EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Laboratorul de Robotică

În Septembrie am mers pe Valea Doftanei să facem laborator de robotică la liceul în care se întâmplă deja minuni, pentru că o profesoară a pus deja mâna pe bagheta magică a inovației.

Unde:

Cu cine:

-

Prin iulie 2021, vuiau toate canalele de știri – echipa de robotică a României tocmai câștigase aurul la Campionatul Internațional de Robotică de la Chicago, fiind pentru prima dată în ultimii 30 de ani când Finala Mondială a fost câștigată de o echipă care nu este din Statele Unite. Asta după ce câștigaseră deja Campionatul Internațional de Robotică din Federația Rusă și Campionatul de Robotică Asia Pacific.

Și uite așa, 15 puști din licee din Găești până în București au făcut turul televiziunilor și ne-au făcut să visăm la un viitor de excepție pentru România.  „Deci se poate!” ne-am zis. „Hai să investim în asta! Hai să facem un laborator de robotică pentru copii!” Și-am rămas pe gânduri, dar nu pentru mult timp: ne-am întrebat unde să îl facem, ce profesori ar ști ce să facă cu el… noi nu am auzit să se facă robotică la școală. Poate la vreo școală privată din București?! Mare ne-a fost mirarea când am început să ne interesăm unde în țara asta mare se face ceva informatică mai de soi la școală.

Și-am găsit o minune în Valea Doftanei

Datele INS arată că în  zonele rurale doar 36% din copii merg la școală, așa că atunci când auzi de o rată de abandon de 0% ciulești bine urechile. Se întâmplă la Liceul Tehnologic „Carol I” Valea Doftanei, care găzduiește aproape 400 de elevi, de la grădiniță la învățământ liceal, cu o rată de promovabilitate la Bac de 85%. Este mândria sufletului pentru doamna profesoară de informatică Steluța Elena Pralea, care și-a dedicat anii de directorat digitalizării școlii, din scoarță în scoarță. 

Pe scurt aici elevii au calculatoare și tablete, proiectoare și table inteligente, microscoape în laboratorul de biologie, ba chiar și o dronă cu ajutorul căreia învață cum stă treaba cu natura și ecologia. Iar într-o școală în care copiii învață informatică din ciclul primar, doamna directoare a reușit să pună pe picioare și un club de programare și robotică, în care un elev a realizat singur un semafor cu ajutorul plăcuțelor Microbit și a ledurilor. Să mai spunem că acest club, unde copiii fac Scratch, Microbit, Arduino și Programare Web, a atras 100 de copii. Și că pentru asta profi faini din școală fac mentorat voluntar cu elevii în fiecare sâmbătă, făcând naveta chiar și de la 50 km distanță. 

Ei, dar copiii aflaseră că li se pregătește ceva bun de data asta, după atâta școală online, ba chiar că li se redeschide clubul lor drag …și ne-au făcut o surpriză neașteptată. 

În Laboratorul lui Dexter

Doamna directoare a căutat an de an cursuri și finanțări și a scris proiecte prin care să le ofere elevilor spații școlare moderne și personal didactic calificat, cu deschidere spre viitor, astfel încât elevii să nu își dorească să mai părăsească comuna și să meargă la liceele din oraș. „Dar știți, după ce ai făcut eforturi și ai evoluat dincolo de un punct, e greu să mai obții finanțări pentru că în România dictează urgența. Și uite așa ne blocăm la un nivel.” Și pentru că Clubul de robotică avea nevoie de un laborator de robotică, ne-am pus la treabă!

Ce am adus nou în școală:

  • pachete LEGO® MINDSTORMS, pentru a dezvolta abilitățile elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică
  • kituri de nivel intermediar pentru Arduino, pentru orele de științe și informatică prin care să se dezvolte abilitățile elevilor 
  • 1 imprimantă 3D
  • roboți interactivi Robodog, pentru inițierea în programare a elevilor din clasele primare și pentru învățarea limbii engleze
  • ochelari VR Oculus, pentru accesarea unor site-uri care oferă materiale educaționale din domeniul VR, AR sau 3D

Și- a ieșit totul tare frumos! Nu spunem noi, o spun copiii pe care i-am găsit „lipiți” de noile jucării, meșterind la roboței, puși pe fapte mari și îndrăznind să viseze mai abitir la viitor!

Și ei și noi vă mulțumim că ne-ați ajutat să ducem educația și mai departe!

PARTENERI STRATEGICI