EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Perna cu tihnă

Sărbătorile o să fie complicate pentru toată lumea anul ăsta, dar mai ales pentru cei singuri. Iar cel mai rău, pentru bătrânii singuri. Fără familie sau cu familia plecată în afară, cu gândul că sunt cei mai expuși în fața virusului, perspectiva pentru ei e sumbră. Adesea, tot ce-și doresc e să pună capul liniștiți pe o pernă. Noi le vom oferi asta și ceva în plus.

Unde:

Cu cine:

-

Sărbătorile au fost taaare complicate pentru toată lumea în acel decembrie, dar mai ales pentru cei singuri. Iar cel mai rău, pentru vârstnicii singuri. Fără familie sau cu familia plecată în afară, cu gândul că sunt cei mai expuși în fața virusului, perspectiva e pentru ei sumbră. Adesea, tot ce-și doresc e să pună capul liniștiți pe o pernă.

Așa că în Decembrie am pregătit pentru ei: O pernă încărcată cu bunătăți, pentru sărbători mai tihnite.

Un Crăciun în tihnă

Se zice că poți să îți dai imediat seama cât de civilizată și dezvoltată e o țară după felul în care își tratează vărstnicii și copiii. Ne întrebăm ce ar zice mamaia Maria despre asta. La 70 de ani, cu cei 800 de RON, mai precis pensia de urmaș după soțul ei, abia își cumpără medicamentele de inimă, circulație și artroză, umple butelia, plătește curentul și ia una, alta de mâncare. Familie are… 3 copii, 8 nepoți și 8 strănepoți, dar mai mult îi ajută ea pe ei decât ei pe ea. Noroc cu grădinița de legume pe care a reușit să o amenajeze în curte cu ajutorul unui ONG…

Ca mamaia Maria sunt o mulțime de bunici în România. Câți exact, nu se știe. În România, lipsa anchetelor sociale și statisticilor oficiale este mai degrabă un indicator puternic al situației de la firul ierbii, care din anecdotă în anecdotă a devenit o rușine națională binecunoscută de toată lumea – oameni lăsați de izbeliște în pragul vârstei a treia, cu pensii ridicole și probleme de sănătate și sociale cu care trebuie să se lupte singuri… inclusiv în fața pandemiei.

Dacă cineva i-ar întreba ce își doresc mai mult, mulți dintre ei ar spune că dorințele sunt pentru cei tineri, care mai au putere de visare… ei n-ar mai vrea decât ca la finalul zilei să poată pune capul liniștiți pe pernă, fără grija zilei de mâine. În prag de sărbători, ne-am asigurat așadar că fix asta chiar se întâmplă. În Decembrie, ne-am jucat „Tot ce încape într-o pernă” împreună cu Unicredit Bank și Kaufland România și am pregătit 700 de pachete a câte 600 de RON pentru 700 de bunici din județele Bacău și Brașov.

CU CINE?

Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (F.S.C.) este unul dintre cele mai mari ONG-uri din România, ce își desfășoară activitatea într-o zonă cu mari probleme sociale, regiunea estică a județului Bacău. Fundația desfășoară programe ample în domeniul social, medical, educațional, care îmbunătățesc condițiile de viață pentru vârstnici, bolnavi în faze terminale, copii care provin din familii sărace, comunități rurale izolate și persoane cu dizabilități. De-a lungul timpului, cu ajutorul oamenilor de bine, FSC a putut să se implice și să contribuie la îmbunătățirea vieții a peste 25.000 de copii și bătrâni din Bacău, aflați în nevoie și marginalizați social.

Asociația BertaLand dezvoltă programe sociale care ajută la integrarea socială și îmbunătățirea calității vieții pentru copii din familii cu situații financiare precare, pentru seniori care au nevoie de ajutor și de un adăpost, dar și pentru animale abandonate sau abuzate, prin asigurarea terapiilor conexe între cele trei categorii vizate. Obiectivul asociației pe termen lung este Centrul “BertaLand”, o soluție de găzduire temporară sau definitivă a celor care au nevoie de un cămin și/sau de supraveghere – bătrâni abandonați în spitale sau care trăiesc singuri, bolnavi și izolați; mame singure care nu pot să lucreze pentru că nu își permit un after school; copii din centre de plasament care nu se pot ajusta în afara sistemului.

