EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Microduș

Imaginați-vă un microbuz din care am scos toate scaunele - rămâne doar cel al șoferului- și am pus în loc cabine de duș și o chiuvetă. Un duș pe roți cu care am pornit în caravană prin satele Moldovei, să-i învățăm pe copii despre igienă în cel mai practic mod.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

1 din 3 copii de-ai noștri se nasc și cresc în case cu WC-uri în fundul curții. În România sunt de 10 ori mai multe case cu WC în curte decât media europeană.

Unii copii n-au văzut niciodată săpunul. Pentru ei, apa este doar de băut. Unii n-au făcut niciodată un duș, iar pentru alții să stai într-o cadă plină de clăbuci e un vis care se poate „doar la oamenii foarte, dar foarte bogați.”

Microduș a fost o cauză cu impact paradox: n-ai cum să nu zâmbești, să nu te miri când un copil descoperă și se bucură de o experiență nouă. Dar n-are cum să nu te întristeze și să nu te înfurie că se minunează ca vrăjit la primul duș din viața sa.

Prima caravană Microduș a fost nu doar un mare semnal de alarmă, ci și o primă lecție de igienă pentru sute de copii din satele sărace ale Moldovei.

Pe unde a trecut, microbuzul tranformat în duș ambulant a lăsat în urmă dușuri portabile, să fie de folos și după ce pleacă din sat „mașinăria care face jet cu clăbuc și te face să miroși frumos.”

Caravana cu sănătate

Pandemia ne-a vorbit încă o dată, în termeni extrem de duri, despre igienă și importanța ei. Despre cum spălatul pe mâini nu e un moft, ci o necesitate. În lipsa lui ne punem viața în pericol. Microduș este felul captivant în care putem să-i atragem pe copii și, de ce nu, și pe părinții lor, în discuții despre cum putem avea grijă de sănătatea noastră. Un autoturism tern adaptat într-o mașină colorată, dotată cu duș, toaletă și chiuvetă care le permite și exercițiu și practică în materie de igienă.

În 15 August 2020, Microdușul a plecat în caravană prin județul Iași, unde ne așteptau copii și părinți din sate îndepărtate, unde sărăcia și lipsa educației își spun cuvântul. Însoțiți de o echipă veselă de voluntari, de echipa de artiști de la Teatro Blu, dar și de un medic prietenos, eram pregătiți să stăm de vorbă cu cel puțin 300 de copii, dar și cu părinții lor, atât despre norme elementare de igienă, cât și despre riscurile nerespectării lor. Microdușul – dușul mobil – intră tiptil în ecuație. Pentru mulți dintre ei, știam că va fi primul duș din viața lor și speram ca o astfel de experiență să le arate că există și o altă realitate, dincolo de curtea săracă în care trăiesc și să îi motiveze să lupte pentru o viață mai bună.

În final, am ajuns la 500 de copii din 13 sate din județul Iași. Lideri de caravană – Fundația Bethany Iași – partenerii noștri locali de proiect. De aproape 20 de ani, Bethany susține copiii și tinerii aflați în dificultate prin sprijin terapeutic, educațional și financiar. Echipa Fundației a dezvoltat programe de terapie pentru copiii cu dizabilități, consiliere și educație parentală, programe de sprijin pentru educația copiilor din mediul rural și programe de voluntariat, ca formă de implicare în comunitate.

Atenție, se deschid ușile!

Microdușul, ca soluție tehnică, a fost o noutate pentru educația în sănătate la acest nivel și a fost gândit pentru a veni în completarea eforturilor deja depuse de către Fundația Bethany și alte organizații în comunitățile rurale, pe termen lung, proiectul putând fi replicat an de an în cât mai multe sate din țară. Dar cum am făcut-o? Ce e un microduș? Un soi de microbuz din care am scos scaunele și am pus cabine de duș? Fix așa, dar puțin altfel. 🙂

O dubă Fiat Ducato, primită în dar de la Raiffeisen Leasing, țanțoșă de numa numa, s-a trezit peste noapte că n-a mai rămas decât cabina șoferului din ea! Restul a fost dat jos și reconstruit bucată cu bucată. Meșteri de primă clasă – Atelierul auto Deltamed, de la Cluj! Ei au pus în dubă tot ce trebuie: o chiuvetă, 2 dușuri, toaletă și cabină de schimb, generator, ventilatoare și aer condiționat. La final, mașina a trebuit reomologată pentru a putea circula pe stradă.

Apoi, Microdușul a plecat de la atelierul auto din Cluj la Iași, unde are sediul Fundația Bethany și au început pregătirile pentru caravană, inclusiv trainingul tehnic al echipei Bethany. O zi a mai durat să facem ultimele probe și să pregătim toate pachetele, cu prosoape, geluri de duș, ba chiar și dușuri portabile pe care le-am luat cu noi ca să aibă copiii sursă de clăbuceală și de sănătate și după ce caravana trece.

Final de Caravană, dar nu chiar

După un drum lung, prin 13 sate în care a întâlnit aproape 500 de copii, Microdușul trage pe dreapta. Pentru scurt timp însă, cât să ne luăm adio de la partenerii noștri de proiect – prietenii de la Fundația Bethany. Noi ne-am încheiat misiunea, însă Microdușul a rămas la Fundație pentru că sunt încă mulți copii care așteaptă să facă primul duș din viață.

Caravana Microduș a plecat de la ideea că nu putem schimba lumea cu un duș, dar putem ajuta la conștientizarea nevoii de igienă, cu atât mai presantă acum, în pandemie. Luând copii care nu au făcut niciodată duș și oferindu-le o experiență pozitivă de neuitat este cel mai bun mod de a le face cunoștință cu acest mijloc de igienă, de a-i ajuta să-și depășească fricile și rușinea pricinuită de faptul că nu știu să îl folosească, și de a înțelege că e foarte plăcut să fii curat.

Atât copiii, cât și părinții prezenți la activități, au avut contact cu normalitatea traiului în secolul XXI și de acum au un reper pentru ce ar fi bun și de dorit pentru familia lor. Am inclus în proiect dușuri portabile și pachete cu tot ce trebuie la duș tocmai pentru ca experiența Microduș să devină obicei și după ce caravana merge mai departe.

Iar pe drum am întâlnit parteneri care au completat frumos proiectul inițial. Nu a mai fost doar despre un duș pe care mulți dintre copiii din satele Moldovei îl fac pentru prima dată în viață, ci și despre prima piesă de teatru și primul tuns și frezat. Trei saloane de coafură, Ananda, Aramaic și Studio 16 și-au pus talentul la bătaie pentru ca micuții să meargă acasă nu doar curați, ci și frezați și îngrijiți. 🙂 Urmăriți Caravana Microduș și ajutați-o să ajungă în cât mai multe sate în continuare!

MICRODUȘ
Două asociaţii caritabile străbat satele: copiii fac primul duș din viața lor
La sfârşit de vară, Asociaţia Zi de Bine şi Fundaţia Bethany Iaşi au pus pe...
MICRODUȘ
Reacția unui copil când face prima dată duș cu apă caldă
În aceste zile, 500 de copii din mediul rural din Iași învață regulile de...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

SPONSORI GOLD

SPONSORI SILVER

DONATORI DE BINE

Ninette Tal Lacra Bizga Helmut Schunn Ioana Ghimut Elena Beganu Cornelia Popa Monica Lupea Silviu BaZgan Georgiana Lucache Dorina Tordoi Dorina Moise Ioana Morari Alex Bejan Gabriela Marwell Roxana Chiriloi Patrascu Adrian Ionut Murariu Iosif Raab Liana Grigore Vasile Cherechet Cristina Cristea Dana Albrich Adela Vinereanu Horia Bogdan Dan Ma stefan Rosu Butnariu Andrei Corina Trif Mariana Buda Adela Dehenes Dumitru Ion Alex St Camelia Stefanescu Mihai Dinu Dana Pop Maierean Georgeta Rata Florin Boeru Bungardean Monica Dan Suciu Cristina Minea Cristian Toma Viorel Voicu Alexandra Toderita Felix Sandor Ovidiu Dinu Mihai Sp Daniela-Ana Mihai Cristina Micle Maria Diudea Mircea Rusu Miron Alexandru Adrian Paraschiv Nora Parlea Alin Becheanu Tony Muntean Andy Brighidau Bogdan Grosu Alina Cristea Eduard Enea Ioan BalatA Simona Calentir Adrian Titiriga Iris Here Petronela Caso Florin Vasile Petru Niga Dospinescu Daniel Antoniu Marin Agnes Berecz Calin Lupa Irina Dragoe Lena Tirle Sebastian Uit Ovidiu Dumitrascu Daniela Rusu Cristina Talsma Simion Marius Bristol Mihai Atofanei George Catrina Cristi Cristobaldo Andrei Kenahluk Irina Minea Ene Constantin Irina Sandu Sorin Ailincai Rodica Pop Mihaela Voicheci Raluca Tomescu Simona Rau Negura George Nitu Mariana Natalia Popa Marchidanu Costin Evelyn Iurcenco Laura Oprea Florin Muraru Alexandra Pesamosca Cristian Irimiea Monica Bejan Cristian Bostan Victor Victorache Tatiana Iliescu Bjorn Ingvaldsen Mircea Rusu Iulian Ghinea Antonel Cobzaru Badea Cosmin Ciprian Buru Eusebio Tudor Nicoleta Ghiorghita Gica Matei Anisoara Batovski Gabriel Dalalau Colas Breugnon Mihai Andrei Alina Aanei Panturu Angelica Dumitru Serban Anca Gavaz Valy Petre Victor Filip Alexandra Brasov Daniela Scarlat Silvia Becheanu Corina Sima Simona Cimpean Gabriela Condratov Laura Rotaru Loredana Elena Aonofriesei Mandita Baias Roxana Fronie Dorin Hintea Dana Nitulescu Simona Bordeanu Loredana Von Buttlar Mihai Carder Eliza Voiasciuc Chris Cristian Simona-Florentina Pruteanu Ioana Barhan Alex CaRstea Alexandra Tincu Luminita Udrea Denisa Oana Andreea Neagu Stoica Nicolae Gabriela Pacurar Virginia Stancu Cristiana Croitoru Andreea Dan Antoaneta Nica Luisa Man Alina Vranceanu Mihai Copaciu Vasile Filipescu Vladu Bogdan Dana Dumitru Cristina Zaharia Au Ra Radu Aanei Augustin Vasile Chira Daniela Andrei Carmen Orbulescu Remus Tirlea Diana Pop Alexandra Popa Claudiu Mihalache Mariana O’Mahoney Adrian Popan Anca Radovici Daniela U Andrei Mazilu Liviu Iolu Daniel Stoian Geanina Babiceanu Matsuri Adriana Camelia Iliescu Lilith Lilith Lucia Cioara Daniel Sandu Martha Balteanu Marian Chiriac Ioana Oancea Laura Ghibu Monica Berescu Ioan Matici Ovidiu Sirbu Aurel Fierascu Simina Tulbure Ionela Andreica Andrei Durus Cristian Manafu Bogdan Spuza Macoviciuc Raluca Ada Teslaru Dan Stroe Adelina David Andreea Hrab Anda Lazar Catalina Roman Silvia Floares Nicoleta Teodorescu Rala Lu Mugur Patrascu Costin Gache Andrei Mot Goian Dorin Bianca Ciobica Ruxandra Rau Anca Puiu Mihai Simiuc Florin Vasile Alexandra Cord Ioana Ursu Tautu Miha Anca Elena Viziteu Florin Gheorghe-Mitrea Ina Solomon Tarcea Corina Mihaela Siminiceanu Radu Ungureanu Raluca Nedelcovici Andrada Seitan Mihaela Tutunaru Andrei Bortun Ruxandra Predescu Dan Buceta Dragos Bucurenci Daniela Groza