EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Plantați în Amintire

O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui.

Irvin D. Yalom

Atunci când pierdem pe cineva drag, viața noastră se schimbă în feluri nebănuite. Ne-am dori să vorbim cât putem despre cine a plecat departe, să-i păstrăm vie amintirea, dar de multe ori în jurul nostru este doar tăcerea grea. Ne este tare greu să ascultăm pe cineva care este în doliu, pentru că frica de moarte este frica noastră cea mai mare. Însă, pentru noi toți, este în același timp singura promisiune pe care ne-o face viața. Și, totodată, ce face ca viața să fie atât de prețioasă.

Ne-am gândit îndelung cum am putea păstra amintirea cuiva vie, peste ani și ani. Cum să creăm acel spațiu în care poți să-ți spui durerea, dar și amintirile dragi pe care le porți cu tine mereu în suflet. Ba mai mult, cum ar putea cineva care nu mai este fizic aici să fie amintit când și noi ne vom fi dus după el. Așa s-a născut www.plantatiinamintire.ro.

La început a fost site-ul unde am pus împreună 100 de povești de dor despre cei plecați, scrise de cei rămași în urmă. Apoi, poveștile au prins viață la Lugoj, în noiembrie 2022, unde am amenajat primul parc de mesteceni care șoptesc amintirile peste ani și ani. Dar peste tot, oamenii iubesc și peste tot oamenii se duc. Așadar, cum ar fi avem și aceste parcuri-mărturii peste tot? Proiectul nostru continuă și în alte orașe: București, Constanța, Oradea, Brașov, Tg Mureș…

Play Video

Dacă și tu ai un Dor de spus, poți să ne ajuți și să îți dăruiești ziua sau aniversarea în acest scop. Se face rapid, AICI.

Dacă, în schimb, ai un Dor de plantat, poți face asta foarte simplu, AICI.

Plantați în Amintire București I - susținut de Blum

Prima săptămână din mai 2023 ne-a purtat pașii pentru prima oară pe drumul străjuit de mesteceni de pe strada Preciziei 11, în sectorul 6. O sâmbătă dimineața cu cer senin în care oamenii au ajuns pe rând, îmbrățișându-se emoționați cu prieteni sau necunoscuți, căutând numele celui drag și alegând un copac care să poarte povestea de dor.

Bebe Cornel. Marc. Părinți. Un frate.  Un copac dăruit unei prietene dragi pentru soțul ei, tot un prieten drag. Colegi de liceu. Am așteptat cuminți să prindem codul QR pe mesteacăn, ca un soi de ritual care ne mai ținea puțin lângă cei plecați. Am ținut-o din îmbrățișare în îmbrățișare cu oamenii ale căror povești de dor le știam deja când am urcat pe site poveștile, pe care le poți citi aici. Și îndrăznim să spunem că acum suntem o comunitate strânsă în jurul pierderii. Dar și a vieții pe care o dăruim mai departe.

Mulțumim pentru susținere Primăriei sector 6 și ADPDU sector 6.

Mulțumim, Blum, sponsorul primului parc Plantați în Amintire din București.

Plantați în Amintire Oradea - susținut de Leroy Merlin

„Ai plantat mulți pomi în viața asta, iar acum plantăm noi un mesteacăn, în amintirea ta, pentru că ți-a plăcut mereu să fii în natură. Mesteacănul, simbol de bunătate și dragoste, dar totodată plin de lumină, așa cum ai fost tu!  Trăiești veșnic în sufletele noastre și te vom iubi mereu, TATI!” (poveste din Oradea).

Pe 20 aprilie 2023, ne-am dat iarăși întâlnire cu dorurile noastre, ale celor rămași să planteze în amintirea celor dragi, care au plecat. De data asta, în Salca, Oradea, printre zumzetele copiilor care alături se dădeau pe un pumptrack, lângă lacul plin de broscuțe, oamenii s-au strâns încetuț. Trei generații dintr-o familie sau împreună cu o sumedenie de prieteni au venit să preschimbăm un rămas bun într-o poveste vie. Ne-am strâns mâna, am dat viață împreună amintirilor noastre prețioase. Am mai zăbovit cu toții la o vorbă despre cei plecați. 

Am căutat plăcuțele cu codul QR și dorurile au prins glas. Multe doruri, de mame, tați, copii sau prieteni. De bunici care poate nu au apucat să ne spună o poveste de noapte bună. Am simțit emoție și recunoștință și nu ne-am fi dat duși, ca și cum am mai fi vrut să stăm la taifas cu bunica, să-i mai spunem păsul în timp ce ne face langoși. Dincolo de tristețe și amintiri dragi, am văzut bucurie. Bucuria că poți vorbi cu cineva despre asta. Cu cineva care te ascultă. Care trece prin parc. Care se oprește. Citește și înțelege.

Mulțumim Primăriei din Oradea pentru susținere.

Mulțumim, Leroy Merlin, partener strategic al asociației Zi de Bine.

Plantați în Amintire Lugoj - susținut de Lidl România, E.ON și UniCredit Bank

Imaginează-ți 100 de mesteceni răspândiți pe 6000 de mp și în mijlocul lor un Ginkgo biloba înalt și falnic, cu frunzele lui în formă de evantai unduindu-se în vânt, paznic peste pământul în care a fost sădit.

Era sâmbătă, trecut de ora 10.00, la final de noiembrie 2022, când ne-am strâns în Lugoj, în tihnitul Banat, câteva zeci de oameni, unii veniți chiar de prin vecini, dar alții de tare departe, după ce au mers chiar și câte 9 ore cu trenul de noapte. A fost prima zi în care am pășit împreună pe aleile pe care le-am trasat în formă de infinit.

Oamenii au venit cu emoție, nimeni nu mai fusese într-un astfel de parc, vreodată, pentru că noi l-am făcut pe primul din România. S-au luat în brațe, au plâns, au zâmbit, au șezut pe bancă și au citit cu voce tremurândă poveștile scrise de ei sau de ceilalți.

„Plantez un copac pentru omul care cânta când punea masa, care stătea la povești cu doamna de la magazin, care era stâlpul familiei și care, până în ultima clipă, a avut grijă de cei din jurul lui. Plantez un copac pentru omul care la rândul lui a plantat copaci, a construit, a transformat, a reparat, a venit cu soluții și idei și a lăsat atât de multe în urma lui” – Alina Bianca Șuteu, în amintirea lui Sorin Eugen Morariu.

Mulțumim Primăriei Lugoj – primii care au avut deschidere pentru ideea noastră și totodată cei care vor avea grijă de parc în continuare.

Mulțumim sponsorilor noștri strategici pe anul 2022 pentru susținerea acestui proiect – Lidl România, E.ON, Unicredit Bank România.

Povestea continuă la Constanța, Brașov, Tg. Mureș și chiar la București, cu un al doilea parc în continuarea primului, pe Str. Preciziei nr. 11.

Dacă și tu ai un Dor de plantat, poți face asta foarte simplu, AICI.

PLANTAȚI ÎN AMINTIRE
O sută de mesteceni, adoptați de oamenii care și-au pierdut apropiații
100 de mesteceni au fost plantați în Sectorul 6, la inițiativa Asociației Zi de...
PLANTAȚI ÎN AMINTIRE
Primul parc „Plantați în Amintire” din București
100 de copaci încărcați cu povești au fost plantați în Sectorul 6 din...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
2024
I-am spus CREAATiV - Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila. Este pariul nostru că un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți cu adicții pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!