EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Plantați în Amintire

O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș, Brașov, Oradea, Lugoj și mai departe.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui.

Irvin D. Yalom

Play Video

Atunci când pierdem pe cineva drag, viața noastră se schimbă în feluri nebănuite. Ne-am dori să vorbim cât putem despre cine a plecat departe, să-i păstrăm vie amintirea, dar de multe ori în jurul nostru este doar tăcerea grea… Ne-am gândit îndelung cum am putea păstra amintirea cuiva vie, peste ani și ani. Cum să creăm acel spațiu în care poți să-ți spui durerea, dar și amintirile dragi pe care le porți mereu în suflet. Cum ar putea cineva care nu mai este fizic aici să fie amintit când și noi ne vom fi dus după el. Așa s-a născut www.plantatiinamintire.ro.

La început a fost site-ul unde am pus împreună 100 de povești de dor despre cei plecați, scrise de cei rămași în urmă. Apoi, poveștile au prins viață la Lugoj, în noiembrie 2022, unde am amenajat primul parc de mesteceni care șoptesc amintirile peste ani și ani. Dar peste tot, oamenii iubesc și peste tot oamenii se duc. Așadar, cum ar fi avem și aceste parcuri-mărturii peste tot? Proiectul nostru a continuat și în alte orașe: Constanța, Oradea, Brașov, Tg Mureș…

Iar în primăvara lui 2024 ne întoarcem la București, să continuăm ce am făcut bun și pe o suprafață de 2.500 mp, să plantăm doruri în continuarea parcului amenjat în 2023, pe strada Preciziei 11, în sectorul 6. Totodată, la București, în cadrul Centrului Comunitar Zi de BINE, vom organiza și grupuri de suport pentru persoanele care trec prin doliu. Într-un spațiu sigur și intim, un psihoterapeut va ghida o serie de întâlniri în grup restrâns despre cum facem față pierderii, despre tipuri de doliu, despre furie, vinovăție și rușine, despre frica de moarte, despre faptul că nu există reguli despre ce să simți sau să nu simți atunci când pierzi pe cineva drag. Persoanele interesate sunt rugate să dea un email pe adresa [email protected].

Dacă și tu ai un Dor de spus, poți să ne ajuți și să îți dăruiești ziua sau aniversarea în acest scop. Se face rapid, AICI.

Dacă, în schimb, ai un Dor de plantat, poți face asta foarte simplu, AICI.

Plantați în Amintire Tg. Mureș - susținut de NEPI Rockcastle și Shopping City Tg. Mureș

E înduioșător dincolo de cuvinte când tutorii copacilor plantați în parcurile Plantați în amintire se umplu de flori, fotografii, fundițe cu mesaje și îngerași, parteneri de seamă pentru plăcuțele cu coduri QR care, odată scanate, povestesc despre cei dragi în numele cărora am ales să sădim verde și viață.
 
Așa s-a trezit la viață al șaselea parc Plantați în Amintire, la Tg Mureș, unde ne-am întâlnit cu prieteni vechi și unde ne-am făcut prieteni noi. Toți, mânați la un loc de un dor care se cere trăit.. altfel.. Viu, strângând amintiri noi sub coronamentul verde al frasinilor care an de an se vor înălța tot mai sus spre cer, fiecare purtând un nume mult iubit. Niciodată uitat.
 
Peste tot, oamenii iubesc și peste tot oamenii se duc. Suntem recunoscătoare că am putut amenaja un parc-mărturie și la Tg. Mureș.
Mulțumim pentru susținere NEPI Rockcastle și Shopping City Târgu Mureș.
 
Mulțumim Atti Măsline pentru fotografii.

Plantați în Amintire Brașov - susținut de Cosmopolit, Teleperformance, Dexion, Novaintermed, Blum și IBCargo

În zilele proaste, rătăcim prin casă. Pe stradă. Prin minte.. Vorbim cu tăcerea și ne certăm cu ei în amintiri. Cu cei dragi, care au plecat de lângă noi.. Mergem pe stradă și-i căutăm… în motocicletele care zburdă pe șosea, în parfumul liliacului alb, într-o melodie..
 
Dar fiecare inaugurare a unui parc Plantanți în Amintire e o zi bună. O zi în care nu am mai vorbit cu tăcerea, ci unii cu alții.
Nu am mai rătăcit, ci ne-am găsit. Fiecare în dreptul copacului plantat în amintirea celui drag. În dreptul dorului care va prinde rădăcini vii. Da, și la Brașov, unde am inaugurat al cincilea parc Plantați în Amintire.
 
Și la numărul cinci deja simțim că începem să ne strângem ca în familie. Ne recunoaștem din vedere, ba de la Lugoj, ba de la Oradea. Deja știm că Radulian primește întotdeauna crini. Știm să-i păstrăm un copac în fiecare parc nou pe care îl amenajăm. Pe „mama lui Radulian” o căutăm prima din priviri pentru că dacă nu e acolo, înseamnă că s-a întâmplat ceva..
 
Așa că dacă ne vedeți zâmbind la poza de grup să nu vi se pară bizar. Rătăciți sau goi cum continuăm fiecare prin viață, ne luăm victoriile când putem. E putere multă într-o comunitate care își recunoaște suferința printr-o îmbrățișare a vieții care merge mai departe..
Mulțumim pentru susținere Primăriei Brașov, care a preluat administrarea parcului.
 
Mulțumim Cosmopolit, Teleperformance, Dexion, Novaintermed, Blum și IBCargo.
 
Mulțumim Dan Strauti pentru fotografii.
 

Plantați în Amintire Constanța - susținut de Rompetrol, Provident, Dayseaday Group

Am primit primăvară lui 2024 cum se cuvine, cu fire de mărțișoare prinse în doruri și înnodate pe crengile parcului Plantați în Amintire de pe strada Alexandru Gherghel, din Constanța.
 
„Cinci copaci am aici. Familia mea. “
„- Am întârziat? Venim tocmai de la Iași.
  – De la Iași? Cum de ați adoptat un copăcel așa de departe?
  – Fratele meu iubea marea.”
 
Multe dintre povești n-au avut cuvinte. Doar îmbrățișări din care nu ne puteam da drumul. Și dor. Tare dor. 
Rând pe rând, plăcuțele care spun poveștile celor dragi s-au înșurubat în tutorii ce sprijină copacii. Pe câte o ramură, un mărțisor legat cu grijă cheamă primăvara. „Uite, al meu înmugurește!”
 
Și-apoi, fiecare în ritmul lui s-a dus spre casă, cu propriul labirint al durerii în suflet. Unii sunt aproape de ieșire. Alții mai au de plâns. Sau de așteptat. De înțeles sau de neînțeles. În călătoria asta, fiecare om, fiecare inimă are ritmul său de vindecare.
Mulțumim pentru susținere Primăriei Constanța, care a preluat administrarea parcului.
 
Mulțumim Rompetrol, Provident, Dayseaday Group și Garden Shop Services.

Plantați în Amintire București I - susținut de Blum

Prima săptămână din mai 2023 ne-a purtat pașii pentru prima oară pe drumul străjuit de mesteceni de pe strada Preciziei 11, în sectorul 6. O sâmbătă dimineața cu cer senin în care oamenii au ajuns pe rând, îmbrățișându-se emoționați cu prieteni sau necunoscuți, căutând numele celui drag și alegând un copac care să poarte povestea de dor.

Bebe Cornel. Marc. Părinți. Un frate.  Un copac dăruit unei prietene dragi pentru soțul ei, tot un prieten drag. Colegi de liceu. Am așteptat cuminți să prindem codul QR pe mesteacăn, ca un soi de ritual care ne mai ținea puțin lângă cei plecați. Am ținut-o din îmbrățișare în îmbrățișare cu oamenii ale căror povești de dor le știam deja când am urcat pe site poveștile, pe care le poți citi aici. Și îndrăznim să spunem că acum suntem o comunitate strânsă în jurul pierderii. Dar și a vieții pe care o dăruim mai departe.

Mulțumim pentru susținere Primăriei sector 6 și ADPDU sector 6.

Mulțumim, Blum, sponsorul primului parc Plantați în Amintire din București.

Plantați în Amintire Oradea - susținut de Leroy Merlin

„Ai plantat mulți pomi în viața asta, iar acum plantăm noi un mesteacăn, în amintirea ta, pentru că ți-a plăcut mereu să fii în natură. Mesteacănul, simbol de bunătate și dragoste, dar totodată plin de lumină, așa cum ai fost tu!  Trăiești veșnic în sufletele noastre și te vom iubi mereu, TATI!” (poveste din Oradea).

Pe 20 aprilie 2023, ne-am dat iarăși întâlnire cu dorurile noastre, ale celor rămași să planteze în amintirea celor dragi, care au plecat. De data asta, în Salca, Oradea, printre zumzetele copiilor care alături se dădeau pe un pumptrack, lângă lacul plin de broscuțe, oamenii s-au strâns încetuț. Trei generații dintr-o familie sau împreună cu o sumedenie de prieteni au venit să preschimbăm un rămas bun într-o poveste vie. Ne-am strâns mâna, am dat viață împreună amintirilor noastre prețioase. Am mai zăbovit cu toții la o vorbă despre cei plecați. 

Am căutat plăcuțele cu codul QR și dorurile au prins glas. Multe doruri, de mame, tați, copii sau prieteni. De bunici care poate nu au apucat să ne spună o poveste de noapte bună. Am simțit emoție și recunoștință și nu ne-am fi dat duși, ca și cum am mai fi vrut să stăm la taifas cu bunica, să-i mai spunem păsul în timp ce ne face langoși. Dincolo de tristețe și amintiri dragi, am văzut bucurie. Bucuria că poți vorbi cu cineva despre asta. Cu cineva care te ascultă. Care trece prin parc. Care se oprește. Citește și înțelege.

Mulțumim Primăriei din Oradea pentru susținere și pentru buna administrare a parcului, de acum înainte.

Mulțumim, Leroy Merlin, partener strategic al asociației Zi de Bine.

Plantați în Amintire Lugoj - susținut de Lidl România, E.ON și UniCredit Bank

Imaginează-ți 100 de mesteceni răspândiți pe 6000 de mp și în mijlocul lor un Ginkgo biloba înalt și falnic, cu frunzele lui în formă de evantai unduindu-se în vânt, paznic peste pământul în care a fost sădit.

Era sâmbătă, trecut de ora 10.00, la final de noiembrie 2022, când ne-am strâns în Lugoj, în tihnitul Banat, câteva zeci de oameni, unii veniți chiar de prin vecini, dar alții de tare departe, după ce au mers chiar și câte 9 ore cu trenul de noapte. A fost prima zi în care am pășit împreună pe aleile pe care le-am trasat în formă de infinit.

Oamenii au venit cu emoție, nimeni nu mai fusese într-un astfel de parc, vreodată, pentru că noi l-am făcut pe primul din România. S-au luat în brațe, au plâns, au zâmbit, au șezut pe bancă și au citit cu voce tremurândă poveștile scrise de ei sau de ceilalți.

„Plantez un copac pentru omul care cânta când punea masa, care stătea la povești cu doamna de la magazin, care era stâlpul familiei și care, până în ultima clipă, a avut grijă de cei din jurul lui. Plantez un copac pentru omul care la rândul lui a plantat copaci, a construit, a transformat, a reparat, a venit cu soluții și idei și a lăsat atât de multe în urma lui” – Alina Bianca Șuteu, în amintirea lui Sorin Eugen Morariu.

Mulțumim Primăriei Lugoj – primii care au avut deschidere pentru ideea noastră și totodată cei care vor avea grijă de parc în continuare.

Mulțumim sponsorilor noștri strategici pe anul 2022 pentru susținerea acestui proiect – Lidl România, E.ON, Unicredit Bank România.

Play Video
PLANTAȚI ÎN AMINTIRE
O sută de mesteceni, adoptați de oamenii care și-au pierdut apropiații
100 de mesteceni au fost plantați în Sectorul 6, la inițiativa Asociației Zi de...
PLANTAȚI ÎN AMINTIRE
Primul parc „Plantați în Amintire” din București
100 de copaci încărcați cu povești au fost plantați în Sectorul 6 din...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!