Lista de cumpărături

Toată luna decembrie am întins o mână de ajutor celor care au crescut o generație și ne-am gândit să facem o listă de cumpărături, ca să facem cadoul cu adevărat special și să îi adaugăm o tușă personală. Am îndemnat pe cei care își doreau să contribuie să pregătească singuri pachetul pe care apoi să îl trimită către una dintre organizațiile partenere, în funcție de unde voiau să ajungă – la bunicii de pe lângă Brașov (Asociația BertaLand) sau la bunicii de pe lângă Bacău (Fundația de Sprijin Comunitar Bacău).

Iată lista, poate e de folos și inspirație și în alte momente. Singura grijă e să încapă totul într-o față de pernă (50×60):

Lenjerie pat (150×200 + față pernă 50×60); Pătură; Șosete de lână;
Periuță de dinți (soft); Pastă de dinți pentru gingii sensibile; Apă de gură;
Săpun dezinfectant; Dezinfectant mâini și suprafețe; Cremă de mâini hidratantă;
Cutie de măști medicale (50 buc.); Vată și spirt; Șervețele nazale;
Vitamina C (1.000 mg); Propolis; Ceai (soc, cătină, măceșe);
1 Borcan de miere; 2 Borcane de gem;
Zahăr; Sare; Ulei; Făină; Orez; Mălai; Griș;
Salam uscat; Brânză (cutie); Pate de rață;
Cozonac; Cafea măcinată

Pentru bunicii noștri

Mamaia Adela nu și-a închipuit că o să prindă 94 de ani. Și nici că bătrânețea avea să fie așa de grea pentru ea. Căsuța veche și sărăcăcioasă în care își duce zilele alături de fiica ei în vârstă de 52 ani, cu dizabilități și diagnosticată cu cancer mamar de doi ani, este singura ei “avere”. Anii de muncă la CAP i-au adus doar o pensie de agricultor de 750 de lei. Ceilalți doi copii trăiesc unul la Bacău și altul în Italia și o vizitează foarte rar. „Ei au necazurile lor, ce să mai aibă și grija mea,” spune mamaia cu tristețe în priviri. Mai are câte o vecină care o mai vizitează, dar de când cu pandemia nu mai trece nimeni pe la ea. Una dintre bucuriile rămase e slujba de Duminică, pe care o ascultă la radio și care o face să nu își piardă nădejdea că fiica ei se va face bine. Mamaia Adela e doar unul dintre bunicii din satul Stănisești, județul Bacău, pe care vrem să îi ajutăm în Decembrie.

Alți bunici sunt din județul Brașov, de unde e și mamaia Aglaia, care la 86 de ani își alină singurătatea doar cu animalele de din prin curte. Nu se gândește prea mult la tinerețe, pentru că o apucă plânsul amintindu-și că ”omul ei” s-a prăpădit. La fel și singurul ei copil, răpus de cancer. Nepoții pe care îi are nu o mai vizitează demult, ceea ce îi aduce și mai mult amar în suflet, singurătate și neîmplinire. Își aduce aminte cum odată era în putere, dar azi nu se mai încumetă să facă drumul nici până la medicul comunal. Cu toate astea, nu se plânge de neajunsuri, de pensia mică și de sărăcie, că stă singură, că mai mereu e frig în casă, că durerile de încheieturi nu o lasă să doarmă, că nici nu mai aude bine. Își duce traiul zilnic cu demnitate, fără a-i împovăra pe alții cu problemele ei, iar în momentele de singurătate citește cărti de rugăciuni, măcar așa se simte mai aproape de Dumnezeu.

După o viață întreagă de muncă și probleme, bătrânețea trebuie să însemne mai mult decât tristețe și singurătate. Din păcate, mulți dintre bunicii noștri se sting în uitare și nepăsare, doar umbre ale oamenilor care au fost odată!

Perne mai stufoase și pentru mai mulți bunici!

Fiecare dintre proiectele noastre de până acum ne-a oferit enorm și mai mult decât am sperat. Am avut parte de neașteptate explozii de bucurie, de impresionante gesturi de încredere, de o mobilizare uneori supraomenească pentru a face bine. #PernaCuTihnă are și ea darul ei unic: vine cu cu multă, multă căldură și crește în tihnă, odată cu implicarea oamenilor în efortul de a oferi Sărbători măcar un pic mai liniștite unor bunici uitați, bolnavi și singuri.

Ne-am propus să facem 500 de pachete a câte 500 de lei fiecare pentru 500 de bunici din județele Bacău și Brașov. Unicredit ne-a fost aproape din prima secundă. Dar pentru că prieteni buni ni s-au alăturat pe drum, am ajuns la 700 de bunici cu 700 de pachete în valoare nu de 500 de lei, ci de 600 de lei.

Dacă ne întrebați unde au mers pachetele extra, ei bine, de o parte din ele, 75 mai exact, se va ocupa al treilea ONG partener care ni s-a alăturat în acest proiect – Asociația Maria Holtzhauser -care se ocupă de opt sate din cinci județe sărmane din țară, de Azilul de Bătrâni din Hotarele (județul Giurgiu) și de nenumărate cauze medicale.

Povestea asociației are, în inima sa, viața unui om care a fost încercat din toate părțile. A fost un copil instituționalizat, bătut, umilit, flămând, marginalizat. A fost un adult care ajuns în București din Suceava și a trebuit să se zbată pentru existență. A fost o mamă care și-a crescut singură copiii, o femeie care a luptat cu cancerul și care nu a avut medicamentele de care avea nevoie. Dar ce e cel mai important lucru este că omul acesta, Maria Holtzhauser, a decis să schimbe ceva. „Suntem o mână de oameni care se străduiesc să aducă în fiecare zi zâmbete și alinare oamenilor greu încercați.”

Acrobații și magie la prima întâlnire

Mulți dintre voi ne-ați întrebat mereu pe rețelele de socializare ce și cum facem de ne iese câte un proiect gata din mână în fiecare lună. Și mereu vă răspundem la fel: avem noroc nu doar de voi toți cei care ne susțineți și de sponsorii noștri corporate, dar avem mare noroc și de oamenii care lucrează în ONG-urile pe care le alegem ca partenere, de voluntarii lor, ba și de familiile și de prietenii lor, care abia așteaptă să vină weekend-ul ca să aibă timp să contribuie și ei la Binele Lunii. Să vă dăm un exemplu concret. 🙂

La BertaLand sunt fix 3 oameni în asociație – Ovidiu, Laura, Andrei – dar pot muta munții din loc cu dorința lor de a face bine. Și-au pus în plan să se ocupe de 200 de bătrâni singuri și în mari nevoi, bunici și bunicuțe din Brașov, Cristian și Dumbrăvița, iar pentru asta ei, prietenii lor, voluntarii, ba chiar și vecinii – toată lumea muncește neobosită să împacheteze și apoi să alerge cu darurile la beneficiari.

E de cărat? Acum venim! E de împachetat? Prezent! E de pus casa la dispoziție pentru depozitat daruri? Acuș! „Lucruri extraordinare se întâmplă acelora care nu încetează să creadă, să încerce, să învețe și să fie recunoscători.” În prima imagine e Daria, o minune de fată care de ziua ei a lipit etichete și a scris scrisori pentru bunicii la care urmau să ajungă #PerneCuTihnă. În cea de-a doua este “Voluntarul Acrobat” – Dan, un tânăr cu inima mare, mare de tot și cu așa explozie de bucurie pentru că o tonă de făină și o tonă de zahăr s-au adunat și stau să plece spre beneficiari.

Așa s-au adunat în jurul lor numai oameni unul și-unul, voluntari extraordinari cărora nimic nu li se pare prea greu, prea complicat. Dar nimic nu s-ar fi povestit, dacă Bunătatea nu ar fi început de la sursă. „A fost incredibil!”, ne-au povestit voluntarii de la BertaLand, după ce au încărcat tonele de bunătățuri oferite de Kaufland România. „Oamenii de la Kaufland au fost formidabili! Domnul Dan ne-a SuperMegaAjutat – cu sfaturi, cu adunat și cărat marfa, cu orice. Și nu mai prididea să ne spună cât de bucuros este că poate să fie de folos. Doamna Maria de la casa specială pentru transportul nostru a stat cu noi o oră și jumătate, cu răbdare și cu bucurie că poate să fie parte din bine. A bibilit fiecare bon, să fie sigură că totul este și iese exact așa cum trebuie. Și, la final, ne-a mulțumit. Dânsa ne-a mulțumit nouă! Doamna Mioara a fost un monument de răbdare și amabilitate: ne-a descris exact procedura, ne-a explicat-o și a transformat ceva ce părea extrem de complicat în ceva simplu și ușor de făcut!”

Cum facem treabă la Zi de Bine?! Numai așa, cum altfel? Mulțumim, oameni buni!

Pe front, la Bacău

Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) și-a pus în plan să ajungă la 425 de bunici de pe lângă județul Bacău. Cu o experiență care se întinde pe mai bine de 20 de ani în una dintre cele mai sărace și problematice zone din România, nu mare ne-a fost mirarea să vedem aplombul, viteza și eficiența cu care organizația s-a pus pe treabă. Dar totuși! Prima zi pe teren a numărat mai bine de 100 de pachete livrate! La Răchitoasa, Bacău, a fost forfotă pentru că FSC a mobilizat fantastic pe toată lumea: voluntari, angajați de la Primărie, ba chiar și primarul și viceprimarul!

Abia apoi am cunoscut-o pe doamna Elena și ne-am prins cum merge treaba. Doamna Elena Ungureanu are grijă de bătrâni singuri și uitați de mai bine de 20 de ani. Le poartă de grijă și, neobosită, le slujește cauza. Atrage atenția asupra uneia dintre marile neputințe ale societății: calitatea vieții vârstnicilor. Atrage atenția asupra problemelor profunde, mari, foarte complexe și dureros de reale ale vârsnicilor.

Doamna Elena este director de programe în Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) și este unul dintre cei mai vechi oameni ai organizației. A început în 1999 ca voluntar. În 2000, s-a angajat aici asistent social, iar în 2001 a preluat coordonarea Centrului de zi pentru Vârsnici “Dr. Ștefan Ciobanu” din Bacău și a programului de îngrijire și asistență medicală la domiciliu din Bacău. Este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați specialiști în dezvoltarea serviciilor pentru vârstnici. Biroul preferat al doamnei Elena e mașina. Mașina cu care e mereu pe teren, alături de echipele de îngrijitoare și asistenți sociali, mașina cu care ajunge la beneficiari. Zilele astea are treabă mai multă ca de obicei (și, oricum, de obicei oricum are treabă până peste cap). E cumva firesc, doar trebuie să ajungă la sute de bunici câte o #PernăCuTihnă, iar doamna Elena și echipa de la Bacău vor să știe că totul iese cum am plănuit și cum am promis cu toții.

Binele care tot crește

Cândva, pe la sfârșitul verii, ne sfătuiam și ne gândeam la cauza pentru Decembrie. Știam de pe atunci un lucru cu siguranță: că sărbătorile de iarnă vor fi complicate pentru toată lumea anul acesta. Pandemia a făcut și asta! Deodată, Mel a zis: „Sunt zeci de mii de bătrâni singuri, bolnavi, uitați de toată lumea! Ce-ar fi dacă le-am oferi măcar o noapte, două de pus capul, liniștiți, pe pernă? Să ne gândim la ei de Crăciun, pentru ei să facem ceva!”

Așa s-a născut #PernaCuTihnă. Și-am început să jucăm „Tot ce încape într-o pernă” – bunătăți și bunuri de primă și strictă necesitate. Ne-am propus 500 de colete. Cu sprijinul vostru și cu oferte de ajutor din toate părțile, chiar și când credeam că ultima #PernăCuTihnă a ajuns la ultimul beneficiar, am reușit mult mai mult: am ajuns cu daruri la aproape 800 de bunici și bunicuțe care își trăiesc bătrânețile în izolare, sărăcie și alte suferințe.

Ne-au fost alături de la bun început Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) și Asociația BertaLand și pe drum ni s-au alăturat cu mare entuziasm Asociația Maria Holtzhauser și Asociația Culturală pentru Educație “Tineri pentru promovarea Dobrogei.” Am avut alături zeci de voluntari, nici nu mai știm câți susținători, iar sponsorii UniCredit Bank și Kaufland Romania au făcut minuni. Bună lună a mai fost și decembrie! Mulțumim din suflet, oameni de BINE!

Vești și Povești
Sebastian Zabulică: Cu ce rămâi când îți pierzi vederea în doar 2 săptămâni
Despre Sebastian am aflat dintr-un articol de pe Libertatea. Tânăr, frumușel,...
Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

SPONSORI GOLD

DONATORI DE BINE

Adina Oros Adina Rauta Adrian Antal Adriana Henriksen Aldea Costin Alecsandra Rasidescu Alexandra Brinzac Alexandra Constantin Alexandra Matei Alexandra Morarescu Alexandra-Loredana Radu Alexandru Banateanu Alexandru Tepelea Alexandru Tutu Alin Chirita Alin Cirtog Alina Bobocea Alina Cernat Alina Daniela Perti Alina Daniela Perti Alina Gheorghiu Alina Ioane Alina Mihai Alina Mihai Alina Onea Alina Paiusi Alina Racu Amariei Maria-Anca Ana &Amp; Remus Pușpan Ana A. Ana-Maria Andrei Anamaria Falaus Anamaria Todor Anca Anton Anca Dragu Anca Istoc Anca Marinescu Anda Tiganus Andrada Marian Andreea Belenes Andreea Popa Andreea Vinatoru Andreea Vintila Andrei Ioanei Andrei Ivascu Andrei Mitoiu Andrei Olarasu Andrei Oprisan Andrei Szente Andrei Szente Andrei Zavada Andrew Sutton Andrew Sutton Angela Dascalu Anton Grandl Ariane Ambrosius Aura Leahu Ben Stolborg Bianca Bolog Bogdan Pomohaci Bogdan Prodan Bostan Daciana Boyana Dragomir Burghelea Mihaela C Morlaye Camelia Filip Camelia Nitu Camelia Radulescu Carmen Gheba Carmen Livia Papuc Carmen Manea Carmen Nastasa Carmen Opris Catalin Barbulescu Catalin Buzea Catalin Buzea Catalin Savencu Catalina Marga Cezar Alin Nicola Cirneanu Andreea Claudia Drăghicescu Claudia-Mihaela Tircomnicu Constanta Marcu Constantin Gherghescu Corina Drăgoi Corina Ichim Corina Ionescu Cornelia Milin Cosmin Alexandru Cosmin Cristea Cosmin Cristea Cosmin Cristea Cristea Cosmina Chirita Costel Cristea Crina Sirbu Cristian Nita Cristian Stan Cristiana Dociu Cristina Bunescu Cristina Curici Cristina Marcon Cristina Radu Cristina Willowa Dan Adascalului Dan Titica Dana Papadima Dana Popa Dana Viju Dana-Maria Iliescu Daniel Dines Daniela Banu Daniela Greere Daniela Laura Ungureanu Daniela Lunkenbein Daniela Petre Daniela Vasile