Imaginează-ți un cartier mare! Cel mai mare cartier de locuințe pentru tineri din țară. Un loc menit să le fie „acasă” și „început” în egală măsură. Ăsta e cartierul Constantin Brâncuși, din S6 al Capitalei. Vezi aleile, blocurile, copacii și micile grădinițe pline de flori pe lângă scările de bloc? Bun, dar acum mai imaginează-ți ceva: un pumptrack!
Un ce?! Un fel de loc de joacă pentru toate vârstele. O pistă de 42m în forme si curbe numai bune pentru copii pe biciclete, adolescenți pe skateboard-uri, adulți pe role.
În iunie, am făcut #Joyride – am adus primul pumptrack la București!
Un pumptrack pentru București
Să locuiești în București nu e pentru cei slabi de înger. Până să ne întreacă Clujul, Capitala bifa la cea mai rapidă golire a buzunarelor cetățenilor, de la chiriile exorbitante, la imposibilitatea de a găsi un loc la o grădiniță bună în proximitate, la banii pe care ești obligat să îi arunci în transport dacă nu locuiești lângă o gură de metrou. Spații verzi?! Locuri de joacă pentru copii?! Visuri peste visuri…
„Hai să facem ceva pentru oraș, măcar pentru câțiva dintre noi să fie un pic mai bine. Hai să facem un pumptrack! Un ce? Un ceva ce n-ai văzut în orașul ăsta!” Pune mâna pe telefon și dă-i înainte până îți explodează timpanul de atâtea refuzuri, care mai de care mai justificate. Șirul oamenilor care l-au luat pe NU în brațe s-a oprit în Sectorul 6, unde Primăria ne-a pus la dispoziție locul perfect, care fix de proiectul nostru avea nevoie.
„Tot căutam soluții pentru le oferi adolescenților alternative de petrecere a timpului liber, când Asociația Zi de Bine a venit cu această propunere, care ni se potrivește mănușă. Îi mulțumesc că a implementat primul pumptruck din Capitală în Sectorul 6 și aștept să colaborăm și în alte proiecte, care să aducă un plus pentru comunitate”, a declarat Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.
Cartierul Constantin Brâncuşi se află în sectorul 6 al Capitalei, vecin cu Militari şi Drumul Taberei. Până nu demult, dacă te plimbai pe acolo nu dădeai decât de terenuri agricole. Primele blocuri noi, colorate în galben şi albastru, au început să apară acum câțiva ani. Au fost construite de ANL şi cele peste 1.200 apartamente au fost date în folosinţă, cu chirie socială, de către primăria sectorului 6, tinerilor care îndeplineau anumite condiţii, printre care să aibă domiciliul şi un loc de muncă stabil pe raza sectorului 6, iar vârsta până în 35 de ani. Dacă la început ideea era ca tinerii să stea aici câţiva ani, în care să strângă bani pentru a-şi putea cumpăra un apartament, iar apoi locuinţele să fie repartizate altora, lucrurile s-au schimbat, astfel că acum locatarii îşi pot cumpăra locuinţele, la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei, însă cu banii jos.
Distracția care durează tot anul
Când am auzit povești că în cel mai mare cartier pentru tineri din România, unde locuiesc peste 3.700 de oameni, puștii își sapă gropi și își fac movile de pământ cu mâinile goale ca să se dea cu bicla pe ele, am știut exact ce trebuie să facem! Și mare ne-a fost emoția din dimineața dezvăluirii… Oare am ales bine? Ce fețe o să facă copiii când o să vadă ce a crescut la ei în parc? Dar ce o să zică părinții?
Am trăit emoțiile inaugurării cot la cot cu echipele de la Primăria sector 6 și ADPU S6 care au muncit până în ultimul moment, chiar și în weekenduri, chiar și pe 34 de grade Celsius, pentru ca totul să meargă strună și să nu ne abatem nici cu o virgulă de la termenii setați de noi pentru acest proiect. Le mulțumim tare pentru așa o implicare, la care nici n-am îndrăznit să visăm!
Multumim tare și echipei FRZ Road Academy (cea mai cunoscută academie de ciclism din Prahova), care ne-a făcut o demonstrație pe 2 roți sub îndrumarea fostului multiplu campion național și vicecampion balcanic, Marian Frunzeanu, care ne-a deschis și celor neinițiați apetitul pentru biciclit.
Apoi, au intrat copiii (după ce au stat frumușel la coadă), care mai mari, care mai mici, care pe biciclete, care pe trotinete, care fete, care băieți! Chiar și prichindeii care au venit doar să se zgăiască aveau la ei câte vreo mașinuță care s-ar fi vrut și ea pe pistă. Orele s-au scurs sub temperaturi aproape imposibile, fiecare ne-am retras pe la casele noastre, dar chiar și după înserat, adică undeva bine după ora 22:00, mai primeam videoclipuri la „poșta facebookistă a redacției” cu furnicăria care încă era în toi primprejurul pumptrack-ului.
Astea da, zile de BINE!
total de
proiecte
de comunități
ajutate
total de
donatori
totală
aproiectelor
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.
Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]