EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

(IN)Dependențe

„Copilul meu consumă!” E realitatea ascunsă din casele multora dintre noi. Pentru toți părinții care sunt în situația asta și pentru toți părinții care vor să o prevină, luna asta, împreună cu ARAS București, am amenajat un centru de informare și suport pentru adolescenți și părinții lor.

Unde:

„Am fugit și trei zile de acasă. În a doua zi m-am întors, am spart ușa casei, am luat laptop-ul și am plecat spunându-i «oprește-mă, dacă poți!»”

R., consumator de droguri din adolescență

Te uiți în ochii lui și doar ți se pare că îl recunoști. Dar nu poate fi el. Copilul tău, sânge din sângele tău și carne din carnea ta. Nu gura lui a țipat la tine. Nu ochii lui mieroși, calzi și altădată atât de plini de curiozitate și mirare inocentă îți aruncă acum săgeți otrăvite. Roșii, sticloși, colcăind de o furie oarbă care nu te mai recunoaște de mamă. Care promite să te înghită toată dacă nu te dai din cale.

NU! Copilul meu nu consumă, nu bea, nu fumează, nu face sex niciodată… NU copilul meu! E multă iubire amestecată laolaltă cu frică în această negație. E multă singurătate și disperare pură! Deși, în realitate, li se întâmplă mai multor părinți decât crezi. Mai multor copii decât arată statisticile.

Unde să te duci și cui să-i spui? Ce faci noaptea asta și mâine cum pui un picior în fața celuilalt și încotro te îndrepți? Pentru toți părinții care sunt în situația asta și pentru toți părinții care vor să o prevină, luna asta, împreună cu Asociația Română Anti-SIDA, am amenajat un centru de informare și suport pentru adolescenți și părinții lorCentrul ARAS Titan – Bdul 1 Decembrie nr 9j, sectorul 3, București.

Play Video

NU al meu!

Dacă o luăm statistic, închidem problema scurt pe doi! Pentru că statistic, nu avem „o problemă” – doar puțin peste 9% dintre elevii de 16 ani, la nivel național, consumă vreun tip de drog ilicit. Aproape la jumătate față de media europeană de 17%, arată cel mai extins proiect internațional de cercetare axat pe studiul consumului de substanțe psihoactive la adolescenți – ESPAD (ediția 2019) – realizat împreună cu Agenția Națională Antidrog.

Boierie! 9 copii din 100? Păi care sunt șansele să fie al tău? Deși, dacă e să împărțim frățește, asta ar însemna că în oricare trei clase de liceu de 30-31-32 de elevi, trei dintre copii consumă. Trei dintre colegii copilului tău consumă. Dar mai corect și mai aproape de realitate e să spunem că 3 dintre copii recunosc, pe când numărul celor care o fac fără să știe statistica este, probabil, semnificativ mai mare. 

Cinci licee am schimbat… pentru că orice școală din România – generală, liceu – preferă să dea afară, decât să te ajute. Psihologul școlii e bun, dar nu e pregătit să facă față unei persoane în consum. Toate școlile se feresc, pentru că dau rapoarte și, la sfârșit, trebuie să arate acolo că nu au niciun consumato#truthbombă, în loc să recunoască adevărul.

-Părinte

Rușinea și stigma care vin ca valul când totul iese la iveală ne împiedică să vorbim sincer, deschis, public, despre consumul de droguri ilicite printre adolescenți și preadolescenți. Dar el se întâmplă și dacă închidem ochii și se întâmplă tot mai devreme, arată aceeași statistică. Nici nu ține cont de unde vii sau câți bani ai în buzunar. Se întâmplă în Ferentari și se întâmplă la cele mai fițoase școli și licee din Capitală deopotrivă. În mijlocul Bucureștiului se vând legale la 1 leu, dar nici să faci rost de cocaină nu-i mult mai greu în ziua de azi. Ca să nu mai spunem că cei mai mulţi dintre adolescenţii care au declarat debut precoce (la vârsta de 13 ani sau mai devreme), au experimentat întâi consumul de alcool și solvenţi, lucruri pe care toată lumea le are în casă și despre care nu te-ai gândi că fac parte din același ciclu de consum cu droguri mai grele.

