EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

CreștemBINE

Despre copiii speciali este luna Ianuarie. Pentru ei facem, la Râmnicu Vâlcea, un centru multifuncțional psihosomatic. Un loc în care acești copii și părinții lor să primească servicii de recuperare psihică, emoțională și fizică.

Unde:

Cu cine:

E greu să te lupți cu Sindromul Down, deși cuvântul luptă n-ar avea ce să caute aici. Dar realitatea unei existențe cu sindrom Down presupune multă luptă. Cu un diagnostic deseori neașteptat, cu necunoscutul pe care îl aduce, cu adaptarea, cu integrarea – cu toate transformările pe care le presupune un destin diferit. Special.

În judetul Vâlcea sunt peste 1.600 de copii cu dizabilități. Și chiar dacă în oraș există 3 centre de terapii, niciunul nu oferă servicii care să aibă o abordare globală a recuperării copiilor cu dizabilități. Așa că am făcut noi un Centru psihosomatic multifuncțional pentru copiii cu dizabilități. Un loc în care acești copii și părinții lor să primească servicii de recuperare psihică, emoțională și fizică.

„Fără implicarea Zi de Bine, Asociația AVA ar fi avut probabil nevoie de 3-5 ani ca să facă acest salt de calitate în ceea ce privește spațiul pe care îl oferă beneficiarilor pe care îi servește. De asemenea, prin implicarea Zi de Bine, proiectul a crescut de la ore de terapie oferite pentru 20 de beneficiari fără posibilități la 40 de beneficiari. Notorietatea proiectului este acum la nivel național, ceea ce a atras susținători din toată țara și multă atenție la nivel local. Pe scurt, proiectul a crescut într-o lună cât ar fi crescut în 5 ani.”

Gabriela Solomon, manager comunicare Fundația Comunitară Vâlcea

Află mai multe despre proiect din Media.

Părinți pentru părinți

Maria Vlăsceanu este mamă și părinte de copil special. „În urmă cu 10 ani, când Teodora mea a venit pe lume sub semnul Sindromului Down, nu știam, atunci, că în fața mea se afla provocarea vieții mele și că, în același timp cu ea, mă născusem și eu ca părinte special.”

Alina Dina-Tanasie este psiholog, profesor, psihoterapeut în formare și părinte de copil cu autism. „De 8 ani am plecat într-o călătorie neplanificată, grea și plină de transformări. La 26 de ani m-am trezit ca picată din cer. Atunci am aflat diagnosticul. Acești 8 ani au însemnat un proces întreg de acceptare, a mea și a copilului meu.”

Maria și Alina au făcut echipă. Și această echipă poartă un nume cu semnificație – AVA înseamnă Autenticitate, Varietate și Acceptare, dar dacă te uiți cu atenție în DEX, „ava” înseamnă părinte, călăuză. Maria și Alina și-au propus să fie călăuze pentru alți părinți de copii speciali și să ofere, prin Asociația AVA, sprijin 360 ° la Centrul psihosomatic multifuncțional pe care l-am amenajat la Vâlcea, cu ajutorul Fundației Comunitare Vâlcea și Dream Management.

„Misiunea noastră este de a aduce liniște, echilibru, zâmbete pe chipurile copiilor cu dizabilități și familiilor acestora prin programe care să se axeze pe conectarea emoțională și mișcare, pe lângă învățarea cifrelor și literelor. Și părinții au nevoie de refacerea legăturii cu ai lor copii și cu ei înșiși.”

Centrul de crescut BINE copii speciali

Prin amenajarea Centrului de la Râmnicu Vâlcea am profitat de ocazia de a ajuta 40 de copii cu dizabilități (tulburare din spectrul autist, sindrom Down, ADHD, întârzieri în dezvoltare, diferite pareze etc.) din județ, cu vârste cuprinse între 2 și 15 ani. Dar dacă punem la socoteală și familiile lor, aparținătorii, prietenii, cadrele didactice și tot mediul social apropiat, ajungem să numărăm 400 de benficiari indirecți ai proiectului #CreștemBINE.

Ce a fost de făcut mai exact? Practic, s-a luat o clădire întreagă aflată într-o stare de-ți vine mai degrabă să o iei în cealaltă direcție când o vezi și s-a refăcut cu ajutorul unei stranșnice echipe. Gabi Solomon, de la Fundația Comunitară Vâlcea, și Gabi Gocan, de la Dream Management, aproape că zilnic au fost pe șantier. În desagă au dus prize și întrerupătoare, vorbe bune și încurajări și, când ocazia a cerut-o, chiar și un tort surpriză. Al nostru unicorn șef sau persoana AIA pe care dacă ți-o suflă cineva ți-a stricat tot proiectul s-a trezit cu un tort pe cap, chiar de ziua lui, chiar când monta niște calorifere. Ce să faci… n-ai csf! S-a bucurat până la urmă. Ah, îl mai cheamă și Petre, dar noi l-am botezat Sf. Petru la ce treabă miraculoasă a făcut cu spațiul.

De la fațada clădirii, casa scării, sala de așteptare, sala de ateliere cu pereți interactiv educaționali, sala de terapii ocupaționale și kinetorerapie cu spalier și un mic perete de cățărat, bandă de alergat, masă pentru kinetoterapie, oglindă cu bară de lemn pentru dans, sala de sport cu mai multe accesorii decât putem enumera, cabinet pentru psihoterapie, grupurile sanitare, la sala de logopedie și toate holurile de legătură. Oare le-am bifat pe toate?! 😊

În ianuarie am înlocuit și vopsit uși, geamuri și grilaje, am zugrăvit, pus parchet și calorifere, am înlocuit sistemul de iluminat, am cumpărat și montat tot mobilierul, plus accesoriile specifice, am schimbat jaluzelele, am renovat complet grupurile sanitare și multe altele care au apărut pe neașteptate, ca la orice șantier. Ne-am bucurat de treabă, de vorbe bune, încurajări și donații. Mulțumim!

#CreștemBINE a fost proiectul de Bine cu numărul 23!

În doar doi ani de zile, cu ajutorul comunității noastre de Bine, am ajuns la peste 10.000 de oameni – copii vulnerabili, adolescenți în luptă cu depresia, pacienți cu boli psihice, nevăzători, vârstnici.

În 2022 ne poți ajuta să facem și mai Bine dacă alegi să redirecționezi 3,5% din impozitul anual către noi. E complet gratuit și nu îți ia mai mult de 3 minute. Redirecționează AICI!

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
CREȘTEM BINE
Centru psihosomatic multifuncțional pentru copii cu dizabilități, deschis de ONG la Vâlcea
Acest centru nu ar fi existat fără suportul financiar al participanţilor la...
CREȘTEM BINE
Sprijin pentru copii cu nevoi speciale
Zeci de copii din judeţul Vâlcea, cu vârste cuprinse între 2 şi 15 ani, vor...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
2024
O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI