EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Flori de sare

În luna octombrie am amenajat în inima Bucureștiului o salină senzorială, un spațiu pentru copii și adulți dedicat salinoterapiei, împreună cu prietenii de la Asociația KinetoBebe.

Unde:

Salina. O bijuterie ca diamantul neșlefuit, ascunsă în adâncul pământului, în care poți să te joci, să te plimbi, să alergi. Poate că ai vizitat una, cu părinții sau cu școala și atunci ai simțit pentru prima oară ce minuni poate face sarea. Chiar ea, sarea din bucate.

În luna octombrie ne-am aplecat iarăși peste cărțulia noastră de cauze magice și am adus minunea în inima Bucureștiului – o salină senzorială, un spațiu pentru copii și adulți dedicat salinoterapiei, amenajat împreună cu prietenii de la Asociația KinetoBebe.

O salină în jungla urbană

Imaginează-ți cel mai alb nisip pe care ai putea păși vreodată. Cel măcinat din coralii albiți de soare de prin insule îndepărtate. Tot nu ar fi la fel de alb precum podeaua presărată cu sare albă ca lacrima, pe care am adus-o tocmai din Ucraina. Două tone sau 80 mp de alb, puritate, lumină și bineînțeles aer puternic salinizat, în sala mare din salina Flori de Sare, pe care o poți găsi la sediul KinetoBebe Nord, strada Gheorghe Simionescu, nr. 5, etaj 3, București.

Ah, plus colțuri de joacă inspirate din educația Montessori, chiar și un tobogan și multe alte activități gândite special pentru cei mici care vin de ani de zile la terapii, dar și pentru cei mari – relaxare, yoga, studiu individual, lectură și povești scrise în sare.

Iar în sala mică – salinoterapie în bătaia luminilor colorate. Aici am amenajat un spațiu dedicat terapiei senzoriale, cu efecte benefice în special pentru copiii cu probleme neurologice, cu rezultate vizibile pentru o echilibrare psihică sau recreere.

Prin lumini, mișcare și sunet, camera senzorială are capacitatea de a induce o stare de bine, de relaxare musculară și psihică, de scădere a stresului și anxietății. Prin urmare, ajută copiii să fie mult mai receptivi la informațiile oferite în cadrul celorlalte terapii care îi stimulează să facă mișcare, să comunice, să își insușească limbajul și să-și dezvolte inteligența emoțională.

Pentru picii cei mai mici și cei mai mari

Natalia are 6 luni. S-a născut cu o surpriză pentru părinți și medici deopotrivă – trisomia 18. Trei luni a stat micuța în spital, dependentă de oxigen și o sondă gavaj. Cu ajutorul specialiștilor de la KinetoBebe, starea ei a avansat mult, dar ușoarele crize de apnee o supără când și când. Salinoterapia doar se va adăuga celorlalte terapii care o ajută pe Natalia și pe ceilalți mici pacienți în bătălia zilnică cu diverse afecțiuni cu nume complicate pe care, din păcate, unii părinți sunt obligați să le învețe pe de rost. Lor doar li se adaugă multe altele: polipoză nazală sau faringiană, apnee, astm bronșic, laringită, rinită, sinuzită, psoriazis și prea multe altele.

Cercetările științifice dedicate salinoterapiei, încă în număr restrâns, arată îmbunătățiri ale afecțiunilor respiratorii sau ale problemelor legate de piele, atât la copii cât și la adulți. Realizate în tandem cu medicina alopată, ședințele de haloterapie elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii, clorura de sodiu naturală având efect bactericid și virucid asupra virusului gripei, a stafilococului, a streptococului şi a bacilului pneumococic. Mai mult, s-au înregistrat schimbări în bine la ei care au probleme cu anxietatea, depresia sau lipsa somnului.

„Astăzi, peste 150 de copii iși petrec zilnic copilăria în sălile de terapie urmând programe complexe de kinetoterapie, ergoterapie sau logopedie pentru a putea dobândi deprinderile care nouă ni se par ușoare și normale, tipice copilariei. Pentru a crește potențialul de recuperare al copiilor și a ameliora unele dintre complicațiile respiratorii care apar odată cu diagnostice precum prematuritatea severă, diagnostice neurologice sau sindroame genetice am dorit să oferim beneficiarilor nostri și ședințe de salinoterapie”

– Raluca Chișu, fondator Asociația KinetoBebe.

În salina Flori de Sare, salinoterapia se face cu ajutorul unui aparat care se numește halogenerator și care macină sarea și dispersează în aer microparticule uscate de aerosoli atât de fine încât pătrund foarte adânc, până în bronhiolele terminale și în alveolele pulmonare. Practic, în ambele camere, se respiră un aer puternic salinizat și o ședință de 45 de minute echivalează cu 4-6 ore petrecute într-o salină de mare adâncime și este de asemenea o variantă sigură și pentru copii cu vârste sub 3 ani și femei însărcinate.

Prin proiectul Flori de Sare, lunar 40 de copii și însoțitorii lor vor beneficia de salinoterapie gratuită. Daaar… salina este deschisă și publicului larg așa că te poftim să îi treci pragul oricând! Noi zicem că e mare lucru că în loc să te duci mulți km prin trafic spre salină, a venit salina aproape de casa ta! Dar te sfătuim să discuți în prealabil cu medicul curant despre ideea de a ne face o vizită. Salinoterapia nu e recomandată în orice condiții medicale!

Împreună cu KinetoBebe

Sunt mai bine de 13 ani de când Asociația KinetoBebe realizează programe de recuperare pediatrică și terapii complexe. Astăzi, în cele trei Centre de Recuperare Pediatrică din București, copilași de la 0 luni la 16 ani beneficiază de programe complexe de terapie pentru recuperarea abilităților fizice, lingvistice și senzoriale, în timp ce părinții sunt în permanent dialog cu cadrele medicale. Peste 8.000 de copii au făcut primii pași în centrele Kinetobebe, ajutați de cei mai buni kinetoterapeuți, psihologi și logopezi.

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
Vești și Povești
Fiecare pas contează la KinetoBebe
Peste tot se nasc copii care fac singuri primul pas. Se nasc, însă, copii care...
Vești și Povești
Salinoterapie, haloterapie și ce mai face sarea BINE
Ideea salinei senzoriale din inima Bucureștiului – cauza lunii Octombrie...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI