EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

La masă cu mine

În perioada iulie - decembrie 2023, am dus la bun sfârșit un program axat pe tulburări alimentare la copii cu vârste între 8 și 14 ani. Iar pentru a-i ajuta eficient pe copii, i-am invitat alături și pe cei care pot contribui semnificativ la vindecare - părinții lor.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Într-o cultură care pune accentul pe aspectul fizic, să trăiești cu kilograme în plus e dificil pentru oricine, dar în special pentru copiii supraponderali, care sunt mai marcați de stigmatizarea socială decât de toate problemele medicale care pot veni la pachet. 

Realitatea e că stăm cu ochii într-un internet plin de mușchi și vitamine, picioare perfecte, abdomene pe care poți juca X și 0. Reclame la toate suplimentele posibile și imposibile. Filtre foto/video de generație AI, tot mai greu de detectat. Sub stratul ăsta gros de „thinspiration” sunt bloguri, ebooks, aplicații, grupuri de chat despre „cum să” atingi un standard de frumusețe perfect incompatibil cu viața de zi cu zi a unui om obișnuit. Și tot mai mulți copii și adolescenți, băieți și fete, cu fețe lungi și priviri încețoșate în fața oglinzii.

În perioada iulie – decembrie 2023, am pus pe picioare un program axat pe tulburări alimentare la copii cu vârste între 8 și 14 ani. Iar pentru a-i ajuta eficient pe copii, i-am invitat alături și pe cei care pot contribui semnificativ la vindecare – părinții lor.

De unde am plecat

Nu există date clare privind numărul persoanelor din România cu tulburări alimentare, dar Asociația pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor de alimentație (APTTA) estimeazăpeste 400.000 de persoane suferă în România. Femeile și fetele sunt cele mai afectate, fiind a treia cea mai comună boală cronică în rândul tinerelor. 

Lipsa cunoștințelor despre tulburările alimentare și faptul că la români mâncarea este elevată la „brand de țară” nu ajută la avansarea discuției într-o țară care nu are niciun plan național de prevenție pentru boli metabolice. Consecințele le trăim cu toții, pe propria piele…

O problemă abordată la 360०

Recuperarea dintr-o tulburare alimentară nu este o sarcină ușoară. Prin acest program ne-am propus ca părinții și copiii să facă echipă și să intre pe un nou făgaș, care să le îmbunătățească semnificativ calitatea vieții. Timp de 6 luni, alături de 3 specialiști în domenii complementare, am creat obiceiuri sănătoase cum ar fi mișcarea consecventă, hrănirea regulată cu alimente sănătoase, în proporții corecte, și gestionarea stresorilor de zi cu zi, a „greșelilor” și poftelor, a fricilor și frustrărilor în fața lucrurilor care nu sunt în controlul nostru. Iar copiii și părinții au câștigat relații noi, amintiri, comunitate, stimă de sine și încrederea că se pot simți mai fericiți și mai sănătoși decât au crezut că este posibil.

Dr Florin Ioan Bălănică

terapie medicală nutrițională

Medic specializat în terapie medicală nutrițională, psihonutriție și medicina stilului de viață, doctorand în endocrinologie. De peste 10 ani conduce o clinică de succes și a ajutat mai mult de 35.000 de pacienți prin #MetodaDrBălănică pentru scădere în greutate, prevenție și reversare a bolilor existente/cronice.

Alina Ciufu

psihoterapie

Alina Manuela Ciufu este psiholog clinician și psihoterapeut cu experiență în terapia de grup, individuală și de cuplu, în educație parentală și evaluare psihologică în vederea evaluării depresiei și anxietății.

Andrei Burlacu

mișcare funcțională

Andrei Burlacu este kinetoterapeut, maseur și antrenor personal specializat în mișcare funcțională. Mișcarea funcțională va consta în gimnastică de încălzire, exerciții de motricitate și coordonare prin joc, exerciții de pregătire fizică generală, exerciții posturale, jocuri de dezvoltare a vitezei și reacției.

O tabără și șase luni de BINE

Programul a început cu o tabără de 7 zile, pe care am organizat-o la Straja (Hunedoara), în perioada 9-16 IULIE, pentru 28 de copii cu vârsta între 8-14 ani. În tabără, fiecare copil a fost însoțit de unul dintre părinți. Împărțiți pe grupe între Optimiștii, Lupii și D10, în fiecare zi am făcut mișcare prin exerciții de postură sau jocuri de mobilitate și coordonare cu Andrei Burlacu (+ drumeții și alte activități de tabără), am învățat totul despre nutrienți și cum să mâncăm sănătos alături de dr. Florin Bălănică și am trecut prin managementul emoțiilor împreună cu psiholog Alina Ciufu.

În 7 zile de tabără, 28 de copii + 29 de părinți au slăbit 70,2 kg și 58.1 procente de grăsime. Cel mai bun cuplu părinte – copil a slăbit împreună 8 kg și 6 procente de grăsime. Și să nu credeți că nu s-a ciupit pe ascuns, că altfel ar fi fost și mai și…

Tabăra a fost importantă pentru că grupul are o forță pozitivă foarte mare. Copiii pe partea lor, dar și părinții pe partea lor și-au dat seama că nu sunt singuri în problemele pe care le au și în lucrurile pe care trebuie să le schimbe. Prin jocuri, exerciții și dinamică de grup, copiii au învățat în fiecare zi o strategie diferită pentru a fi mai bine pregătiți să facă față obstacolelor de acasă și presiunii de a mânca nesănătos. Părinții au participat activ în activitățile gândite pentru ei cu scopul de a înțelege mai bine problemele de sănătate și emoționale ale copilului, aspecte ce țin de nutriție sănătoasă, dar și cum să comunice mai bine cu copiii lor. Cum să vorbească și să pună problema. Dar poate cel mai important lucru învățat de fiecare a fost să facă trecerea de la VREAU la POT, de la VINĂ la RESPONSABILITATE, de la GREȘEALĂ la ALEGERE.

Și pentru că toate studiile arată că orice rutină are nevoie de cel puțin 21 de zile ca să se instaleze, programul a continuat după tabără cu sesiuni de grup obligatorii (câte una la fiecare 3 săptămâni), alături de cei trei specialiști, pentru a monitoriza și consolida rezultatele obținute în tabără și pentru a preveni întoarcerea la rutina care a cauzat problemele inițiale.

Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Vești și Povești
La psiholog cu tulburările alimentare
Alina Manuela Ciufu este psiholog clinician și psihoterapeut cu experiență în...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI