EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

CREAATiV

I-am spus CREAATiV - Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila. Este pariul nostru că un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți cu adicții pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Când:

Unde:

Cu cine:

-

NU! Copilul meu nu consumă, nu bea, nu fumează… NU copilul meu! E multă iubire amestecată laolaltă cu frică în această negație. E multă singurătate și disperare pură!

România abordează dintotdeauna fenomenul consumului și dependenței de droguri cu amenințări și frică, cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoarea și nu ca o problemă medicală. Dar adicția e o boală și încă una dintre cele cu cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice. Dacă ai instrumente terapeutice ca peste mări și țări. Dar în România nu ai. În toată țara nu există un singur centru de stat cu paturi specializat pe tratarea minorilor care consumă substanțe psihoactive.

Bun! Ne-am ocupat noi atunci! Și am dezvoltat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila un centru de recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineriC.R.E.A.A.Ti.V. Împreună cu cei mai buni specialiști din domeniu!

Foto: Bogdan Dincă

Am pierdut războiul cu etnobotanicele, câștigăm războiul cu resursele

Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, lucru confirmat de cifre oficiale care atestă că este cel mai consumat drog în România. Și de fapt, suntem singura țară europeană în care etnobotanicele sunt cel mai consumat drog. O statistică predictibilă. Etnobotanicele sunt cel mai ieftin drog, găsești și la 1 leu în centrul Capitalei, iar România este o țară în care procentajul celor aflați în sărăcie și sărăcie extremă a crescut, în special în mediul rural. Acolo unde și abandonul școlar înainte de intrarea la liceu e în creștere. Vorbim de fapt și de drept de o degradare a fibrei societății românești și o suferință umană care cresc riscul pentru consumul de droguri, alcool și jocuri de noroc. 

Unde îți duci copilul? Un spital de psihiatrie îl ține internat o săptămână, hai două, cât trece peste faza acută, după care îl iei acasă și începe să consume iar. Pentru că una sau două săptămâni nu ajung într-un comportament adictiv. Și atunci am creat acest loc de cazare pe termen lung. Un loc care este în cadrul unui spital, adică ai acces la medici, la ambulator, la tratament medicamentos, dar care nu este parte din clădirea spitalului și unde copiii internați vor avea parte de un program terapeutic special gândit pentru ei, cu psihoterapie, art terapie, ergoterapie, sport, reconectare cu familia. Totul gratuit, ca în orice alt spital de stat!
photomentor_before_image
Sunt disponibile 24 de locuri în programul CREAATiV, câte două saloane de fete și două de băieți, fiecare salon cu propria baie, dintre care jumătate le-am făcut noi și jumătate spitalul, din fonduri proprii, dar pe același calapod stabilit împreună, astfel încât să fie un tot unitar. Pe lângă saloane, mai este centrul în sine, pe care l-am amenajat în clădirea Școlii Sanatoriale, pentru că la Voila copiii internați pe termen lung fac și școală, ca să nu rămână în urmă.
photomentor_before_image

Amenajarea este gândită astfel încât să putem decupla mental locul de ideea de spital, de mirosul de spital, de mobila de spital, mulți dintre copiii care ajung la Voila fiind deja trecuți pe la Obregia și prin alte spitale din țară. Să fie prietenos, colorat, cald și calm. Un loc unde să te simți în siguranță, nu încă un loc unde ai fost abandonat o vreme.

Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la ”mai binele” aproapelui nostru fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie.

Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila

O echipă de specialiști în sprijinul tinerilor

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii complementare pentru acest Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă. Adolescenții tind să aibă mai adesea un consum abuziv, decât o dependență. Ei asociază adesea alte probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, comportamente de auto-vătămare. De asemenea, adolescenții suportă mai greu formele obișnuite de psihoterapie în care se discută și se analizează un comportament. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai Creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament, nu doar problemelor legate de consum de alcool sau droguri și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei. 
 
Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri.
 
Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy.
 
Este un efort Câmpina-București, Voila-Atelier Psy care înseamnă traininguri, vizite la clinici de specialitate de peste hotare, supervizare cazuistică pe programul CREAATiV și o ajustare permanentă la cele mai eficiente soluții care îi pot ajuta pe copiii noștri când se întorc înapoi în lumea reală. Toate, susținute de Zi de BINE. Munca cea mai importantă abia acum începe! 
Vești și Povești
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Primul hop e cel mai greu – prima zi de naștere donată pentru o cauză...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI