NU! Copilul meu nu consumă, nu bea, nu fumează… NU copilul meu! E multă iubire amestecată laolaltă cu frică în această negație. E multă singurătate, deznădejde, disperare!
România abordează dintotdeauna fenomenul consumului și dependenței de droguri cu amenințări și frică, cu polițiști, procurori și pedepse cu închisoarea și nu ca o problemă medicală. Dar adicția e o boală și încă una dintre cele cu cel mai bun prognostic printre diagnosticele psihiatrice. Dacă ai instrumente terapeutice ca peste mări și țări. Dar în România nu ai. În toată țara nu exista un singur centru de stat cu paturi specializat pe tratarea minorilor care consumă substanțe psihoactive.
Bun! Ne-am ocupat noi atunci! Și am dezvoltat în cadrul Spitalului de Psihiatrie Voila primul centru de stat pentru recuperare și educație împotriva adicțiilor pentru adolescenți și tineri – C.R.E.A.A.Ti.V. Împreună cu cei mai buni specialiști din domeniu!
Foto: Bogdan Dincă
Unde îți duci copilul?
Realitatea cruntă este că un spital de psihiatrie îl ține internat o săptămână, hai două, cât trece peste faza acută, după care îl iei acasă și începe să consume iar… Pentru că una sau două săptămâni nu ajung într-un comportament adictiv. Și atunci am creat acest loc de cazare pe termen lung. Un loc care este în cadrul unui spital, adică ai acces la medici, la ambulator, la tratament medicamentos, dar care nu este parte din clădirea spitalului și unde copiii internați vor avea parte de un program terapeutic special gândit pentru ei, cu psihoterapie, art terapie, ergoterapie, sport. Totul gratuit, ca în orice alt spital de stat!
O echipă de specialiști în sprijinul tinerilor
Problemele de consum de substanțe la tineri și adolescenți sunt diferite ca manifestare de aceleași probleme la vârstă adultă. Adolescenții tind să aibă mai adesea un consum abuziv, decât o dependență. Ei asociază adesea alte probleme de sănătate mintală precum depresia, anxietatea, comportamente de auto-vătămare. De asemenea, adolescenții suportă mai greu formele obișnuite de psihoterapie în care se discută și se analizează un comportament. De aceea, programul terapeutic trebuie să fie mai dinamic, mai creativ, să integreze mai multe activități de tip artă, sport sau ergoterapie, să se adreseze tuturor problemelor de sănătate mintală cu care copilul vine la tratament, nu doar problemelor legate de consum de alcool sau droguri și, în mod esențial, să aibă și o componentă de implicare a părinților și familiei.
Astfel, medicilor de la Spitalul de Psihiatrie Voila le-am adus aproape echipa de specialiști din cadrul Clinicii de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, printre puținele clinici din România cu specializare în prevenția și tratarea dependențelor. Este un efort Câmpina-București, Voila-Atelier Psy care înseamnă traininguri pentru echipa medicală care lucrează direct cu minorii, vizite la clinici de specialitate de peste hotare, supervizare cazuistică pe programul CREAATiV și o ajustare permanentă la cele mai eficiente soluții care îi pot ajuta pe copiii noștri când se întorc înapoi la viața de acasă. Toate, susținute de Zi de BINE.
Plecăm de la realitatea extrem de dureroasă că în România, în 2024, nu există niciun singur centru, de stat sau privat, care să ofere îngrijiri rezidențiale profesioniste, de psihiatrie și psihologie, copiilor și adolescenților care se confruntă cu probleme legate de consumul de substanțe – alcool, droguri, medicamente. În acest context, noi cei de la Clinica de psihiatrie și psihoterapie Atelier Psy București, clinică specializată în tratarea dependențelor și prima clinică de sănătate mintală care s-a adresat specific adolescenților dependenți de droguri, ne bucurăm să facem parte dintr-un parteneriat cu oameni și instituții care cred că dependențele pot fi tratate și că putem oferi o șansă de vindecare acestor tineri.
Un punct de sprijin la București
Profesioniștii din domeniul psihiatriei pediatrice avertizează asupra unei epidemii invizibile a consumului de etnobotanice, lucru confirmat de cifre oficiale care atestă că este cel mai consumat drog în România. Și de fapt, suntem singura țară europeană în care etnobotanicele sunt cel mai consumat drog. O statistică predictibilă.. Etnobotanicele sunt cel mai ieftin drog, găsești și la 1 leu în centrul Capitalei…
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.