În comunitatea Pirita, de la marginea orașului Baia Mare, nicio fată nu are patul, dulapul și lucrurile ei și toate suferă de afecțiuni ale stomacului din cauza că mănâncă abia după ce au terminat ceilalți frați. La nici 18 ani, unele dintre ele sunt mame, altele au pierdut deja un copil, iar restul sunt mame pentru frații mai mici.
La marginea orașului Baia Mare (acolo unde agăți harta-n cui), undeva între calea ferată și râul Săsar, într-un loc care nu e nici sat și nici vreo altă formă de așezare formală, trăiesc câteva sute de suflete. Oameni care n-aveau unde să locuiască și-au improvizat pe terenuri abandonate colibe din lemne, cartoane, folii de plastic și ce-au mai găsit pe la groapa mare de gunoi.
Acum, în Pirita trăiesc 67 de familii. Trăiesc, cu copiii lor, într-o sărăcie extremă și într-o marginalizare socială crâncenă. În Pirita, acum trăiesc 130 de copii care au acces la educație și medic de familie abia din 2016. Mănâncă puțin și prost, sunt bolnavi și epuizați de mediul complicat și condițiile dure.
Viața e foarte grea pentru toți copiii de aici, dar pentru fete poate fi îngrozitoare. Multe sunt copii cu copii. Unele sunt copii cărora le-au murit deja copiii. Și, când nu nasc proprii copii, sunt mame pentru frații mai mici.
Pentru ele am făcut în Martie, Școala Curajului – un centru educațional special pentru fetele de la Pirita. Împreună cu Asociația Pirita Children.
Născut și crescut la Pirita
130 de copii sunt acum la Pirita și doar 72 dintre ei sunt incluși în vreo formă de învățământ. Însă, cu toții, fără excepție, știu ce înseamnă să muncești sau să cerșești. Pentru că în Pirita nu există joburi. Părinții nu au educație și își câștigă existența din culesul fierului, cartonului, plasticului direct de pe rampa de gunoi a orașului, pe care le vând mai apoi la REMAT. Iar banii se cheltuie de multe ori pe mâncare ieftină – dulciuri și băuturi energizante pentru copii – reparații la căruță, țigări și băutură.
130 de copii sunt acum la Pirita și toți, fără excepție, trăiesc în colibe improvizate, fără acces la apă curentă, electricitate sau încălzire. Nu au niciun spațiu al lor, un pat propriu, un dulap personal sau o măsuță pentru teme. Dorm înghesuiți cu alți frați în paturi improvizate, se hrănesc puțin și prost, sunt cocoșați de muncă și înconjurați de adulți agresivi, care consumă alcool, comit infracțiuni și fel de fel de abuzuri asupra copiilor.
La școală învață în clase segregate. Adică, merg zilnic într-un mediu educațional care nu face nici un efort să-i includă. Copiii povestesc despre incidentele zilnice unde alți copii le vorbesc urât, îi evită sau chiar îi provoacă la bătaie. De cele mai multe ori, profesorii explică situația prin învinovățirea copiilor din Pirita. Nici nu-i greu când au de-a face cu copii care au probleme de atenție și concentrare și o stare de agitație care reduce mult performanța lor școlară. Nimeni nu stă să se gândească la toate motivele pentru care se întâmplă asta, la fumul toxic inhalat din cauza faptului că familia arde orice are la dispoziție în butoaiele de tablă din colibă. Nimeni nu se uită la rănile cauzate de cuiele ruginite în care calcă la groapa de gunoi, de săcurea cu care taie lemne sau arsurile de la aprinsul focului.
Pentru a spijini copiii din Pirita, Asociația Pirita Children a dezvoltat în utimii ani mai multe programe educaționale, de protecție și legate de sănătate – program de tip after school, de parenting, mother & baby, de grădinărit, programe sportive și programe de vacanță, doar doar copiii își vor petrece timpul altfel decât să-și ajute părinții la adunat deșeuri pe rampa de gunoi sau să fie trimiți la cerșit. Și tot nu e destul!
Numai fată să nu fii…
E greu pentru toți copiii din Pirita, dar pentru fete e un trai aproape imposibil pentru că și în sânul familiei sunt tratate prost. Fetele sunt considerate o povară și trebuie „controlate” (prin intimidare, jigniri, umilire, bătaie) pentru a nu face familia de rușine, în timp ce băieții sunt tratați cu toleranță și încurajați să urmeze exemple masculine considerate de succes (agresivitate, trimisul fetelor la cerșit, etc). Nicio fată din Pirita nu are patul, dulapul și lucrurile ei personale și toate, fără excepție, suferă de afecțiuni ale stomacului din cauza că mănâncă abia după ce ceilalți frați au terminat de mâncat.
Fetele sunt discriminate și la nivel de comunitate, în sensul în care nu li se cere părerea, nu participă la deciziile comune, nu au niciodată bani, li se cere să cerșească, li se aranjează căsătoriile de către părinți. În comunitatea Pirita, trăiesc 42 de fete cu vârste între 6 și 18 ani, care au responsabilități de mama pentru frații mai mici. Trei dintre ele sunt deja mame cu cel puțin un copil, iar două fete, de 14 și 15 ani, au avut câte un copil care a murit în primele 3 luni de viață, din cauza pneumoniei.
În ciuda tuturor acestor dificultăți, fetele nu au o relație deschisă cu mama lor și nu pot vorbi acasă nici măcar despre subiectul menstruației. În Pirita se spune că femeile sângerează doar dacă au avut relații sexuale cu un băiat, cee ace ar fi de neacceptat pentru părinți. Din acest motiv, asociația sprijină fetele cu absorbante, medicamente și produse de igienă pe care nu și le pot achiziționa singure.
Un spațiu destinat fetelor, fără participarea băieților sau a părinților, un spațiu amenajat cu bucătărie și zonă de living, le va oferi confortul de a se odihi și relaxa și ar crea un mediu în care să aibă curajul să se deschidă, să învețe și să se sprijine unele pe altele. Activitățile de gătit le vor îmbunătăți cunoștintele legate de o nutriție sănătoasă și le vor oferi disciplina unei meserii. Programul destinat fetelor va fi susținut de specialiștii din serviciul public de asistență socială, protecția copilului, Fundația HHC și asociația Love2share, cu care asociația Pirita Children are deja o colaborare de 3 ani.
Împreună pentru fete!
Asociația Pirita Children a fost înființată în martie 2020 de Claudia Costea, după o experiență de 4 ani de muncă voluntară, direct la firul ierbii, în cea mai săracă comunitate marginalizată din Baia Mare. Primul pas a fost un recensământ ca la carte, evaluarea psiho-socio-educațională a copiilor și înscrierea cât mai multor dintre ei la grădiniță, școală și în afterschool-ul Pirita. Apoi a urmat o întreagă infrastructură socială pentru familii și copii, ca aceștia să rămână în școală. Asta a însemnat asigurarea de servicii sociale, acoperirea nevoilor materiale și chiar transportul până la școală. Până și un modul cu dușuri și mașini de spălat a fost înființat în comunitate.
Ateliere de reparat biciclete pentru băieți, ateliere de parenting, ateliere de grădinărit și chiar înființarea unei echipe de baschet feminine, pe toate le-a făcut Asociația Pirita Children în același timp oferind constant sprijin cu temele de casă și pachete de sprijin cu rechizite, încălțăminte, îmbrăcăminte, medicamente, pamperși, pachete de igienă și multe altele.
Se zice că e nevoie de un sat să crească o singură persoană… De cât sprijin crezi că are nevoie o comunitate întreagă?
Printre colibe și gunoaie, a răsărit… curajul
ȘCOALA CURAJULUI”, INAUGURATĂ PE PIRITĂ
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.