalitățile și aspectele tehnice și apoi proba de mobilitate prin oraș. Mulțumim tare echipei AMAis, care s-a mobilizat exemplar pentru a face aceste training-uri posibile. În total, numărăm pentru acest proiect 8 luni de muncă de culise!

Cireașa de pe tort s-a servit la București, unde am reușit să organizăm ceva cu totul special, dar despre asta am scris chiar mai jos!

Cea mai faină zi de naștere!

Duminică, 23 mai, a fost o zi fabuloasă! Împreună cu AMAIS, am sărbătorit ziua lui George, unul dintre beneficiarii cauzei noastre de luna aceasta.

La cei proaspeți 19 ani împliniți, George a făcut și face mai mult decât mulți dintre noi, persoane tipice. E student la Conservator în anul I la compoziție jazz (cântă la pian de la 7 ani) și e în Lotul Național de Paraclimbing. V-am mai zis că George nu vede? Un pic mai sus, dar repetăm că nici nouă nu ne-a venit să credem. George s-a înscris să primească un baston #WeWALK pentru că, după cum spune chiar el, „Sunt student, mă deplasez zilnic, iar acest baston mi-ar putea conferi mai multă independență. Am nevoie să merg la diverse Studiouri pentru a repeta, în diverse locații din București.”

Și pentru că anul trecut, tocmai de majorat, George a trebuit să sărbătorească în cadru restrâns, pentru că… pandemie, ne-am gândit ca anul acesta să compensăm cum știm mai bine – îi dăm o petrecere în centrul Bucureștiului, în aer liber, și îi facem cadou și bastonul inteligent! La petrecere am vrut să aducem mulți, mulți invitați. Așa mulți că au trebuit să vină în echipe de câte trei și să parcurgă împreună un traseu destul de lung și de complicat. Cele 19 echipe au fost formate dintr-un nevăzător cu baston #WeWALK, o persoană tipică legată la ochi și dotată cu un baston clasic, și un volunar care le-a fost alături în caz că… Printre persoanele tipice, parte din „experimentul social”, am invitat 9 persoane publice să intre pentru două ceasuri în pielea nevăzătorilor și să pacurgă un drum de câțiva km – pe jos și cu metroul, până la petrecerea lui George.

Pe alocuri a fost amuzant. Pe alocuri îngrijorător: obstacole neașteptate – de la bănci sau stâlpi pe mijlocul trotuarului, borduri foarte înalte, până la experiența de a cumpăra ceva fără să vezi ce scoți din portofel. Sore, Virgil Ianțu, George Zafiu, Alex Găvan, Cornel Ilie, Dorin Chiotea, Saizu Nichi-Marius, Mario Fresh, Andreea Marinescu, mulțumim tare că v-ați încumetat la drumul ăsta!

A fost fascinant deopotrivă să vedem cum nevăzătorii erau cei care își ghidau coechipierii legați la ochi. Nu-i de mirare că vorba zilei a fost „Vorbește, să te văd!” Și, deodată, a devenit evident și cum ajung nevăzătorii să aibă așa des dureri de mâini, de cap, de spate și febră musculară. Pentru vedetele noastre, toate astea au fost compensate cu fericirea de a ajunge la finish, a da ochelarii jos și a fi tu însuți din nou. Pentru prietenii noștri nevăzători situația e mai complicată, dar am încercat să o simplificăm cu bastoanele smart #WeWALK.

Fericirea a fost deplină la cântarea de La Mulți Ani pentru George, care nu a avut niciodată oaspeți mai de seamă care să-l ajute să sufle în lumânări. Am știut că am făcut o treabă bună după zâmbetele fără reținere pe care le-am văzut la final pe fețele tuturor! Și pentru un minut am trăit într-o societate incluzivă! And it was awesome!

„Vorbește, să te văd!” Să vorbim, prieteni! Să vorbim și să ne vedem unii pe alții și, mai ales, să avem grijă unii de alții!

OCHII CARE NU SE VĂD
Andreea Marinescu și Virgil Ianțu, experiment fără vedere
Andreea Marinescu și Virgil Ianțu au povestit „La Măruță” despre proiectul...
OCHII CARE NU SE VĂD
Oamenii care văd cu sufletul
Nouă persoane publice au acceptat provocarea Asociației Zi de Bine și pentru...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI

DONATORI DE BINE

Adrian Dragomir Alexandra N Alexe Ramona-Laura Alina Filoti Alina Robu Alina-Maria Roman Ana D Anca Geanta Andreea Cotet Andreea Dumitru Andreea Ursachi Andreea Zamfirache Andrei Matei Andrei Semen Anto Barbu Antonescu Tincuta Paula Bianca Maria Dragomir Bozesan Claudiu Burghelea Mihaela Catalin Radu Catalina Rusu Catalina Rusu Ciprian Derscanu Circiumaru Andreea Elena Cirneanu Andreea Cristian Ene Cristina Radu Cristina Roman Cristina Stanicel Cristina Zaharia Dan Miclea Dan Radu Denisa Barzu Diana Tomescu Doinita Cristea Doru Isac Elena Daniela Sandu Eugen Sorin Banu Fosalau Dorina Horia C Ioana Bianchi Ioana Stroe Ioana Teodorescu Ion Cosmin Irina Mandoiu Iulian Pripas Lavinia Chican Loredana Andrei Luana Honig Luminita Babcinetchii Marineata Andrei Eugen Marius Andrei Militaru Mihaela Gidiuta Mihaela Marculescu Mihai Dumitru Mihai Gheorghe Mihai Lacatusu Mihaila Alexandru- Raducu Mircescu Daniela Mocanu Ionela Violeta Mustatea Oana Oana Anghel Oana Vasile Petrache Silviu-Florin Pintea Catalina Prime Road Media Rocsana Marin Rosca- Neranzi Georgiana Roxana Ionita Roxana Minea Stefan Gabriel Vadiliu Tanase Alexandra Mihaela Tiberiu Matei Tudor Ciubotaru Tudor Rusu Tudose Catalina Uk Online Giving Foundation Uk Online Giving Foundation Vaida Alexandra Victor Mirica Viorel Vacaru Viorica Duda