Sunt mame care nu vor primi vreodată flori de la copiii lor. Copiii lor s-au preschimbat în flori… Atunci când o mamă pierde o sarcină, când copilul nu se naște viu, în fața mamei se așterne hăul. Cum să își ia rămas bun? Cum să pună un pas în fața celuilalt? Pe ce ușă să iasă din maternitate cu brațele goale?
Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în România, în anul 2021, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1.280 de decese. Am vrut să fim prima mână întinsă. Prima vorbă de folos. Prima informație de ajutor.
Toată luna, am amenajat la maternitățile Filantropia și Cantacuzino din București spații unde procesele de doliu ale mamelor să fie conținute, susținute și sprijinite deopotrivă de psihoterapeuți și de personalul medical. Am dotat aceste spații cu primele cuddle cot-uri aduse în România, pentru ca părinții unui copil care nu se naște viu să aibă ocazia să își ia rămas bun. Un cuddle cot este de fapt un landou care conține un dispozitiv de răcire, așa încât copilul fără viață să poată fi păstrat în condiții corecte pentru astfel de situații. Dispozitivul e folosit în majoritatea spitalelor din Marea Britanie, în țări din Europa, Australia sau SUA.
Grijă pentru mame și pentru medicii care au grijă de mame
Împreună cu specialiștii de la Asociația Moașelor Independente, partenerii noștri în acest proiect, am susținut și primul workshop dedicat personalului medical, privind gestionarea corectă a acestor traume. Ghidați de Celestina Dumitriu, psiholog clinician și psihoterapeut, am vorbit despre doliu, pierdere, rușine, furie și despre ce au nevoie cadrele medicale în munca lor de zi cu zi, zile normale de muncă întrerupte de tăcere și de plâns amar de mamă. Pentru că, la final de zi, suntem oameni și ducem cu greu o pierdere, fie că e a noastră, fie că facem parte din ea.
Totodată, cum toate mamele au nevoie de sprijin pe drumul lung al maternității, proiectul nostru cuprinde organizarea de grupuri de informare și suport pentru gravide, proaspetele mame și partenerii lor, în spațiul amenajat la Filantropia, pentru ca aceștia să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei. Pentru ca mamele să poată primi toată îngrijirea fizică și emoțională de care au nevoie. Să poată prinde aripi, împreună cu partenerii lor de viață, pe acest nou drum, pe care, uneori, aripile lor sunt grav lovite.
Sperăm ca prin proiectul nostru să putem alina măcar o mică parte dintr-o astfel de durere și să oferim părinților care au pierdut un copil timpul și spațiul intim pentru o despărțire atât de nedreaptă, dar și sprijin specializat din partea unui psiholog format pentru a lucra cu astfel de traume. De asemenea, oferim sesiuni interactive de formare pentru personalul medical în vederea gestionării cazurilor mamelor care își pierd copiii, dar și a traumei vicariante, care poate afecta în mod direct cadrele medicale.
– Irina Mateescu, Vicepreședintă, Asociația Moașelor Independente.
Am pornit pe acest drum împreună cu Asociația Moașelor Independente (AMI), care din 2013 își propune să promoveze profesia de moașă în România și să contribuie la sănătatea femeii de vârstă fertilă, a mamei și copilului în special. AMI face parte din European Midwives Association (EMA) şi din International Confederation of Midwives (ICM).
Foto: Ionuț Iordache
Despre pierdere in 3 pași: 2. Despre pierdere în cuplu. Și despre ce le spunem copiiilor
Despre pierdere in 3 pași: 1. Doliul perinatal
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.