Imaginează-ți că ești copil. Ba nu, adu-ți aminte cum era. Amintește-ți universul infinit de mirare, curiozitate și bucurie. Când orice era posibil: să înveți limba pisicilor și pe cea secretă a șopârlelor și să construiești într-o săptămână un lift la lună. Acum, imaginează-ți că ești unul dintre copiii cărora magia asta le e răpită de o boală. Acum, te gândești că ar ajuta să înveți limba seringilor și graiul pastilelor… Acum trebuie să stai acolo, în încăperea aia cu griji și doctorii. Ești unul dintre miile de copii din spital. Iar un spital, știm bine, e un loc în care se tem să ajungă chiar și oamenii mari! Normal! Mai ales când atât de multe saloane de spital sunt vechi, urâte, nereparate, ba chiar periculoase. Cu băi de neprivit, darămite de folosit. Am putea să ne înfuriem (pe bună dreptate) sau am putea să schimbăm ceva.
Am început cu Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu” (INSMC), unde în luna Iunie 2020 am pus culoare pe griul clădirii care se încrunta la copiii care-i treceau pragul. Dar acesta a fost doar începutul. Pentru că apoi ne-am propus ca, pentru cei 50.000 de copii care ajung anual la INSMC, să mai facem ceva: să facem cabinete medicale prietenoase, saloane fără teamă îmbibată în pereți și băi curate. Să transformăm un loc din care orice copil vrea să fugă într-unul în care copilăria se poate strecura la loc. Un loc mai frumos și mai sigur.
Primele culori - Iunie 2020
În 2020, prin proiectul #SCUTPENTRUSPITALE am ajuns în peste 100 de spitale, contribuind la eforturile naționale de aprozivionare și protecție împotriva pandemiei cu dezinfectanți, echipamente de protecție, ventilatoare, containere și alte nevoie urgente în valoare de peste 900.000 euro. Dar munca pentru spitale nu s-a terminat acolo. Ceva mai mult timp am petrecut la Grigore Alexandrescu și INSMC, unde am văzut griul de pe clădire și am pus culoare.
În luna Iunie 2020, luna vacanței și a alergatului fără altă țintă decât bucuria în sine, am pictat #ZidurideBine cu ajutorul prietenilor de la Asociația Edit și a băieților talentați de la Sweet Damage Crew. Zidurile gri de la INSMC “Alessandrescu-Rusescu” și de la Spitalul Clinic de Urgență Grigore Alexandrescu și-au abandonat straiele gri și găurite și s-au îmbrăcat în culorile visătoare ale copilăriei. Copiii internați care priveau lung și fără speranță pe geam la pereții cenușii, acum se minunează că pe zidurile spitalelor poposesc super eroi și se înalță baloane colorate.
Dar nici asta nu-i de ajuns. Așa că, pentru cei 50.000 de copii care trec anual pragul INSMC, am zis să facem și mai mult – cabinete prietenoase, saloane primitoare, băi curate. Look at us!
În mod concret, ne-am dorit să ne implicăm în renovarea Secției de Pediatrie IV din cadrul Departamentului de Pediatrie INSMC din Lacul Tei. Micuții care se tratează în această secție, și care nu sunt deloc puțini, suferă de boli digestive de cauză infecțioasă (enterocolite), de afecțiuni digestive trenante sau cu evoluție cronică (alergii la proteina laptelui de vacă, boala celiacă, reflux gastresofagian) și de afectiuni hepatice, inclusiv de cauză infecțioasă.
Culori și la interior!
Secția de Pediatrie IV este formată din 6 saloane cu câte 3 paturi pentru mame plus 3 paturi pentru copii, 4 rezerve, 1 cabinet pentru șeful de secție, 2 cabinete pentru asistente, o magazie, plus 2 holuri – o suprafață totală de 531 mp, care cu sprijinul oferit de PROFI, SYNERGY CONSTRUCT, SKODA, MAPEI, SYNEVO, BITSOFT și VLADILA a fost complet demontat și renovat – de la înlocuirea celor mai mici prize la decopertare, tras circuite noi de iluminat, turnat șape noi în băi și saloane, carotat placă de beton, modificat panouri geamuri, procurat și montat uși pvc, refacerea instalației în băi și până la înlocuirea caloriferelor, montarea tapetului și a accesoriilor colorate de care se vor lipi ochii minunați ai celor mici.
Lucările de renovare și amenajare au durat 5 luni de zile și au costat 160.000 de euro. Amenajările interioare au fost coordonate de Arh. Adela Pârvu. Am refăcut integral instalația electrică și pe cea de oxigen. Am instalat alarme de incendiu și senzori de fum. Am dotat camerele tehnice cu aparatură electronică – mașină de spălat, uscător, frigidere, televizor. Fiecare salon a primit o baie proprie și aparate de aer condiționat noi. Toate încăperile au fost dotate cu mobilierul necesar: mese de înfășat, birouri, dulapuri, noptiere etc. Pe lângă asta, am mai contribuit cu 30.000 de euro din care am luat aparatură pentru cabinetul de oftalmologie din ambulatoriu și pentru cabinetul de colposcopie și citologie.
Mulțumim partenerilor noștri care au făcut acest efort posibil!
Before & After – cum vi se pare?
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.