EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

#Joyride – pumptrack în cartierul Brâncuși

În iunie, am făcut #Joyride în cartierul Brâncuși din București! Un spațiu pentru mișcare cu piste în forme si curbe numai bune pentru copii pe biciclete, adolescenți pe skateboard-uri, adulți pe role.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Imaginează-ți un cartier mare! Cel mai mare cartier de locuințe pentru tineri din țară. Un loc menit să le fie „acasă” și „început” în egală măsură. Ăsta e cartierul Constantin Brâncuși, din S6 al Capitalei. Vezi aleile, blocurile, copacii și micile grădinițe pline de flori pe lângă scările de bloc? Bun, dar acum mai imaginează-ți ceva: un pumptrack!

Un ce?! Un fel de loc de joacă pentru toate vârstele. O pistă de 42m în forme si curbe numai bune pentru copii pe biciclete, adolescenți pe skateboard-uri, adulți pe role.

În iunie, am făcut #Joyride – am adus primul pumptrack la București!

Un pumptrack pentru București

Să locuiești în București nu e pentru cei slabi de înger. Până să ne întreacă Clujul, Capitala bifa la cea mai rapidă golire a buzunarelor cetățenilor, de la chiriile exorbitante, la imposibilitatea de a găsi un loc la o grădiniță bună în proximitate, la banii pe care ești obligat să îi arunci în transport dacă nu locuiești lângă o gură de metrou. Spații verzi?! Locuri de joacă pentru copii?! Visuri peste visuri…

„Hai să facem ceva pentru oraș, măcar pentru câțiva dintre noi să fie un pic mai bine. Hai să facem un pumptrack! Un ce? Un ceva ce n-ai văzut în orașul ăsta!” Pune mâna pe telefon și dă-i înainte până îți explodează timpanul de atâtea refuzuri, care mai de care mai justificate. Șirul oamenilor care l-au luat pe NU în brațe s-a oprit în Sectorul 6, unde Primăria ne-a pus la dispoziție locul perfect, care fix de proiectul nostru avea nevoie.

„Tot căutam soluții pentru le oferi adolescenților alternative de petrecere a timpului liber, când Asociația Zi de Bine a venit cu această propunere, care ni se potrivește mănușă. Îi mulțumesc că a implementat primul pumptruck din Capitală în Sectorul 6 și aștept să colaborăm și în alte proiecte, care să aducă un plus pentru comunitate”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Cartierul Constantin Brâncuşi se află în sectorul 6 al Capitalei, vecin cu Militari şi Drumul Taberei. Până nu demult, dacă te plimbai pe acolo nu dădeai decât de terenuri agricole. Primele blocuri noi, colorate în galben şi albastru, au început să apară acum câțiva ani. Au fost construite de ANL şi cele peste 1.200 apartamente au fost date în folosinţă, cu chirie socială, de către primăria sectorului 6, tinerilor care îndeplineau anumite condiţii, printre care să aibă domiciliul şi un loc de muncă stabil pe raza sectorului 6, iar vârsta până în 35 de ani. Dacă la început ideea era ca tinerii să stea aici câţiva ani, în care să strângă bani pentru a-şi putea cumpăra un apartament, iar apoi locuinţele să fie repartizate altora, lucrurile s-au schimbat, astfel că acum locatarii îşi pot cumpăra locuinţele, la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei, însă cu banii jos.

Distracția care durează tot anul

Când am auzit povești că în cel mai mare cartier pentru tineri din România, unde locuiesc peste 3.700 de oameni, puștii își sapă gropi și își fac movile de pământ cu mâinile goale ca să se dea cu bicla pe ele, am știut exact ce trebuie să facem! Și mare ne-a fost emoția din dimineața dezvăluirii… Oare am ales bine? Ce fețe o să facă copiii când o să vadă ce a crescut la ei în parc? Dar ce o să zică părinții?

Am trăit emoțiile inaugurării cot la cot cu echipele de la Primăria sector 6 și ADPU S6 care au muncit până în ultimul moment, chiar și în weekenduri, chiar și pe 34 de grade Celsius, pentru ca totul să meargă strună și să nu ne abatem nici cu o virgulă de la termenii setați de noi pentru acest proiect. Le mulțumim tare pentru așa o implicare, la care nici n-am îndrăznit să visăm!

Multumim tare și echipei FRZ Road Academy (cea mai cunoscută academie de ciclism din Prahova), care ne-a făcut o demonstrație pe 2 roți sub îndrumarea fostului multiplu campion național și vicecampion balcanic, Marian Frunzeanu, care ne-a deschis și celor neinițiați apetitul pentru biciclit.

Apoi, au intrat copiii (după ce au stat frumușel la coadă), care mai mari, care mai mici, care pe biciclete, care pe trotinete, care fete, care băieți! Chiar și prichindeii care au venit doar să se zgăiască aveau la ei câte vreo mașinuță care s-ar fi vrut și ea pe pistă. Orele s-au scurs sub temperaturi aproape imposibile, fiecare ne-am retras pe la casele noastre, dar chiar și după înserat, adică undeva bine după ora 22:00, mai primeam videoclipuri la „poșta facebookistă a redacției” cu furnicăria care încă era în toi primprejurul pumptrack-ului.

Astea da, zile de BINE!

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
Vești și Povești
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Despre Sebastian am aflat dintr-un articol de pe Libertatea. Tânăr, frumușel,...
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI