Acum, când ne uităm în urmă, ne dăm seama cât de mult seamănă primul proiect cu experiența primului copil. Te pregătești și aștepți cu nerăbdare uriașă, cu teama să nu cumva „să greșești foarte tare”, dar și cu un entuziasm care atinge cerul și umple orizontul.
Să facem un loc pentru copiii uitați în spitale – acesta a fost primul nostru vis. Un loc bun, vesel, cald în care copiii bolnavi să aibă parte nu doar de popas primitor, ci și de iubire între tratamente. Un centru de recuperare pentru copiii abandonați în spitale. Acesta a fost primul vis DE BINE pe care vi l-am împărtășit și pe care l-am văzut împlinit, chiar dacă fix atunci începea în România… coșmarul COVID.
Povestea
Dacă ar fi trăit, astăzi Blondie ar fi dat o ditamai petrecerea. Ar fi suflat în cele 19 lumânări de pe tort și ar fi făcut planuri de om tânăr cu viața înainte. Ba nu, n-ar fi dat petrecere, căci suntem în perioada în care COVID a trecut granițele României și sunt interzise adunările publice de orice fel. S-ar fi temut pentru viața lui. Adică ar fi trăit așa cum o făcea în fiecare zi, de când se știa. O operație făcută LA TIMP i-ar fi dat voie să facă planuri de om tânăr cu viața înainte. Dar pentru copiii abandonați în spitale sau aduși acolo prea târziu PLAN înseamnă doar strategie de supraviețuire. Uneori iese. Alteori nu.

Înainte de a se duce, Blondie și-a notat gândurile în jurnal. Ar fi vrut ca după ultima filă să-i rămână în urmă sufletul împărțit în miliarde de bucățele, câte una pentru fiecare dintre noi: „Împarte, împarte într-o altă parte care se împarte”. Pentru Blondie și pentru toți copiii “uitați“ în spitale, mama lui, Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie, și-a propus să deschidă o căsuță. O căsuță care să poarte numele fiului său adoptiv și care să adăpostească fiecare prunc uitat, care luptă pentru viața lui.
Cine-i născut în Martie? Hai sus, hai sus, hai sus!
Asociația Zi de BINE a cerut ajutorul sărbătoriților lunii pentru Căsuța BLONDIE și a promis că până la final de Martie căsuța își va deschide porțile.
Pe sfârșit de Martie, mai devreme chiar de când am promis, pe când COVID pătrunsese necruțător în România, Căsuța Blondie își deschidea porțile pentru primii săi locatari, printre care o fetiță operată de medicii italieni în cea mai periculoasă zonă a Globului: Milano.
Căsuța Blondie a fost, în toată acea perioadă, centru de carantină autorizat!


14 Martie, DRUMUL SPRE CASĂ
Am promis că pentru fiecare clipă în care lângă patul unui copil abandonat în spital nu a stat nimeni, vom lega Marie Curie de Casuța Blondie, cu peste 2000 de scaune pe care ne vom așeza, simbolic, vreme de o oră, pentru a le fi acestor copii alături. Un traseu cât se poate de real pe care vi l-ați rezervat, loc cu loc, scaun cu scaun.
14 Martie a coincis însă cu perioada în care, din cauza COVID, au fost interzise adunările publice. Am mutat atunci scaunul de pe stradă în cel mai sigur și mai cald loc de pe lume: acasă, în mijlocul familiei, acolo unde e iubire. La ora 14, fotografiile voastre alături de cei dragi, ne-au blocat site-ul. Atât de mulți, atât de dragi, atât de aproape.
Mulțumim, prieteni! Căsuța BLONDIE și-a deschis porțile!
Dacă vreți să sprijiniți în continuare Asociația Blondie, donați aici:
RO37 INGB 0000 9999 0909 6711

Numai de bine despre Căsuța Blondie, la ProTV
Asociația Zi de Bine debutează cu proiectul Căsuța Blondie, la Gândul LIVE


Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.