EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Bine la înălțime

In fiecare zi, la Centrul Climb Again de la Iași, copii și tineri cu dizabilități arată că și ei pot. Iar noi îi ajutăm să poată și mai mult și mai Bine. Instalăm un kilter board, pentru tot mai mulți centimetri câștigați de încredere în sine.

Unde:

„Tu, copile, nu poți asta!” e crud. „Tu, copile, nu o să poți să faci asta niciodată!” este și crud și nedrept. Și, totuși, sunt mii de copii care aud asta zilnic. Li se spune explicit, cu exact astfel de cuvinte, sau li se spune din priviri care-i măsoară din cap până-n picioare și care sunt mai grăitoare decât orice cuvinte. Copiii care aud cel mai des asemenea verdicte sunt copiii cu dizabilități.

Dar copiii cu dizabilități pot și vor putea mai mult decât îi lasă să poată prejudecățile noastre. Acesta este un adevăr dincolo de convingeri optimiste. Acesta e un adevăr dovedit de zeci de copii cu dizabilități care fac terapie la centrul Climb Again de la Iași. Se cațără în fiecare zi tot mai sus. Și, cu fiecare centimetru câștigat, se simt mai puternici, mai încrezători, mai puțin diferiți.

Pentru acești copii, la Zi De Bine Moldova am făcut #BineLaÎnălțime. La centrul de escaladă Climb Again din Iași am montat un panou Kilter Board – un perete de escaladă inteligent pentru copii și tineri cu dizabilități și diverse deficiențe.

#BineLaÎnălțime a fost un proiect susținut de TRUTZI.

E o lecție, nu o dizabilitate!

Radu așa s-a născut, cu un picior mai scurt decât celălalt. O dizabilitate locomotoră, pe înțelesul tuturor, de la care îl dor articulațiile non-stop. A ajuns, însă, să se adapteze la durere, chiar dacă nu există noapte în care să nu se trezească de 20-30 de ori de durere.

„Eu m-am născut așa, dar în urmă cu trei ani, m-am accidentat la spate. Și atunci au început durerile. Durerea de spate a trecut după vreo 2 săptămâni, dar s-a mutat durerea în picioare și atunci am pierdut mai toată flexibilitatea. Am continuat să fac sport, cât mai puteam. Anul trecut, când a început pandemia, nu am făcut deloc mișcare pentru că nu aveam unde. Și am crezut că odihna îmi va face bine. Dar nu, a agravat situația”, ne-a povestit Radu Hojda.

Când s-au deschis parcurile, s-a apucat de sport. Și, într-o zi a văzut o persoană în scaun cu rotile care se apropia de el. L-a văzut coborând din cărucior și aruncând-l peste cele 2 trepte mari. Apoi a coborât și el în două mâini, de parcă era cel mai natural lucru. Apoi a urcat un spalier în mâini. A urcat până sus. I s-a părut foarte periculos ce face omul din scaunul cu rotile și a simțit nevoia să intre în vorbă cu el. După o săptămână, s-au întâlnit din nou și așa a aflat Radu de Climb Again, centrul de escaladă în care tinerii cu dizabilități se pot antrena.

A mai auzit el că escalada ajută și s-a mai gândit să încerce, dar știa că e un sport de picioare… Obișnuia să se uite la filme, vedea cum se cațără alții și apoi se uita la picioarele lui și cum îsi târșie el picioarele și s-a gândit că nu are nimeni timp să îl învețe pe el. La centrul Climb Again, însă, a descoperit o altă lume. Văzând atâtea persoane cu dizabilități continuând să facă ceea ce fac, să participe la competiții și să aibă realizări, l-a schimbat mai mult mental decât fizic. De la ei și-a luat motivația și a început să ignore durerea fizică.

Acum, încearcă să le insufle și copiilor care vin la escaladă la Climb Again că tot ce se li se întâmplă e doar o lecție pe care trebuie să o învețe, nu o dizabilitate, „asta pentru că nici mie când am fost mic nu mi s-a zis că am o problemă, am fost încurajat că sunt ok”. Radu și-ar dori ca oamenii să-și dea seama că viața nu e despre lucruri materiale, ci despre ceea ce oferi ca om celui de lângă tine.

În aprilie, am dăruit centrului Climb Again de la Iași și tuturor tinerilor și copiilor cu dizabilități care se antrenează acolo cel mai important element pentru terapia prin escaladă!

Încrederea care se măsoară în centimetri

Centrul Climb Again din Iași s-a deschis în vara lui 2021 și de atunci peste 50 de copii cu diverse dizabilități au avut ocazia să se antreneze și să își dezvolte abilitățile, atât fizice, cât și psihice și sociale. Planul pentru 2022 este să lucreze săptămână de săptămână cu 30 de copii cu deficiențe neurologice și conexe în proiectul „Peste Limite”, iar un Kilter Board este extraordinar de benefic pentru antrenamentele lor individuale. Mare parte din acești copii vin de la Colegiul Tehnic Ion Holban din Iași.

Panoul are un program software încorporat și poate lumina prizele, indicând trasee de o dificultate precisă, după setările făcute de instructori. Un copil poate învăța să urmeze luminițele sau să-și creeze propriul traseu, pe care-l pot încerca și alți copii. Panoul are capacitatea și de a memora trasee, iar cei care îl vor folosi vor putea urmări evoluția proprie. Indiferent de dizabilitate, copiii îl vor putea folosi și vor vedea mult mai ușor rezultate tangibile pentru ei, iar persoanele care au deficiențe de vedere și văd peste 1%, se vor putea bucura de aceste tipuri de antrenamente individuale, dezvoltându-și încrederea și coordonarea în spațiu, stimulându-și simțurile.

„Am avut privilegiul să experimentez escalada și beneficiile sportului atât ca sportiv de performanță, cât și ca persoană cu dizabilități care a folosit escalada ca terapie, recuperare și integrare. Recunosc că eu nu am avut ocazia să fac antrenamente pe un kilter board, dar sunt extrem de fericit pentru că alături de Asociația Zi de Bine putem oferi acest perete senzorial de cățărare Centrului Climb Again Iași. Killer Board-ul este cel mai benefic perete de escaladă pentru copiii și tinerii cu dizabilități. Este pentru toate vârstele, folosește un sistem de lumini integrate în prize și are mii de trasee de escaladă tematice. Mai mult, îmbină cel mai bine activitatea de terapie cu cea sportivă, iar copiii percep activitatea ca pe ceva foarte distractiv” – Răzvan Nedu, Vicecampion Mondial, Căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, instructor de escaladă la Centrul Climb Again.

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
BINE LA ÎNĂLȚIME
“Bine la Înălțime”, o șansă la dezvoltare pentru copiii și tinerii cu dizabilități din Iași
Asociația “Zi de Bine” a finalizat cel de-al 4-lea proiect: “Bine la Înălțime”....
BINE LA ÎNĂLȚIME
Biblioteca pe roți BookTruck, la Cluj
O dubă obișnuită a fost transformată de două asociații din România în...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

SPONSORI DIAMOND