EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

CREAATiV

I-am spus CREAATiV - Centrul de Recuperare și Educație împotriva Adicțiilor pentru Adolescenți și Tineri la Voila. Este pariul nostru că un centru de cazare pe termen lung, în inima pădurii din Câmpina, un spațiu sigur, modern, fresh, care nu miroase a spital și unde tinerii pacienți cu adicții pot să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, de un program complet gândit de specialiști în adicții, poate să fie primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Când:

Unde:

Cu cine:

-

NU! Copilul meu nu consumă, nu bea, nu fumează… NU copilul meu! E multă iubire amestecată laolaltă cu frică în această negație. E multă singurătate și disperare pură!

România abordează dintotdeauna fenomenul consumului și dependenței de droguri cu amenințări și frică, cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoarea și nu ca o problemă medicală. Dar adicția e o boală și încă una dintre cele cu cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice. Dacă ai instrumente terapeutice ca peste mări și țări. Dar în România nu ai. În toată țara nu există un singur centru de stat cu paturi specializat pe tratarea minorilor care consumă substanțe psihoactive.

Bun! Ne ocupăm atunci! Și dezvoltăm în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila un centru de recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineriC.R.E.A.A.Ti.V. Împreună cu cei mai buni specialiști din domeniu!

Am pierdut războiul cu etnobotanicele

Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, lucru confirmat de altfel de cifre oficiale care atestă că este cel mai consumat drog în România. Și de fapt, suntem singura țară europeană în care etnobotanicele sunt cel mai consumat drog.

O statistică predictibilă. Etnobotanicele sunt cel mai ieftin drog, găsești și la 1 leu în centrul Capitalei, iar România este o țară în care procentajul celor aflați în sărăcie și sărăcie extremă a crescut, în special în mediul rural. Acolo unde și abandonul școlar înainte de intrarea la liceu e în creștere. Vorbim de fapt și de drept de o degradare a fibrei societății românești și o suferință umană care cresc riscul pentru consumul de droguri, alcool și jocuri de noroc. Apoi, etnobotanicele sunt preferate pentru că nu ies la teste, nu poți fi depistat în trafic sau la școală, pentru că majoritatea substanțelor din compoziție sunt prea noi și se schimbă tot timpul.

Etnobotanicele sunt totodată droguri care dau o adicție foarte puternică și cu riscuri mari pentru sănătate. Cu toate astea, România stă extrem de prost la capitolul prevenție și tratament. Practic, în momentul de față, dacă ai un copil care are probleme cu droguri nu ai unde să-l internezi într-un centru specializat de stat. Tot ce există sunt doar paturile de psihiatrie ale spitalelor de psihiatrie, care nu au posibilitatea de a trata problema, doar simptomatologia ei. Traseul se oprește după internare-externare, pe când adicția e o problemă care se rezolvă în luni de zile, poate chiar ani. Formare pentru psihologi nu există, iar primii medici care se vor specializa în tratamentul dependențelor în România vor fi abia în 2025. Toată presiunea cade pe copii și familiile lor.

Adicția e o boală și vestea bună e că e una dintre cele care au cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice. DACĂ ai instrumentele terapeutice eficiente, psihoterapeutice, tratamentul medical, grupuri de suport și tot ce se mai folosește în exemplele de bune practici de peste mări și țări. DACĂ le ai pe toate astea, dependenții au o șansă extrem de bună de recuperare. 

Și atunci am făcut un plan!

Câștigăm războiul cu resursele

Spitalul de Psihiatrie Voila, la doar o oră de București, este amplasat într-un parc natural, pe dealul din Câmpina care-i poartă numele. E un loc ca din basme, cu un castel înconjurat de păduri de foioase și livezi de meri, terenuri de sport și sere de legume, pomi fructiferi în curtea de aproape 12 hectare, unde au fost amenajate părculețe cu bănci și foișoare, leagăne, cu muzică în boxe, toate menite să relaxeze sufletele obosite și să redea astfel măcar o parte din liniștea interioară atât de necesară celor care ajung acolo.

De la Voila, în 2023 s-au externat 9.454 de pacienți dintre care 698 au fost copii. Medici psihiatri sunt 26 la număr, din care doar 4 psihiatri de copii și adolescenți. Și deși în structura spitalului există și compartiment de terapie ocupațională, prin care se desfășoară integrat, pe spital, terapii ocupaționale care cuprind ore de meloterapie, ateliere de art terapie si lucru manual, activități fizice, club de lectură, vizionare de filme, nu există resurse fizice și umane pentru un program dedicat copiilor. Cel puțin nu cu specializare pe adicție.

Aici venim noi! Pe terenul unde este Școala Sanatorială vom amenaja un Centru medico-educațional pentru tineri și adolescenți cu adicții, un spațiu de liniște, un spațiu de reflecție și reconstruire de sine, un spațiu sigur unde tinerii pacienți să aibă parte, pe lângă tratament medical, de intervenții de psihoterapie, de reconectare cu familiile lor, ergoterapie, sport și art-terapie, pe termen lung, și unde să poată reveni oricând. Totodată, vom renova un salon de băieți și unul de fete, cu baie proprie și câte 7 paturi fiecare, astfel încât șederea să fie cât mai confortabilă și departe de ideea de spital. Știm că de foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa.

Amplasamentul Spitalului Voila, la distanță de marile aglomerări urbane, parcul natural în care ne desfășurăm activitatea, alături de dorința noastră, a echipei Voila, de a contribui la ”mai binele” aproapelui nostru fac ca acest proiect să fie nu doar necesar, dar și o reușită, pentru că vom crea prin acest parteneriat o opțiune de încredere, profesionistă, în domeniul psihiatriei copilului și adolescentului – un Centru rezidențial specializat de tratament al adicțiilor la adolescenți/tineri. Un parteneriat cu psihologi instruiți în domeniul adicției, cu Clinica Atelier Psy – dedicată acestei patologii, și îmbunătățirea condițiilor de cazare prin aportul Asociației Zi de Bine este exact ce Spitalul de Psihiatrie Voila are nevoie.

Irina Minescu, medic primar psihiatrie pediatrică, managerul Spitalului de Psihiatrie Voila

O echipă de specialiști în sprijinul tinerilor

Medicii de la Spitalul de Psihiatrie Voila, împreună cu medicii psihiatri din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținii psihiatri din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor, vor colabora în cadrul proiectului pentru dezvoltarea unui program de terapii complementare pentru acest Centru, care poate să devină primul exemplu de bune practici din România, ușor replicabil în spitale de stat sau private!

Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme survenite la vârstă adultă. Adolescenții tind să aibă mai adesea un consum abuziv, decât o dependență. Ei asociază adesea alte probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, comportamente de auto-vătămare. De asemenea, adolescenții suportă mai greu formele obișnuite de psihoterapie în care se discută și se analizează un comportament. De aceea, programul terapeutic va trebui să fie mai dinamic, mai Creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament, nu doar problemelor legate de consum de alcool sau droguri și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei. 
 
Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri al căror început de drum în viață a fost marcat de consumul de droguri.
 
Eugen Hriscu, medic psihiatru, psihoterapeut, specialist în prevenirea și tratamentul dependențelor de substanțe în cadrul Clinicii Atelier Psy.
Vești și Povești
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Primul hop e cel mai greu – prima zi de naștere donată pentru o cauză...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.
2024
O pădure de doruri. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Constanța, Tg. Mureș.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru această comunitate, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI