Sărăcia și discriminarea copiilor proveniți din medii vulnerabile generează o rată crescută a abandonului școlar în România. Așa că am iubit din capul locului Școala Primară CONCORDIA, prima școală incluzivă (intenționat!) din România, unde învață cot la cot copii din familii ai căror părinți își permit plata unei taxe de școlarizare și copii care nu își permit.
Nu sunt puțini copiii care au nevoie de o șansă la educație în școala unde „Fiecare copil contează”, așa că în luna noiembrie am amenajat în cadrul școlii o sală de studiu și o sală multifuncțională – un spațiu în care se pot desfășura diverse activități pentru elevi, profesori, părinți: ore de consiliere individuală, grupuri de învățare, ateliere pentru copii și părinți.
Am făcut #ClaseDePoveste, în care tot mai mulți pici să aibă parte de un start bun în dezvoltare, în care fiecare dintre ei contează!
A fost minunat pentru noi să simțim că există inimi mari care bat în același ritm cu ale noastre. Zi de Bine a înțeles încă de la început care este nevoia noastră, de ce dorim ca aceste clase să fie de excepție, de ce considerăm că toți copiii pe care îi avem în grijă merită ce este mai bun. Am apreciat în mod deosebit deschiderea cu care am lucrat, viteza de reacție și modul în care Zi de Bine a reușit să ducă mai departe mesajul nostru în cadrul campaniei din luna noiembrie.
Diana Certan, director executiv comunicare și fundraising, Organizația Umanitară CONCORDIA
Să vrei și să nu ai cu ce
De 30 de ani, Organizația Umanitară CONCORDIA intervine în comunitățile sărace pentru a-i ajuta pe cei care trăiesc acolo să-și construiască noi povești de viață. Prin casele de tip familial, centrele de zi, școlile și locuințele sociale din București, Ilfov, Dâmbovița și Prahova, organizația ajută copiii și tinerii să-și regăsească încrederea, să se dezvolte și să pornească pe un nou drum spre o viață independentă.
Sărăcia și discriminarea copiilor proveniți din medii vulnerabile generează o rată crescută a abandonului școlar în România, asta e realitatea crudă. Și când s-a deschis recent Școala Primară Concodia, fix cu această realitate s-a luat la trântă. Astfel, la prima școală incluzivă din România învață copii proveniți în proporție de 50% din medii vulnerabile – dezavantajați social sau financiar – și 50% din familii ai căror părinți își pot permite plata unei taxe modeste de școlarizare.
Învață împreună, cot la cot, acompaniați de câte 2 învățători în fiecare clasă care să poată lucra diferențiat cu ei, în funcție de abilitățile și performanțele lor. Ba mai mult, tot personalul care interacționează cu picii (profesorii, directorul, asistenta medicală, psihologul, etc) discută situația fiecărui elev și alături de părinți planifică cea mai bună cale de dezvoltare, luând în considerare atât talentele, cât și nevoile fiecăruia. Pentru că la Școala CONCORDIA, fiecare copil contează!
Cum amenajezi o școală pentru empatie
De la învățarea diferențiată, la dezvoltarea cognitiv-emoțională prin arte, accentul pus pe conectarea cu natura și până la programul de after-school, tot conceptul educațional al școlii pune pe primul loc dezvoltarea socio-emoțională a copiilor. Astfel, fiecare element din școală este construit cu empatie și grijă față de copii.
Arhitectura școlii – nominalizată la Bienala Națională de Arhitectură, secțiunea „Clădiri socio-culturale” – a fost de la început gândită ca o casă primitoare, cu multă lumină naturală și transparență și o mulțime de detalii care să le ofere copiilor sentimentul de acasă și să le dea libertatea de a explora fiecare colțișor cu curiozitatea specifică vârstei.
Aici am amenajat o sală de curs care trebuie să îi primească pe picii de la clasa pregătitoare, care fac tranziția de la grădiniță la școală și care au nevoie de mai mult confort emotional. Plus o sală multifuncțională, care să îi încurajeze pe toți cei care îi trec pragul să simtă și în special să trăiască motto-ul școlii „Aici fiecare contează.” Aceasta este gândită ca un spațiu în care se pot desfășura diverse activități pentru elevi, profesori, părinți, de la ore de consiliere individuală, la grupuri de învățare, ateliere pentru copii și părinți, ore de teatru și arte, ore de muzică.
Cu ajutorul acestei finanțări ne-am putut vedea visele îndeplinite, chiar mai mult de atât. Am reușit să cumpărăm și materiale didactice pentru activitățile care se vor desfășura în clasa multifuncțională și în clasele în aer liber, de lângă grădina pedagogică. Această finanțare ne-a permis să accesăm arhitecți de top, care au reușit să surprindă excelent conceptul educațional și să transforme soluția pentru nevoia noastră în realitate. ”
Diana Certan, director executiv comunicare și fundraising, Organizația Umanitară CONCORDIA
Entuziasmul și încântarea lor copiilor ne-au spus mai clar decât orice cuvinte că proiectul acesta a meritat tot efortul. Noi știm ce treabă extraordinară se întâmplă deja în Edu-Campus CONCORDIA, unde se află și Școala Primară incluzivă de la Ploiești. Și ne bucurăm tare că am putut face parte din această poveste minunată, din acest program atât de necesar pentru România.
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.