Mai țineți minte? Deodată, parcă pământul ni s-a surpat sub picioare. Era martie 2020 și, în ziua în care #ZiDeBine venea pe lume, pandemia a venit peste noi. Vibra și în aer teama de o boală nouă și contagioasă. Habar n-aveam nici traiectoria, nici durata amenințării, iar sentimentul neputinței și cel al propriei vulnerabilități creștea înfricoșător.
Ce am știut cu toții clar de la bun început a fost această realitate: sistemul nostru de sănătate, crucial într-o criză sanitară, era (și este) periculos de fragil. „Linia întâi” era fără arme. Și-atunci, am zis că trebuie să facem #ScutPentruSpitale!
Din 15 Martie și până pe 31 Mai, am ridicat acest zid de protecție cu ajutorul vostru. Apoi, de câte ori a fost nevoie – cu sau fără strigăt de ajutor – am sărit să ducem: echipamente de protecție, dezinfectanți, containere – orice, oricând a fost nevoie. A fost cu adevărat botezul nostru de foc.
PANDEMIE
Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus. În România, virusul a trecut granița în 26 februarie 2020 și rapid s-au înregistrat aproape 25.000 de cazuri confirmate iar numărul deceselor a trecut de 1500. Mai mult de 1000 de cadre medicale au fost infectate, în timp ce altele au intrat în auto-izolare. La nivel național, întregul sistem medical a fost testat la limită. Capacitatea de a proteja personalul medical și de a-i pune la îndemână echipamentele și materialele necesare actului medical nu a fost niciodată mai importantă.
Am plecat de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Brașov și în 6 săptămâni am ajuns la peste 80 de spitale și 30 de cabinete de medicină de familie din toată țara, cu echipamente de protecție, dezinfectanți și aparatură medicală în valoare de aproape 1 milion de euro. În acest efort fenomenal am fost susținuți de peste 30.000 de donatori privați și peste 300 de companii și asociații care ne-au investit cu încredere, resurse financiare și resurse materiale, pentru ca ele să ajungă acolo unde erau urgențele mai mari.
#SCUTPENTRUSPITALE
În perioada 15 Martie – 31 Mai Asociația Zi de BINE a făcut #scutpentruspitale. O muncă titanică de cercetare, achiziționare, fundraising și comunicare la foc continuu și care a rezultat în sprijinirea sistemului medical din peste 50 de localități cu echipamente de protecție (combinezoane, botoși, măști, mănuși, viziere și ochelari de protecție), dezinfectanți (covoare dezinfectante, dezinfectanți de suprafețe, dezinfectanți de mâini), teste de diagnostic, aparatură medicală (injectomate, termometre, lămpi bactericide, monitoare de pacienți, ventilatoare), dar și cabine și containere de triaj. Astfel, am protejat direct cadrele medicale și indirect, pe beneficiarii acestuia – pacienții.
În cifre:
• 80 de spitale
• 31 de cabinete ale medicilor de familie
• peste 500.000 de euro în aparatură medicală și teste diagnostic
• peste 400.000 de euro în echipamente de protecție, dezinfectanți, containere
• aproape 300 de sponsori
• peste 30.000 de donatori
UNITĂȚILE DE SUPORT MEDICAL
Pe final de proiect, în luna aprilie, Asociația Zi de Bine a fost cooptată ca partener ONG principal în proiectul inițiat de companiile Auchan și Leroy Merlin, cu sprijinul Ministerului Sănătății și al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), pentru amenajarea de urgență a Unităților de Suport Medical București și Cluj. Rolul Asociației a presupus un efort suplimentar de comunicare și fundraising, în paralel cu activitatea desfășurată pentru proiectul Scut pentru Spitale.
Spațiile, compartimentate și utilate, au fost predate autorităților. Centrele au însemnat:
• 350 de paturi pentru pacienți cu forme ușoare ale bolii
• zone de terapie intensivă
• containere de cazare pentru medici
• containere sanitare și dușuri pentru pacienți
• zone distincte de luat masa pentru cadre medicale și pacienți
• zone dedicate relaxării pentru pacienți
• asigurare servicii conexe de funcționare (utilități, wi-fi, curățenie)
TVR despre Unitatea Suport Medical Bucureștii Noi
„Pentru alții: Un scut din oameni buni în jurul spitalelor” – DOR
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.