Daniela Zoituc Daniella Blejusca-Negoi Diana Andronic Diana Manea Diana Segărceanu Diana Tocitu Diana Zait Diane Emilia Samungi Buciu Doinita Cristea Dragomir Mioara Dragos Onac Elena Milin Elenis Chicheanu Eliza Voiasciuc Elvis Burlan Emilia Marin Eric Mironescu Fabian Badoi Falcescu Oana Felix Rizea Filip Florin Florentina Corneanu Florentina Zaharia Florin Cristescu Florin Muraru Francisc Loghin Frasineanu Rodica-Vasilica G V Gabi Nitu Gabriel Soloman Georgiana Socoliu Giorgiana Stancu Gratiela Vlad Ioan Rusu Ioana Bucin Ioana Dragne Varabiescu Ioana Duca Ioana Dumitrescu Ioana Ionescu Ioana Melinte Ion Cosmin Ionela Lung Irina Baetelu Irina Niculae Irina Vidrascu Isabela Tabacu Itziar Uribarri Iulia Fulicea Iulian Chesaru Iulian Prodea Iuliana Ciulinet Ivonne Stefan Larisa Parasciuc Laura Ghibu Laura Jigau Laura Oprea Laura Tomita Liana Alexandru Lica Diana Stefania Ligia Lazarut Liliana Pocol Liliana Rodean Liliana Rodean Liviu Pacala Loredana Popenciuc Lorena Lazar Luca Matteo Andronic Lucia Vaduva Luciana Corlan Magdalena Ionita Magdalena Mande Manuela Nae Maria De Rubeis Maria Neacsu Maria Pagu Marin Andreea Marin Elena Mihaela Marin Emilia Valentina Marinoiu Valentina Marius Octavian Olaru Matei Dura Mihaela Ancuta Mihaela Ardeleanu Mihaela Borcila Mihaela Ioana Mihaela Matea Mihaela Mazilu Mihaela-Georgiana Olteanu Mihai Dinu Mihai Dumitru Achim Mihail Boescu Mihalache Silviana Elisabeta Milena Elvira Vonica Milos Licina Mirabela Buduleci Mircea Niculescu Mirela Cioalca Miruna Bădescu Mitica Pusca Mocanu Alina Cristina Mr D Nan Roxana Andreea Nastase Oana Nastase Oana Nastase Oana Neculai Chindea Negrei Gabriela Nicusor Cazan Oana Constantin Oana Dam Oana Michael Oana Stefan Oana Sulita Oana Tomoiaga Olivia Frāțilā Oprea Iuliana Petre Alexandrescu Petrea Gabriela Petrovici Ilie Cosmin Pop Alexandra Popa Simona Florina Radu Madalina Alexandra Radu Petrescu Raduca Natalia Cristina Raluca Balogh Raluca Elena Iliescu Raluca Milin Ramona Dumitru Razvan Popescu Revolut Payments Uab Rosca- Neranzi Georgiana Roxana Ghigea Roxana Ionela Paraschivoiu Roxana Ionela Paraschivoiu Roxana Sutac Ruxandra Manea Samoila Mioara Sara Al-Kasmo Sergiu Neculai Silisteanu Silvia Hincu Sima Corina-Mihaela Simion Anca Simona Barabas Simona Rebican Simona-Irina Nastase Sonia Ciulinet Sonia Oros Sorana V Sorin Daniel Parvu Sorin Zaharia Sorina Chitu Sorina Craciun Sorina Floroiu Sornea Marius Stanciu Iulia Maria Stanculescu Ioana Stefan Rotaru Stefanescu Alexandru Stefania Baldovinescu Stefania Ciopei Steliana Osvat Stoenel Catalin Stoian Lavinia- Catalina Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Szente Andrei Tanase Alexandra Mihaela Teodora Stoica Timea Tyukodi Tincu Ruxandra Liliana Troels JØRgensen Tudor Florin Constantin Tvigun Teodora-Leia Valentin Brabete Valentin Ionut Tocitu Valentin Topor Valentina Mitoiu Vasile Alex Violeta Bruteanu Viorica D Viscrean Ana-Maria Vlad Adrian Albu Vlad Marcu Vremes Alina Simona