EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

HAMtrenament pentru viață

Un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare formată din 50 de persoane. Pentru câinii salvatori, am făcut teren de antrenament, am făcut #HAMtrenamentPentruViață!

Unde:

Poate că nu știați că anual, în România, sunt mai multe cazuri de persoane dispărute decât omucideri… Peste 70 de copii sunt dați dispăruți la ora actuală. Iar Poliția Română nu are o niciun fel de structură care să se ocupe special de persoanele dispărute. Și ce nu mai știați (și nu știam nici noi) – un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare formată din 50 de persoane, cu rate de succes a misiunilor de peste 70%.

Pentru câinii salvatori am amenajat un teren de antrenament, un loc special în care Asociația Clubului Câinilor Utilitari să îi poată pregăti pentru a interveni în situații de urgență.

Pentru câinii salvatori, am făcut #HAMtrenamentPentruViață!

Pentru noi, cei de la Clubul Câinilor Utilitari, primăvara anului 2021 a venit cu o veste minunată: proiectul nostru fusese acceptat pentru finanțare din partea Zi de Bine pentru luna aprilie. Acum, avem unul dintre cele mai performante și utilate centre pentru pregătirea câinilor utilitari, un loc unde patrupezii învață cum pot salva vieți omenești. Fără ajutorul Zi de Bine și al sponsorilor nu reușeam să strângem materialele necesare unui astfel de centru canin, iar pe această cale le mulțumim încă o dată că au crezut în proiectul nostru și necesitatea lui pentru binele tuturor celor care se află într-o situație de calamitate.

Vlad Grigore – Project Manager Asociația Clubului Câinilor Utilitari

Mai valoroși decât tehnologia

În ciuda evoluției tehnologiei, câinii de căutare și salvare sunt încă mult superiori oricărei tehnologii de căutare. Flexibilitatea, agilitatea pe teren dificil și instinctul de căutare incredibil, plus simțul olfactiv extrem de fin care poate depista mirosul unei persoane căutate de la 400 de metri distanță, asigură o rată de succes a unei misiuni de cel puțin 70%.

Ce înseamnă un câine utilitar?

Un câine care lucrează în toate tipurile de terenuri, în munți, în păduri, în mediul rural, în orașe, clădiri prăbușite sau terenuri inundate; atât pe timp de noapte, cât și pe zi.

Un câine antrenat pentru o gamă largă de scenarii de căutare a oamenilor dispăruți de toate tipurile și indiferent de vârstă, de la copii, la adulți rătăciți pe munte sau persoane cu tulburări grave, precum Alzheimer sau demență, la victime prinse sub viituri sau dărâmături.

Un câine care se pregătește împreună cu handler-ul său, de la cea mai fragedă vârstă, minim 2 ani înainte de atestare, iar apoi susțin sesiuni de reexaminare anual.

Citește mai multe detalii despre câinii salvatori și despre activitatea Clubului Câinilor Utilitari pe blog.

O intervenție ca-n filme

Erau primele ore ale dimineții când ne-au scris prietenii de la Clubul Câinilor Utilitari, partenerii noștri de proiect de luna aceasta. Se întâmplase ceva! În după amiaza zilei anterioare s-a dat alertă: doi copii au dispărut în localitatea Gura Ocniței, jud. Dâmbovița, iar Comisarul șef local le-a cerut ajutorul. Imediat s-au mobilizat 11 voluntari cu 6 câini atestați pentru căutare în mediu natural. Lucrurile s-au desfășurat conform antrenamentului și deznodământul îl puteți afla AICI.

Pentru noi a fost încă o confirmare că un teren de dresaj și antrenament este vital! Și cu puțin noroc de vreme bună, lucrările au avansat considerabil. De la curățatul și nivelatul terenului și tocatul crengilor uscate, am trecut la curățatul și vopsitul containerelor, la pregătirea drumului de acces (noroc că a încăput buldozerul) și la luarea în primire a echipamentelor de antrenament sosite de peste mări și țări. Mai urma să turnăm și fundația pentru poartă și gard.

Teren de joacă și salvat vieți

Știți cum învață câinii să caute și să salveze? La fel cum învață cel mai bine și copiii: jucându-se.

O echipă de intervenție om-câine are nevoie de aproximativ 1.000 de ore de antrenament și pregătire ca să fie în cea mai bună formă în misiunile de salvare. Clubul Câinilor Utilitari are deja 10 câini atestați, 22 în atestare și 16 misiuni de căutare și salvare la activ, dintre care poate cea mai vizibilă a avut loc în Albania, după cutremurul de magnitudine 6,4 grade pe scara Richter.

Strașnic teren de joacă e gata lângă București, acolo unde am făcut #HAMtrenamentPentruViață! A fost nevoie de 40.000 kg de nisip, 120.000 kg de piatră spartă, 30.000 kg de pământ, 16 ore buldoexcavator, 16 ore bobcat, 8 ore cilindru compactor. Am scos rădăcini, am arat, nivelat 1.500 mp de teren, am cumpărat echipamente de comunicații și obstacole pentru antrenament, am montat camere de filmat, am pus poartă și am împrejmuit cu gard. Am făcut cuști, am iluminat terenul.

Împreună cu Asociația Clubului Câinilor Utilitari

Cu 10 ani în urmă, un grup de oameni au decis sa pună bazele Asociației Clubului Câinilor Utilitari (CCU), care să ofere ajutor persoanelor aflate în primejdie, pericol iminent și persoanelor cu dizabilitati utilizând câini special antrenați. De-a lungul timpului, una dintre echipe s-a specializat pe Terapie Asistată de Animale, iar cealaltă pe Căutare și Salvare persoane dispărute.

Membrii CCU sunt voluntari cu experiențe și locuri de muncă variate. Fiecare dintre ei are câinele/câinii proprii cu care participă la câte 3 antrenamente săptămânale, în care simulează situații cât mai reale de căutare și salvare astfel încât să fie pregătiți pentru a interveni alături de autorități. Voluntarii sunt pregătiți ca în orice moment „se dă alarma” să lase jobul și orice altceva au de făcut și să participe în mod gratuit pentru a coordona activități de Căutare și Salvare persoane dispărute, în intervenții și misiuni (inundații, alunecări de teren, clădirilor prăbușite, explozii) alături de MAI, IGSU, ISU, DSU și alte asociații.

Vești și Povești
Lost and found: Totul despre câinii de căutare și salvare
Știați că un câine salvator este la fel de eficient ca o echipă de căutare...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

PARTENERI STRATEGICI

DONATORI DE BINE

Adrian Iusca Aldea Laura Alex Lascar Alexandra Axinte Alexandra Rentea Alexandra-Maria Prodan Alina Filimon Ana Maria Ciopata Ana Visan Anamaria Falaus Ana-Maria Ștefan Anca Florea Anca Iubu Anca Persinaru Anca Stefan Andrea Lazăr Andreea Badulescu Andreea Coporiie Andreea Vartejanu Andrei Brabete Andrei Petraru Ariadna Vasile Aura Sam Aurora Firta Bernhard Graf Bogasiu Valerian Bogasiu Bogdana Hart Burghelea Mihaela Catalina Calugaru Circiumaru Andreea Elena Cirneanu Andreea Claudia Strugaru Claudiu Marian Hodoroaba Cosmin Stan Cosmin Voevodschi Cris Irimiea Cris Irimiea Cris Irimiea Cris Irimiea Cris Irimiea Cris Irimiea Cristina Bronner Cristina Bronner Cristina Cucuiu Cristina Perhinschi Cristina Radu Daniela Bogasiu Daniela Isaila Diana Georgescu Doinita Cristea Dorel Happy Elena Betiu Elena Daniela Nistor Emanuel Beteringhe Emilia Corban Ion Cosmin Ionut Popa Iulia Singeorzan Izabela Coporiie Karin Kahans Kunz Cristofor Hans Laura Avram Laura Boingeanu Laura Boingeanu Laurentiu Timofte Lia Vasilescu Lucia Vintila Luminia Elena Constantin Marcela Borteanu Maria Dinu Marineata Andrei Eugen Mihaela Minut Mihaela Nedelcu Mihaela Stemat Mihai Bazgu Mihai Rus Oana Damian Oana Mustatea Pascu Doina Petra Cirdei Petrache Silviu-Florin R Taleanu Raluca Elena Raluca Mihalachioiu Raluca Sandor Pușcaș Ramona Busca Raul Isoc Robert Gogete Rosca- Neranzi Georgiana Roxana Iliescu Sanda Stanescu Silvia Patrascu Simona Girbou Ștefania Furceanu Tanase Alexandra Mihaela Teodora Enescu Tudose Catalina Vaida Alexandra Valeria Ionescu Victor Corcodel Viorel Vacaru Vlad Vartejanu