EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Chimia BINELUI

În septembrie, sunăm clopoțețul și începem noul an școlar cu #chimiaBINELUI, un laborator pentru experimente de chimie și fizică la Școala Gimnazială nr. 1 din Curcani, jud. Călărași, unde o echipă de profesori pregătește deja școala viitorului.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Se spune că un profesor bun nu trebuie să reproducă un curriculum, ci să își facă propriul curriculum bazat pe ritmul și nevoile elevilor. Ah, și să trezească emoție atunci când predă!

Ei bine, dacă e să ne luăm după această definiție, atunci, la Școala Gimnazială Nr. 1 din comuna Curcani, jud. Călărași, am găsit nu unul, ci un întreg corp de profesori buni, în frunte cu un director destoinic, care a înțeles să profite de orice șansă pentru a face o școală altfel.

Dar cum fără încălțări potrivite și straie noi nu poți să ajungi tare departe, în luna septembrie poposim și noi iarăși pe băncile școlii, să amenajăm la Curcani un super laborator de experimente de fizică și chimie, care să fie un hub educațional și un far de creativitate pentru elevi, liceeni, profesori. În septembrie, începem școala cu #chimiaBINELUI.

O poveste despre viitor

Lipsa accesului la educație de calitate în mediul rural s-a agravat, arată cele mai recente note de la Evaluarea Națională. 4 din 10 elevi din mediul rural au luat sub 5, număr în creștere cu 10% față de anul trecut. Aproape 20% dintre elevii care au intrat în școala primară acum nouă ani nu au mai ajuns să susțină Evaluarea Națională. Unde s-au pierdut 38 de mii de copii?

Mulți s-au pierdut prin Călărași, al doilea județ cu cele mai slabe performanțe la evaluare. La școala din Curcani, la mai puțin de 50 de kilometri de București, doar o treime dintre elevi au obținut medii peste 5. „Evident că se vede cu ochiul liber că școala a contribuit la plasarea județului în coada clasamentului. Îmi asum acest eșec!”, declară cu o sinceritate dezarmantă directorul Viforel Dorobanțu.

Însă explicația unui eșec educațional de așa proporții e mult mai complicată decât banalul  „n-au învățat”. Adevărata explicație ține de contextul social, de situația de acasă. De faptul că atât se poate când majoritatea comunității crede în: „am bani, am parte!” Școala e un simț mort pentru mulți părinți, care nu vor să fie ajutați așa cum vrei tu să îi ajuți.

Și atunci, un plan a fost pus în aplicare!

O școală care încearcă Binele cu degetul

Începând din anul școlar 2021-2022, timp de 4 ani, Școala Gimnazială nr. 1 Curcani are statut de școală-pilot, fiind prima școală din mediu rural care să profite de Ordinul de Ministru al Educației nr. 5161/2021. 

Ce înseamnă asta? Întreg procesul de predare-învățare pentru clasa a V-a a fost personalizat pe propunerile de modificare a curriculumului la nivelul școlii. Iar transformarea de conținut a provocat echipa școlii să regândească complet modul în care lucrează.

În primul rând, instrumente digitale moderne. Profesorii nu mai intră la clasă cu un catalog sub braț, ci cu o tabletă, telefon sau laptop. Iar laptopul nu-l mai poți trânti pentru impresionare artistică… Catalogul electronic înseamnă și că părinții pot ține legătura cu școala și dacă nu sunt în țară.  Ei primesc automat notificare, oriunde s-ar afla, dacă elevul este absent la o anumită oră de curs, dacă a fost notat și care este aceea notă. 

În clasa a 6-a copiii învățau la fizică teorii matematice de clasa a 7-a, iar la engleză foloseau gramatica care încă nu aveau corespondent la clasele de română. Așa că profesorii au început să colaboreze și fizica, matematica și chimia au acum o coerență pentru elevi. La fel și româna cu limbile străine. Acum se învață fizica din clasa a V-a și chimia din a VI-a, se fac mai puține ore de mate și s-a renunțat la teze. Ele au fost înlocuite cu un portofoliu semestrial în variantă digitală, sub formă de prezentări CapCut, video-uri scurte sau postere.

Majoritatea profesorilor și-au schimbat stilul de predat și mai important de atât, s-au arătat dispuși să iasă cu empatia la înaintare. Adică atunci când se vine cu tema nefăcută, mai important decât să-l arzi la notă e să afli care e motivul din spate – poate nu a înțeles, poate s-a întâmplat ceva acasă… Ora de română începe cu întrebarea – „Cum vă simțiți voi astăzi?”

Nu este un drum ușor și criticile nu sunt puține. Dar rezultatele i-au adus directorului Dorobanțu premiul Directorul Anului 2022 pentru Inovare. În doi ani de pilotare, rata absenteismului a scăzut de la 40% la 10% și se menține. A scăzut procentul de corigenți la matematică, limba română, fizică, chimie, limbi străine de la 30% la 15%. Din 77 de copii, câți erau în clasa a V-a, 61 încep în septembrie clasa a VII-a.

Tot din septembrie, un laborator care se învârte după soare poate să devină cap de lance pentru educația din județ. Lipici creativ într-o școală care e deja cu un picior în viitor.

„Prin acest laborator aducem știința, experimentul la vârful degetelor unor copii care până acum experimentau lucrul în grădină, alături de părinți. Aici, știința va coborî din cărți și se va așterne pe masa de experimente astfel încât să poată fi atinsă! Și copiii din mediul rural au nevoie să înțeleagă știința făcând, prin experiment! Ei acasă, în curte, folosesc, inconștient, principiile fizicii fără să realizeze acest lucru. Hai cu experimentarea! Gata cu toceala!”

director Viforel Dorobanțu

Vești și Povești
Ce trebuie să știi despre tulburările de vorbire
Diminețile la Centrul AVA, după masă la școala specială din oraș, Alina...
Vești și Povești
Adolescenții și consumul de substanțe
Dr. Gabriel Cicu este psihoterapeut, psihiatru și fondatorul clinicii de...
Alte Proiecte în desfășurare
Noiembrie
2022
O pădure de mesteceni. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Oradea, Constanța, Brașov, Lugoj.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI