EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Verde STOP!

În Iulie, la #ZiDeBineMoldova, i-am învățat pe copii cum fiecare dintre noi poate și trebuie să se poarte mai Bine cu Pâmântul.

Când:

Unde:

Cu cine:

Despre cruzimea cu care, noi, oamenii, ne purtăm cu Pământul am putea vorbi, probabil, până se termină anotimpurile și tot ar mai fi de spus. Am putea vorbi… sau am putea face ceva.

În iulie, la #ZiDeBineMoldova, i-am învățat pe copiii din Piatra Neamț cum fiecare dintre noi poate și trebuie să se poarte mai Bine cu Pâmântul (și drept e că și noi, oamenii mari, am avut destule de învățat). Timp de o lună de zile, alături de AER, primul magazin și prima comunitate zero waste din Neamț, am făcut un soi de școală de vară eco și la tot pasul. Nu am chemat copiii la ore, că doar e vacanță! Ne-am dus noi pe străzi, prin parcuri și grădini cu lecții simple și convingătoare despre grija pentru planetă. Cu filme, cu experimente, exemple și ateliere.

Fii propriul erou!

Treaba asta cu eroii e uneori greșit înțeleasă și dată mai departe, prin benzi desenate, desene animate, filme, jocuri, dar mai ales prin exemplul personal. Înveți de mic să aștepți ca cineva extraordinar să vină și să rezolve prin puteri magice o problemă pentru care oamenii nu mai au resurse să o rezolve, după ce ei singuri au creat-o. Sunt pline drumurile, instituțiile și știrile de exemple de stat cu mâinile în sân și așteptat proverbiala pară mălăiață. Așa că, pentru o lună de zile, alături de AER, am umplut și noi drumuri, școli, zone de agremet și parcuri din Piatra Neamț cu un nou model de a face lucrurile, care sperăm să fie replicat și în alte școli din comunitate.

AER vine de la Autentic, Etic și Reutilizabil. Am putea spune că e un magazin zero waste, dar în realitate e muuuult mai mult de atât. În realitate, AER e o comunitate care promovează consumul responsabil, sprijină micii producători locali (85% din produse sunt românești, multe făcute chiar în Neamț) și furnizează soluții alternative, durabile și etice la produsele din plastic. AERul din Neamț vine din comunitate, pentru comunitate. Conectează oameni și promovează un altfel de stil de viață. Și pentru că ce-i în mână nu-i minciună, businessul întoarce 90% din profit la natură, prin investiții în activități de educație ecologică (ateliere pentru copii, târguri și ateliere pentru producători locali etc.).

Posuere morbi leo urna molestie at. Ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit pellentesque habitant morbi. Odio ut enim blandit volutpat maecenas volutpat. Tristique magna sit amet purus gravida. Placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi. Nisi quis eleifend quam adipiscing vitae proin sagittis nisl rhoncus. Sagittis nisl rhoncus mattis rhoncus urna. Mauris vitae ultricies leo integer. Elit eget gravida cum sociis natoque. Amet consectetur adipiscing elit ut aliquam purus sit amet luctus. Vulputate mi quis imperdiet.

Verde STOP!

Mai știi cum era jocul, nu? Hop, țop, dacă nu erai în posesia unui strop de verde cât de mic, o frunză, un fir de iarbă, când se striga „verde stop!” erai „amendat“. Azi vedem în timp real cum regulile unui joc de copii s-au transformat în regulile unui joc de adulți ce se anunță tot mai periculos. În școlile din România însă, educația ecologică rămâne și azi opțională. Asta înseamnă că generația care trebuie să fie cel mai bine pregătită pentru fenomene meteo extreme deprinde noțiuni despre mediu și poluare doar dacă se discută pe acasă…

„Noi, adulții, venim acum să vă rugăm pe voi să reparați ce noi am stricat. Să economisiți ce, ani la rând, noi am risipit,” le-a spus nenea Negoiță celor 50+ de copii strânși în curtea școlii din Dobreni într-o după-amiază fierbinte din vacanța de vară. La școala din Dobreni am amenajat primul #ColțVERDE, cu tot cu panouri informative cu pași ușor de înțeles și urmat, o cutie de compost, dar și un loc unde se poate aduce uleiul folosit de-acasă. Nenea Negoiță, permacultor de meserie, le-a povestit copiilor despre rostul lăzilor de compost, cum se folosesc și cum compostul face bine plantelor. Trăind la țară, copiii știau deja că trăim o criză de apă, că trebuie să o consume cumpătat, dar și că lumina se stinge atunci când plecăm din cameră.

După discutie, copiii au învățat cum pot să facă obiecte interesante din materiale reciclabile, iar după ce s-a lăsat seara, ne-am luat cu toții locurile în cinema, la o seară de filme tematice. Nu, nu, nu am plecat în oraș, fiindcă cei de la Cinema Nomade au adus cinema-ul în curtea școlii.

VerdeSTOP și de la capăt!

Cine-a spus că nu e cool să vii la școală în mijlocul verii nu știm. Mai bine de 150 de copii s-au strâns în curtea școlii „Daniela Cuciuc”, la o nouă proiecție de film eco-educativ. Le-a plăcut mult treaba asta, altfel vii la școală, zic ei, când te așteaptă în curtea școlii un ecran gigant pe care rulează un film de văzut împreună cu colegii. Apoi am povestit cu ei, relaxat, despre ce putem face cu toții mai bine, ca să avem grijă de resursele Pământului.

Deși luna iulie s-a încheiat, acest proiect pilot va continua și în următoarea perioadă, educând copiii cu privire la importanța naturii și modul în care aceștia o pot proteja, prin acțiuni mici, dar însemnate. Colțul verde, ce oferă informații ușor de înțeles și posibilitatea de colectare selectivă, a fost amenajat în Școala Dobreni, Școala Nr. 4, Școala Nr. 11 și Școala Daniela Cuciuc din Piatra Neamț. Panouri informative sunt montate în locuri de joacă din oraș: Parc Aurora, Parc Ozana, locul de joacă din Ștrandul Tineretului, locul de agrement La Caiace. Și pentru că s-a dus vorba proiecțiilor de film din curtea școlii, ele vor continua și în august și, desigur, și în septembrie, când se-ntorc cu adevărat copiii la școală.

Și trebuie să recunoaștem că lecțiile de permacultură, filmul documentar „Povestea plasticului” și gustul roșiilor bio de la nenea Negoiță ne-a făcut și pe noi, oameni mari și aparent conștienți de propria amprentă de carbon, să ne uităm cu și mai mare atenție la propriile obiceiuri. De la apa pe care o lăsăm să curgă la chimicalele din produsele de curățenie sunt încă multe lucruri mici pe care le putem face pentru a trăi mai sănătos, noi și copiii noștri. Sperăm că punând la un loc informațiile cu practica putem însămânța obiceiuri noi.

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
Verde STOP!
Asociația Zi de Bine Moldova continuă proiectul pilot VERDE STOP în Piatra Neamț
Zi de Bine Moldova, împreună cu primul magazin Zero Waste din Piatra Neamț,...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI

PARTENERI

■ CARDINAL ■ MARESI FOODBROKER SRL ■ CASHTRIBA CONSULTING ■ KADRA TECH ■