EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Pesemne.ro

În septembrie, împreună cu prietenii de la 321sport, lansăm prima platformă digital-interactivă unde persoanele cu deficiențe de auz și persoanele tipice pot învăța super rapid și ușor limbajul

Unde:

Cu cine:

Un gol imens. Un hău mare de e imposibil să-l treci și cu imaginația care se aprinde în cele mai bune și optimiste momente. Asta vezi în fața ochilor când trăiești în izolare. Asta simți. În asta crezi. Distanța dintre tine și persoana de lângă tine se măsoară în goluri emoționale chiar și când împărțiți aceiași 10 cm cubi de aer la metrou.

Doar o infimă parte din persoanele care suferă de probleme de auz cunosc limbajul semnelor. La nivel mondial, doar vreo 5%… O și mai mică parte din oamenii tipici știu la rândul lor limbajul semnelor. Asta e matematica golurilor emoționale care marchează viața de zi cu zi a hipoacuzicilor și persoanelor surde, care ajung să își trăiască viața mai degrabă în izolare.

În septembrie, împreună cu prietenii de la 321sport, am făcut punte peste hău și am lansat prima platformă digital-interactivă unde persoanele cu deficiențe de auz și persoanele tipice pot învăța super rapid și ușor limbajul semnelor – www.pesemne.ro – pentru că pesemne poate fi mai Bine!

Un Duolingo pentru limbajul semnelor

Secolul în care trăim, deși ne împinge pe fiecare în proverbiala „bulă”, vine la pachet cu tehnologii care ne pot ajuta să depășim bariere ancestrale. Limbajul semnelor deschide comunicarea între o categorie de oameni care are nevoie să fie înțeleasă, sprijinită și auzită dincolo de cuvinte și oamenii care își doresc ca această schimbare să înceapă de la ei. De la noi!

În România, în prezent, sunt peste 30.000 de hipoacuzici și surzi, 5.000 dintre ei fiind copii. Iar în 5 ani, se anticipează o creștere considerabilă a numărului de hipoacuzici, această deficiență având mai multe cauze. Împreună cu prietenii de la 321sport ne-am propus să ajungem la ei, creând prima bază de date video de limbaj al semnelor în România, mai precis primul dicționar video de cuvinte și expresii care să te ajute să construiești fraze conversaționale super rapid.

Și când spunem super rapid ne referim la „Duolingo” de rapid! Platforma grupează cele mai importante +1.000 de cuvinte. Pentru fiecare cuvânt, am înregistrat un video scurt care reprezintă traducerea cuvântului în LMG (limbaj mimico gestual). Când vrei să formezi o propoziție, se va auto-genera secvența de clipuri care formează propoziția respectivă. Îți explică Lavinia (interpret autorizat în limba semnelor) toate cele în prezentarea de mai sus.

Gândește-te la acest instrument ca la un adevărat Google Translate pentru oamenii care au cea mai mare nevoie să fie înțeleși, să se exprime și să comunice. Iar de acum, dacă întâlnești un hipoacuzic pe stradă, folosește site-ul www.pesemne.ro ca să comunici cu el!

Ok, ok, dar ce treabă are sportul în toată afacerea?! Dacă te întrebi asta, pesemne că nu-i cunoști pe oamenii care stau în spatele 321sport. Pe scurt, la ei am văzut prima dată lucruri din lumea sportului explicate și interpretate și în LMG. ABC-ul Alergării, că la el ne referim, este un serial video, în care explică de la A la Z alfabetul acestui sport, pe înțelesul tuturor. Pentru fiecare literă explică alergarea și în limbajul semnelor. Cam cât de faină e treaba asta? Pe larg, 321sport este una din cele mai faine și responsabile comunități sportive din România, care a adus alergarea în viețile a mii de români din 2015 și până astăzi. Unele din cele mai valoroase conexiuni umane se creează prin sportul în echipă, iar echipa 321sport se ocupă cu a le oferi amatorilor de sport echipă, prietenie, inspirație, educație, sfaturi, susținere și experiențe de creștere și dezvoltare.

Când toată lumea vorbește pe limba ta

60 de ani. 60 de ani să vorbești doar cu mâinile și cu ochii, în timp ce în sinea ta te rogi să te înțeleagă, măcar de data asta. 60 de ani să ai mereu pregătit un pix care scrie și o foaie de hârtie. De fapt, greșim. Am sărbătorit-o noi pe doamna Carmen când a împlinit 60 de ani, însă dumneaei și-a pierdut auzul după vârsta de 4 ani, după o serie de otite pricinoase. După aceea, viața nu a mai fost niciodată la fel. Și tare am vrut să aibă măcar o zi în care toată lumea să o înțeleagă, în care totul să fie simplu, așa cum e pentru fiecare dintre noi, oameni tipici. Dacă vrei să știi doar un pic cum a fost petrecerea surpriză pe care i-am pregătit-o împreună cu prietenii de la 321sport, intră repede pe www.pesemne.ro ca să vezi cum se spune emoție în limba semnelor. Sau îți spunem noi: trece-ți mâna dreaptă peste mâna stângă, ușor, ușor, mai sus, până te trec toți fiorii.
Ziua – E.M.O.Ț.I. E. Mai precis, un soi de 007 cu o echipă de filmare ascunsă, un șofer de taxi care uită să pornească aparatul, o florăreasa nici ea florăreasă, un ospătar care știe să comunice în limba semnelor. Cu oameni ascunși peste tot care filmează sau țin de șase. Cu noi care numărăm timpul și ne ițim pe la geamuri, așteptând. Tropăim. Primul fel de mâncare. Gata, vin! Ooops, au comandat și felul doi! Mai stăm… Repetiție generală după perdea, vezi să sară confetti, nu sta în fața camerei din cuier, nu mai râdeți că ne aude și ne dăm de gol. Cine să ne audă??!! Atât am repetat că ne-am extra-emoționat, ne-am dorit tare să ne iasă surpriza de ziua doamnei Carmen, care vorbește doar în limba semnelor. Așa ne-a rugat să spunem, „limba semnelor”, nu limbajul semnelor.

O zi ca niciuna alta, pentru fiecare dintre noi. Noi, cei tipici, am realizat cât de greu este să faci lucruri simple atunci când nimeni nu te aude. Și că, cu un click, în câteva minute poți învăța un „cuvânt” nou. Cuvânt- semn, de mirare și bucurie pentru celălalt. Ne-am învățat unii pe alții să spunem „la mulți ani”, să aplaudăm prin semne (știai că numai noi, cei tipici, aplaudăm bătând din palme?). Pentru ea, a fost o zi în care viața a fost puțin mai simplă, prin gesturi înțelese. O zi-îmbrățișare. Pentru o îmbrățișare e nevoie de două perechi de mâini. Mâini care știu limba semnelor.

La final, am întrebat-o ce și-a dori de la noi, cei tipici (cei care auzim). Ne-a rugat doar să încercăm să comunicăm fără să ne încruntăm atunci când nu ne înțelegem, fie că o facem prin semne, scris, citit pe buze (adică labiolectură). Și să fim mai buni unii cu alții!

Lansare cu Feli(citări)!

Împreună cu prietenii de la 321sport, săptămâna trecută am lansat la apă www.pesemne.ro! Lansare cu Feli și trupa ei, șoptind melodia „Acasă” la un microfon închis, cu toboșarul bătând ușurel într-o pernă și cu Lavinia, traducând muzica din căști în limba semnelor. De data asta, Feli nu a cântat pentru noi, persoane tipice, ci a cântat pentru persoane hipoacuzice pe care le-am invitat la noi acasă, la Centrul Comunitar Zi de Bine! Câtă duioșie, ce ritm, ce reacții pe fețele celor care nu pot să audă muzica, dar o simt prin traducerea Laviniei. Am auzit semne și am văzut vocile celor care s-au bucurat de muzică, chiar dacă nu o pot auzi.

Nu știm dacă ne-au unit mai degrabă muzica sau semnele pe care am învățat să le rostim, dar a fost cu mare bucurie. Bucurie că, în sfârșit, comunicarea cu persoane care nu aud devine mai simplă, că am făcut un pas, pardon, un gest înainte, și multe fotografii alături de Ana Maria Brânză, Cornel Ilie, partenerii de la 321sport și o mulțime de prieteni care acum ne pot înțelege, datorită www.pesemne.ro. Câtă ușurare să poți folosi o platformă online ca să înveți pe loc că pentru a spune MULȚUMESC trebuie doar să duci mâna la bărbie. Atât de simplu!

Pesemne că îți imaginezi cât de greu este să te bucuri de aceleași lucruri cu ceilalți, atunci când nu auzi. Este foarte greu, ne-au spus participanții hipoacuzici din acea seară memorabilă. De acum înainte însă, ei au șansa unei vieți puțin mai simple, e nevoie doar să facem (un) click. Și asta pentru că de acum Zicem de Bine și prin gesturi!
PESEMNE.RO
Pesemne.ro, micul dicționar video de cuvinte și expresii în limbajul semnelor
Asociația Zi de Bine și 321sport au lansat prima bază de date video de limbaj...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI