EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Picături de BINE

În noiembrie, am mers în comuna Sânpaul, lângă județul Cluj, într-o comunitate de vreo 400 de oameni, mulți dintre ei nelegați la apă, curent, canalizare. Chiar la intrarea în cartier am amenajat o spălătorie și uscătorie comunitară, și totodată un loc de socializare pentru mame și loc de teme pentru copii. Majoritatea merg la școală și încă merg curați, dar e un efort greu de dus când trăiești la limita societății.

Unde:

Cu cine:

-

Speli, storci, usuci, repeți. Te bucuri de curat și de proaspăt și de alb și de energia aia bună a rufelor proaspăt spălate. Destul de simplu, dacă… 

DACĂ ai curent. DACĂ ai apă. DACĂ ai o mașină de spălat automată. Și dacă nu e cu funcție de uscare, atunci trebuie să ai loc de întins rufele la uscat. Vara mai merge și afară, DACĂ ai verde sub picioare și nu ți le aruncă vântul direct în noroi și gunoaie. Dar iarna… tot ar trebui să ai mai mult de o cameră în care stai cu toți ai tăi. Și aia încălzită. DACĂ ai lemne… 

La marginea localității Sânpaul din județul Cluj, vreo 400 de oameni, bătrâni, tineri și copii, câte 3 generații una peste alta în așezări ilegale, își drămuiesc zilele în jurul lui DACĂ. Și cumva tot reușesc să-și trimită copiii curați la școală. Cât de cât. Măcar pentru cele opt clase… că n-are nimenea bani de liceu la Cluj.

Se poate să fie (mai) BINE. Curat. Și simplu. Acum, că am amenajat o spălătorie și uscătorie comunitară care să strângă în jur copiii la teme și să le ofere mamelor și tinerelor din comunitate timp și #picăturideBINE.

Viața de după gard

La 20 de minute de Cluj, în localitatea Sânpaul, se muncește de zor. Grădiniță, școală, dispensar, primărie… nu mai puțin de opt șantiere mari deschise, proiecte câștigate pe fonduri, promit să crească calitatea vieții oamenilor din localitate. 

„Și rromii îs și ei de-ai noștri! Ce vină au ei că s-or născut acolo? Cine n-are empatie să-și lase funcția și să se ducă-n Franț!”, spune de colo doamna Rodica, de zece ani lucrător social al Primăriei și cea care știe pe dinafară fiecare caz, fiecare familie și fiecare carnet de note din cartierul de rromi, imediat cum intri în Sânpaul, de la gard în sus, pe deal. Bogdan are zece pe linie, e cel mai bun din școală, dintre toți copiii strânși din șase sate!

Multe s-au încercat să se facă în cartier. Dar probleme au rămas… și ele destule. În catastife, situația nu e roz deloc: din 101 gospodării doar jumătate sunt conectate la sistemul electric și chiar mai puține sunt conectate la rețeaua publică de canalizare și au apă curentă. Și poate vreo 10 au baie proprie în locuință. „Dar totuși lucrurile s-au mai schimbat, s-au mai îmbunătățit. Copiii merg la școală, tinerii vor să locuiască separat de părinți și vor să-și vadă de treabă. Și noi avem datoria să încercăm, vrem să le facem și parc sau teren de sport acolo jos, lângă spălătorie,” ne povestea Mihai Bogdan, administrator în cadrul primăriei Sânpaul.

Având în vedere numărul mare de beneficiari direcți, locuitori ai cartierului de rromi din Sânpaul, considerăm ca fiind absolut necesară și oportună implementarea unui astfel de proiect, care va genera numai plusuri în ceea ce privește calitatea vieții lor, în special a copiilor. Vom reuși să rezolvăm o serie de probleme precum igiena precară, prevenirea abandonului școlar și a bullying-ului dintre elevi, și nu în ultimul rând creșterea calității vieții tuturor cetățenilor din localitate.

Ovidiu Colceriu, Primar comuna Sânpaul

Să se spele cele rele

Le-am promis că până pe 30 noiembrie facem, nu doar încercăm. În locul gunoaielor, un spațiu cu două containere cu mașini industriale de spălat și uscat haine, cu loc de făcut teme și unde se vor ține lecții și ateliere despre viața de după gard. Ah, și afară un coș de baschet – o sămânță de BINE pentru terenul de sport sau parcul pentru copii care ar putea răsări și el, dacă oamenii vor vedea valoare în a ține locul curat. 

photomentor_before_image

Le-am promis că până pe 30 noiembrie facem, nu doar încercăm. În locul gunoaielor, un spațiu cu două containere cu mașini industriale de spălat și uscat haine, cu loc de făcut teme și unde se vor ține lecții și ateliere despre viața de după gard. Ah, și afară un coș de baschet – o sămânță de BINE pentru terenul de sport sau parcul pentru copii care ar putea răsări și el, dacă oamenii vor vedea valoare în a ține locul curat. 

Cu bradul lângă masa pentru teme, cu obloanele la geam, cu mașinile pregătite să zumzăie și coșurile gata să care rufe proaspăt spălate și uscate în sus și-n jos pe deal, i-am primit pe oameni la primele ture de spălat. Iar doamna directoare a școlii din Sânpaul, Rodica Marchiș, a sosit cu primele cărticele de citit. Ne-a promis că o dată pe săptămână va veni în acest loc cald și care miroase a proaspăt și curat să facă lectură și lecții cu puștii din comunitate. Și noi îi suntem tare recunoscătoare. La fel ca tuturor celor care ne-au ajutat să scriem și luna asta încă o filă de poveste de BINE.

E foarte oportun acest proiect pentru că pe acești copii nu are nimeni cine să-i ajute când ajung acasă. Mulți sunt cu părinții plecați, rămași doar cu bunici bolnavi… Cred ca la început vor veni de curiozitate și apoi vor veni de plăcere pentru că își vor putea rezolva niște probleme casnice, de familie, dar și vor învăța lucruri noi și bune, pentru că noi le vom fi alături.

Rodica Marchiș, directoare școala gimnazială din Sânpaul, jud. Cluj

Vești și Povești
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Primul hop e cel mai greu – prima zi de naștere donată pentru o cauză...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI