Un gol imens. Un hău mare de e imposibil să-l treci și cu imaginația care se aprinde în cele mai bune și optimiste momente. Asta vezi în fața ochilor când trăiești în izolare. Asta simți. În asta crezi. Distanța dintre tine și persoana de lângă tine se măsoară în goluri emoționale chiar și când împărțiți aceiași 10 cm cubi de aer la metrou.
Doar o infimă parte din persoanele care suferă de probleme de auz cunosc limbajul semnelor. La nivel mondial, doar vreo 5%… O și mai mică parte din oamenii tipici știu la rândul lor limbajul semnelor. Asta e matematica golurilor emoționale care marchează viața de zi cu zi a hipoacuzicilor și persoanelor surde, care ajung să își trăiască viața mai degrabă în izolare.
În septembrie, împreună cu prietenii de la 321sport, am făcut punte peste hău și am lansat prima platformă digital-interactivă unde persoanele cu deficiențe de auz și persoanele tipice pot învăța super rapid și ușor limbajul semnelor – www.pesemne.ro – pentru că pesemne poate fi mai Bine!
Un Duolingo pentru limbajul semnelor
Secolul în care trăim, deși ne împinge pe fiecare în proverbiala „bulă”, vine la pachet cu tehnologii care ne pot ajuta să depășim bariere ancestrale. Limbajul semnelor deschide comunicarea între o categorie de oameni care are nevoie să fie înțeleasă, sprijinită și auzită dincolo de cuvinte și oamenii care își doresc ca această schimbare să înceapă de la ei. De la noi!
În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici și surzi, 5.000 dintre ei fiind copii. Iar în 5 ani, se anticipează o creștere considerabilă a numărului de hipoacuzici, această deficiență având mai multe cauze. Împreună cu prietenii de la 321sport ne-am propus să ajungem la ei, creând prima bază de date video de limbaj al semnelor în România, mai precis primul dicționar video de cuvinte și expresii care să te ajute să construiești fraze conversaționale super rapid.
Și când spunem super rapid ne referim la „Duolingo” de rapid! Platforma grupează cele mai importante +1.000 de cuvinte. Pentru fiecare cuvânt, am înregistrat un video scurt care reprezintă traducerea cuvântului în LMG (limbaj mimico gestual). Când vrei să formezi o propoziție, se va auto-genera secvența de clipuri care formează propoziția respectivă. Îți explică Lavinia (interpret autorizat în limba semnelor) toate cele în prezentarea de mai sus.
Gândește-te la acest instrument ca la un adevărat Google Translate pentru oamenii care au cea mai mare nevoie să fie înțeleși, să se exprime și să comunice. Iar de acum, dacă întâlnești un hipoacuzic pe stradă, folosește site-ul www.pesemne.ro ca să comunici cu el!
Când toată lumea vorbește pe limba ta
O zi ca niciuna alta, pentru fiecare dintre noi. Noi, cei tipici, am realizat cât de greu este să faci lucruri simple atunci când nimeni nu te aude. Și că, cu un click, în câteva minute poți învăța un „cuvânt” nou. Cuvânt- semn, de mirare și bucurie pentru celălalt. Ne-am învățat unii pe alții să spunem „la mulți ani”, să aplaudăm prin semne (știai că numai noi, cei tipici, aplaudăm bătând din palme?). Pentru ea, a fost o zi în care viața a fost puțin mai simplă, prin gesturi înțelese. O zi-îmbrățișare. Pentru o îmbrățișare e nevoie de două perechi de mâini. Mâini care știu limba semnelor.
Lansare cu Feli(citări)!
Nu știm dacă ne-au unit mai degrabă muzica sau semnele pe care am învățat să le rostim, dar a fost cu mare bucurie. Bucurie că, în sfârșit, comunicarea cu persoane care nu aud devine mai simplă, că am făcut un pas, pardon, un gest înainte, și multe fotografii alături de Ana Maria Brânză, Cornel Ilie, partenerii de la 321sport și o mulțime de prieteni care acum ne pot înțelege, datorită www.pesemne.ro. Câtă ușurare să poți folosi o platformă online ca să înveți pe loc că pentru a spune MULȚUMESC trebuie doar să duci mâna la bărbie. Atât de simplu!
Pesemne.ro, micul dicționar video de cuvinte și expresii în limbajul semnelor
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.
Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]