Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Mame fără flori

În luna martie, amenajăm un spațiu de suport și doliu la maternitățile Filantropia și Cantacuzino și aducem în România primele două cuddle cots pentru ca părinții unui copil care nu se naște viu să își poată lua rămas bun.

Când:

Unde:

Sunt mame care nu vor primi vreodată flori de la copiii lor. Copiii lor s-au preschimbat în flori…

Sunt părinți care își cunosc copiii doar la ecografie, le simt inima. Apoi acești copii își deschid aripile de îngeri.

Atunci când o mamă pierde o sarcină, când copilul nu se naște viu, în fața mamei se așterne hăul. Cum să își ia rămas bun? Cum să pună un pas în fața celuilalt? Pe ce ușă să iasă din maternitate cu brațele goale?

În luna martie, amenajăm un spațiu de suport și doliu în cadrul maternităților Filantropia și Cantacuzino din București și aducem în România primele două cuddle cots* pentru ca părinții unui copil care nu se naște viu să își poată lua rămas bun. Totodată, organizăm grupuri de consiliere și suport pentru gravide și proaspete mame, împreună cu Asociația Moașelor Independente.

Atunci când ai nevoie să-ți iei rămas bun

În România anului 2021, mortalitatea perinatală și decesele neonatale au fost de 7,08 la mie, totalizând 1280 decese, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică.

Dar o sarcină pierdută nu este un număr. Este o poveste devastatoare pe care femeile o poartă cu ele toată viața. 

Despre ele, mamele care ies din maternități cu brațele goale, nu vorbim. Nu știm nici cum să ne purtăm cu ele, ce să le spunem, cum să le fim alături, înăuntrul sau în afara maternității. La fel cum nu vorbim despre acest doliu, fie că nu știm, nu putem sau nu am învățat cum să o facem. 

Luna aceasta, o lună în care sărbătorim ziua mamei, am ales să vorbim despre mamele care au pierdut sarcina sau copilul la naștere. Mai mult decât să vorbim, amenajăm câte un spațiu în spitalele Filantropia și Cantacuzino pentru ca ele să își poată lua rămas bun de la copilul nenăscut viu: un spațiu de suport și doliu. Un loc în care Mamele fără flori primesc consiliere, sprijinul psihologic de care au atâta nevoie în acele momente. În plus, pregătim un program de training pentru personalul medical. E nevoie să înțelegem cum să avem grijă de femeia care nu mai are de cine să aibă grijă.

Singurul dar pe care îl mai poți face acestor mame este darul timpului. De aceea aducem în România primele două cuddle cots, la spitalele Cantacuzino și Filantropia, care să dea timp părinților să-și ia rămas bun câteva ore sau cât au nevoie de la copilul lor.

Un cuddle cot este de fapt un landou care conține un dispozitiv de răcire, așa încât copilul fără viață să poată fi păstrat în condiții corecte pentru astfel de situații.  Dispozitivul e folosit în majoritatea spitalelor din Marea Britanie, în țări din Europa, Australia sau SUA. 

Grijă pentru mame

Cum toate mamele au nevoie de sprijin pe drumul lung al maternității, vom organiza și un grup săptămânal de informare în care gravide și proaspete mame, împreună cu partenerii lor, să primească informații de actualitate privind sarcina, nașterea, alăptarea, îngrijirea copilului și, mai ales, îngrijirea mamei. Pentru ca mamele să poată primi toată îngrijirea fizică și emoțională de care au nevoie. Să poată prinde aripi, împreună cu partenerii lor de viață, pe acest nou drum, pe care, uneori, aripile lor sunt grav lovite.

Pornim pe acest drum împreună cu Asociația Moașelor Independente (AMI), care din 2013 își propune să promoveze profesia de moașă în România și să contribuie la sănătatea femeii de vârstă fertilă, a mamei și copilului în special. AMI face parte din European Midwives Association (EMA) şi din International Confederation of Midwives (ICM).

Mamele care își pierd copiii la naștere sunt tot mame. Credem că e important ca toată lumea să vadă asta, indiferent că vorbim despre personalul medical din spital, despre familia și prietenii ei sau despre colegii de la muncă. Știm din toată experiența noastră că aceste mame au nevoie de mult sprijin și de multă claritate și vrem să vorbim despre asta și să creăm un spațiu sigur,  blând și conținător unde mamele fără flori să poată să fie văzute și să poată exista,  să poată avea un pic de alinare și acces la o despărțire așa cum au nevoie, așa cum simt.

– Irina Mateescu, Vicepreședintă, Asociația Moașelor Independente.

Vești și Povești
În mai multe cuvinte, despre copii, părinți și logopedie
Logopedia este una din cele mai necesare terapii în dezvoltarea copiilor, iar,...
Vești și Povești
Ce trebuie să știi despre tulburările de vorbire
Diminețile la Centrul AVA, după masă la școala specială din oraș, Alina...
Alte Proiecte în desfășurare
Noiembrie
2022
O pădure de mesteceni. O pădure de aducere minte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Oradea, Constanța, Brașov, Lugoj.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI