65.000 de copii au abandonat școala în pandemie.
65.000 de copii au rămas „pe lângă” ore. Fără telefoane, fără tablete, deseori fără să fie luați în seamă de cei plătiți să le poarte de grijă din punct de vedere al educației.
Iar acest număr este doar o fotografie de parcurs, după un an și aproape jumătate de pandemie. Despre impactul pandemiei asupra copiilor noștri nu știm, încă, mare lucru. Știm doar că e uriaș – psihologic, emoțional, educațional.
Când școala s-a reluat pentru prima dată de la începutul pandemiei, știam deja că situația era una foarte complicată. Dar mai era ceva pentru care am fi băgat mâna în foc: știam sigur că le lipsește școala, că le e doar de colegi și profesori și că le trebuie „afară”. Că au nevoie ca de aer să iasă din case, din spații închise.
Așa a apărut, în septembrie 2020, Clasa din Curtea Școlii – un proiect în care am amenajat spații gândite cu grijă și pentru siguranța sanitară și pentru nevoia copiilor de a merge iar la școală. Dar și pentru nevoia lor de a respira aer curat. Sute de copii s-au bucurat de ele în pandemie și se vor bucura mult și bine de foișoarele cu bănci din pufuri.
Toamna se numără... copiii din clase
În Bucșoaia, județul Suceava, 533 de copii așteptau să înceapă școala. A fost bună vacanța, dar cam lungă, dacă pui la socoteală și lunile în care s-a făcut școală, dar nu prea. Online-ul e mai bun pentru jocuri decât pentru lecții, iar sprânceana ridicată găsește mai iute răspuns când ești față în față cu Doamna.
În septembrie 2020, din cele 3 clădiri ale școlii numai una putea fi folosită, celelalte fiind în renovare. Școala făcută cu rândul avea să fie o provocare. Mai mică însă, dacă în curtea școlii ar mai apărea o clasă, în aer liber. Colorată, aerisită, cu foișor și pufi și bănci. Și voie bună.
Pesac, aflată în județul Timiș, e o comunitate săracă. Aici 240 de elevi și 17 profesori împart bunele și grijile din fiecare an școlar. Ei toți ar fi vrut să strângem bani pentru o bibliotecă cu rafturi colorate și pufi numai buni de afundat în ei cu o carte frumoasă în mână. Dar le-a făcut tare cu ochiul și povestea clasei în natură, în care să vii cu drag câteva luni pe an, la adăpost de soare și de ploaie.
Organizația parteneră pentru acest proiect de început de an școlar a fost Life Education for All, care încă din 2014 derulează activități de educație nonformală pentru copii și tineri dezavantajați și acțiuni de renovare a spitalelor de copii și a școlilor din întreaga țară. Lider de seamă: Oana Mândruț! În doar câțiva ani, Oana a organizat tabere pentru copii instituționalizați sau suferinzi, a dotat aproape 200 de saloane din 15 spitale cu audioteci, a făcut peste 600 de ore de terapie prin artă pentru 300 de copii internați în spital.
Am scris mai multe despre Oana și despre activitatea organizației Life Education for All, pe blog.
Prima clasă în aer liber
La prima noastră deplasare „de proiect” am ajuns în Pesac, o comună ce numără vreo 2400 de locuitori și care trimite aprox. 180 copii la școală și 50-60 la grădiniță. Oamenii locului nu se au cu avuțiile și muncesc fie prin alte țări, fie la combinatele care încă mai sunt în picioare la Jimbolia sau Sannicolau Mare.
Școala, construită în 1776, nu doar că încă stă în picioare, dar e o școală mândră, mare, destul de bine întreținută, cu tavane înalte de 4m și holuri largi. Clasele pot acomoda bănci la maxim 1m una de cealaltă, ceea ce nu e tocmai ideal în condițiile de față.
Partea bună e că foișoarele noastre, deocamdată singurul colț amenajat din curtea școlii, au fost montate și pregătite la timp pentru începutul școlii. Profa de română ne-a mărturisit că e tare încântată că o să țină lecții și în curte, iar copiii deja se întreabă a cui o să fie clasa de afară. 🙂
Un respiro la început de an școlar, în pandemie
#ClasaDinCurteaScolii a fost soluția la care ne-am gândit noi, împreună cu Life Education For All, pentru anul școlar 2020-2021, care a început ca niciun altul: cu temeri, cu incertitudine și, mai ales, cu o nevoie uriașă de spații largi și sigure pentru copii. Spații care, oricum, mai degrabă lipsesc.
Acum, copiii din Bucșoaia, Suceava, au o clasă în curtea școlii. Acolo existau clădiri ale școlii, dar numai una poate fi folosită, celelalte fiind în renovare. Elevi, peste 550! Acolo, în curtea școlii, a mai apărut o clasă, clasa noastră în aer liber. Colorată, aerisită, cu foișor și pufi și bănci și voie bună.
Și tot din acest septembrie, la Pesac, în Timiș, în comunitatea săracă, unde 240 de elevi și 17 profesori împart bunele și grijile acestui an școlar, am făcut o altă clasă în natură, în care să vină cu drag câteva luni pe an, la adăpost de soare și de ploaie.
Cu sprijinul vostru, promisiunile s-au împlinit. 55 de sărbătoriți în Septembrie și-au donat ziua de naștere pentru această cauză. Alte zeci au trimis cuvântul SUS la 8845 și au donat 2 euro / lună. Și, deloc în ultimul rând, am avut parte de sprijinul decisiv al Societe Generale European Business Services S.A. Încrederea și sprijinul lor au făcut posibile patru spații de învățare sigure pentru sute de copii din sate defavorizate.
Cu mic cu mare spunem un mare „Mulțumesc”!
O școală mai veselă, cu clase în aer liber, la Bucșoaia
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.