Cine știe lucrurile astea și de unde poți să le afli și tu, ca părinte? Unde poți să afli informații corecte, de la specialiști care se ocupă cu asta, în loc să te pierzi pe Google? Cine poate să fie sprijin real pentru tine și copilul tău? Nu știam multe locuri de acest fel, așa că ne-am hotărât să facem noi unul, împreună cu oamenii de la Asociația Română Anti-SIDA, care de 30 de ani lucrează să educe, să vindece, să schimbe mentalități și să fie sprijin celor care, la un moment dat în viață, nu au mai văzut nicio altă cale.

Copii, părinți și specialiști stau de vorbă

Sunt oameni care încearcă și au o experiență nasoală și de frică nu mai încearcă și sunt oameni care încearcă și nu pățesc nimic, ideea fiind ca toată lumea încearcă…

-A., fost consumator

O secundă. Un gând. O decizie. În plină criză, atât poate să facă diferența dintre viață și moarte. Dintre pușcărie sau supradoză și un episod peste care va trece. Poate să îți iasă și la inspirație, dar în acest caz mai degrabă se aplică dictonul „paza bună trece primejdia rea”. De aceea, am ales să lucrăm cu cei mai buni specialiști în domeniu, membri fondatori ai Rețelei Române de Reducere a Riscurilor Asociate Consumului de Droguri Injectabile.

Aras a fost acolo când drogurile au început să devină o realitate pentru oamenii din București. Acum 30 de ani. Este una dintre primele asociații anti-SIDA din România și una din primele asociații non-guvernamentale românești apărute după 1989. De atunci au pus pe picioare șapte centre licențiate de servicii sociale și asistență comunitară care se adresează persoanelor vulnerabile – cinci în București, unul în Cluj și cel mai recent în Iași. 

Centrul ARAS Titan din București a fost primul centru licențiat de servicii sociale al asociației. În cele 6 containere care au văzut zile mai bune lucrează o echipă dedicată formată din doi asistenți sociali, doi lucrători sociali, un medic și un asistent medical. În ianuarie 2023, am refăcut Centrul ARAS Titan astfel încât să primească o funcție importantă!

„Începem noul an în forță: proiectul din ianuarie 2023 al asociației Zi de Bine este esențial pentru ARAS și vine într-un moment foarte potrivit, în care dorim să ne extindem serviciile, dar nu avem resurse. Prin acest proiect, întregim activitatea pe care o desfășurăm în domeniul prevenirii consumului de droguri și al reducerii riscurilor asociate acestuia, mai precis integrăm în activitatea existentă o componentă esențială – facilitarea comunicării tineri-părinți – și contribuim la răspunsul dat urgenței de sănătate publică reprezentată de consumul de droguri problematic în rândul tinerilor”explică Maria Georgescu, director executiv ARAS.

La nivel practic, asta a însemnat amenajarea unui spațiu de întâlnire și consiliere în centrul comunitar Titan și recrutarea și formarea de educatori între egali din rândul tinerilor și părinților, care vor crea o rețea de educare și sprijin în acest domeniu. Află mai multe despre Atelierele (IN)dependențe pentru părinți și adolescenți la numărul de telefon 0723.263.208 sau la adresa de email [email protected].

Foto: Ionuț Iordache

Vești și Povești
Adolescenții și consumul de substanțe
Dr. Gabriel Cicu este psihoterapeut, psihiatru și fondatorul clinicii de...
Vești și Povești
Parentingul care îți poate ține copilul departe de droguri (part I)
Aras a fost acolo când drogurile au început să devină o realitate pentru...

Alte Proiecte în desfășurare

2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

PENTRU CE AȚI FĂCUT PENTRU ACEASTĂ COMUNITATE, NUMELE VOSTRU MERITĂ ROSTIT!

PARTENERI STRATEGICI