EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Mai BINE – Caravana cu sănătate

În luna mai pornim #CaravanaCuSănătate. Medici Medlife vor merge din sat în sat să consulte oameni care n-au mai văzut medici prin sat de nici nu mai știu când.

Când:

Unde:

Sunt sute de localități în România care nu au deloc, dar absolut deloc, medici de familie. Și sunt sute de localități în România în care medicii de familie n-au cum să facă față nevoilor medicale ale oamenilor. Cele mai multe dintre sutele și miile astea de cazuri sunt, desigur, la sate. Multe de tot prin Moldova. Aici trăiesc oameni uitați de vremuri, pe care n-are cine să îi trateze și să-i vindece când sunt bolnavi. Efectul: nedescoperite, nediagnosticate și netratate la timp, bolile se agravează. Suferințele se adâncesc.

În mai, am vrut să le fie #MaiBine. În mai, la #ZiDeBineMOLDOVA, împreună cu Fundația Bethany și alături de Medlife, am pornit la drum. Am pornit #CaravanaCuSănătate. Medici Medlife au mers din sat în sat să consulte oameni care n-au mai văzut medici prin sat de nici nu mai știau când.

De la microduș la clinica mobilă

Ideea, trebuie să recunoaștem, nu a fost nouă. Încă de când am terminat proiectul #Microduș, acum două veri, ne-am tot gândit cum să ne întoarcem în satele moldovenești cu o surată mai mare. Mai bine de 25 de proiecte am pus pe picioare din vara lui 2020 și tot ne întoarceam cu gândul la ochișorii uimiți din cale afară de dușul mobil care a luat la rând 13 sate și i-a primit în burtica lui de fierătanie pe patru roți pe toți picii care au vrut să vadă cum e să facă primul duș din viață. Și să învețe de la profesioniști medicali cum să se spele pe dinți. Și pe sub unghii. Și să vadă cum miros clăbucii când freci bine, bine mânuțele împreună până nu mai rămâne strop de noroi.

Eram în prim val pandemic când Microdușul pleca în caravană prin județul Iași, unde ne așteptau copii și părinți din sate îndepărtate, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul. Tot alături de Fundația Bethany eram și atunci. Căutam încă măști sterile peste tot și igiena era deopotrivă focusul și temerea în astfel de zone. Așa că bine a prins Microdușul! Dar nouă ne-a rămas gândul la toate celelalte lucruri care ar mai fi prins bine, care ar fi fost urgențe de n-ar fi fost pandemie. La copiii care nu vedeau ce scrie pe mașină pentru că nu aveau ochelari. La părinți și bunici bolnavi pe care nu îi mai consultase nimeni de ani de zile. Pentru ei ne-am parteneriat din nou cu Fundația Bethany, care de ani de zile are în grijă comunitățile defavorizate din zona județului Vaslui și Iași, iar de data aceasta alături i-am avut și pe specialiștii din sistemul medical Medlife.

3 comune, 23 de sate, infinite nevoi medicale

Ai putea crede că dacă l-ai văzut pe unul, le-ai văzut pe toate. Pe toate cele 23 de sate câte strâng împreună comunele Movileni, Puiești și Vlădeni, din județele Vaslui și Iași, pe unde a ajuns #CaravanaCuSănătate. Peste 12.600 de suflete trăiesc la câțiva zeci de kilometri de Iași, iar mulți dintre ei nu au nici măcar o căruță în care să se suie când e vreo urgență și să ajungă la medic. Puiești, care înglobează 13 sate, e singura comună dintre ele unde sunt 2 medici de familie care, împreună cu 2 asistente, fac cu rândul la singurul centru de urgențe din comună. Celelalte comune, nici pomeneală de centre de urgențe sau asistente pentru medici.

Și cu toate astea, comunele nu sunt la fel. Medicii MedLife au consultat peste 100 de oameni, în rândul cărora au descoperit foarte multă patologie, mulți oameni care suferă de boli despre care nici nu știau. Au fost copii la care au descoperit afecțiuni cardiace, adulți la care au descoperit diabet și încă multe afecțiuni: hipertensiune, blocuri de ramură și extrasistole, steatoze hepatice, chisturi hepatice, renale, ovariene, microlitiază renală, hemangioame, diabet, anemii, dislipidemii și încă altele…

Încă o dată am văzut că problemele în comunitățile rurale sunt profunde și se întrețin și se aprofundează dintr-o lipsă de resurse umane și materiale. În multe sate nu sunt medici sau sunt insuficienți. Și acolo unde i-am găsit, medicii sunt lipsiți de resurse materiale care le-ar permite chiar să o facă o diferență. Prevenția există doar la nivel de teorie. În realitate, oamenii vin la medici când sunt deja bolnavi și au nevoie de tratament și, de multe ori, de un consult la un specialist. Adică, la oraș. Mai precis, misiune imposibilă când nu ai acces la un mijloc de transport sau nu ai cu cine lăsa copiii și animalele.

Dar tocmai pentru astfel de situații am creat Zi de Bine Moldova, cu 12 proiecte anuale axate pe unele din cele mai vulnerabile zone rurale din România, separate de cele 12 proiecte cu care te-am obișnuit deja la Zi de Bine. Împreună ne facem noi BINE! Stai aproape!

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
Vești și Povești
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Despre Sebastian am aflat dintr-un articol de pe Libertatea. Tânăr, frumușel,...
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
2024
O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

SPONSORI DIAMOND