EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

CasaPLINĂ

Bătrâni uitați și singuri, copii rămași în urmă la școală, animale abandonate și o singură asociație care vrea să se îngrijească de toate. În Iulie, am inaugurat CasaPLINĂ pentru Asociația BertaLand!

Când:

Unde:

Se dau următoarele trei probleme: avem un număr foarte mare de bătrâni uitați și singuri; avem un număr foarte mare de mame singure, prizoniere ale unui cerc vicios: nu pot lucra pentru că n-au bani de afterschool, nu-și permit afterschool pentru că nu muncesc; avem multe animale abuzate și/sau abandonate, dar prea puține adăposturi.

Ce-ar fi dacă, pentru trei probleme grele și aparent diferite, nu am căuta trei soluții, ci una singură, care să le rezolve pe toate? În matematica inimii, nu numai că se poate, dar e cea mai bună socoteală. Este pariul Asociației BertaLand și este promisiunea noastră pentru ei. În Iulie, am inaugurat #CasaPLINĂ sau, oficial spus, Centrul BertaLand, la Sânpetru, Brașov.

Pentru prieteni cu visuri mari

Era acum doi ani când v-am povestit pentru prima dată despre Asociația BertaLand, alături de care duceam la bun sfârșit o campanie de ajutorare a bătrânilor singuri, de Crăciun. La 200 de bunici uitați de lume și de vremuri am ajuns atunci pentru că i-am avut pe cei de la BertaLand la firul ierbii. Și când zicem „pe cei de la BertaLand” ne referim fix la 3 oameni, câți lucrau în asociație – Laura, Ovidiu și Andrei – care ar fi putut muta munții din loc cu dorința lor de a face bine.

De atunci, asociația a tot dezvoltat programe sociale care ajută la integrarea socială și îmbunătățirea calității vieții pentru copii din familii cu situații financiare precare, pentru seniori care au nevoie de ajutor și de un adăpost, dar și pentru animale abandonate sau abuzate. Dar visul Laurei, de când era ea mică, este Centrul BertaLand. „Numele asociației este de fapt numele tatălui meu, Torok Bertalan care ne este alături din Cer – nume la care am adăugat un „D” de la „Dreamer” (pe cartea mea de vizită scrie „Professional Dreamer”) și astfel s-a născut acest LAND al lucrurilor frumoase, făcute de dragul binelui,” ne-a spus atunci Laura. Tot atunci ne-a povestit și despre centru, acest loc unde visa să facă activități care implică cele trei categorii sociale și care se pot contopi foarte frumos și, mai ales, foarte terapeutic! Iar noi am fost mai mult decât fericite să punem umărul la împlinirea acestui vis frumos nu doar pentru Laura, dar și pentru România. P.S.: O poți cunoaște mai bine pe Laura Bercean din podcastul Zi de Bine!

Ghici ghicitoare, ce-i?

Dacă o întrebi pe Laura ce e #CasaPLINĂ, o să îți zică așa: NU e centru de copii, NU e azil de bătrâni și NU e adăpost de animale. Adică cum?! Adică…

Nu vor exista cuști, ci animalele abandonate vor fi preluate în regim de foster și pregătite pentru o viață în familie, având contact direct cu copii, seniori și alte animale. Copiii vor putea veni în fiecare zi a săptămânii pentru a participa la activități și ateliere care să le asigure o bază stabilă pentru educația civică, dezvoltarea socială armonioasă și completarea lacunelor educaționale. Pentru seniori, activități zilnice de socializare și relaxare activă: seri de dans, concursuri de șah, seri de jocuri de rummy și cărți, prânzuri gătite împreună, yoga lejeră, masaje și ateliere creative amestecate cu terapie, excursii.

Toate, la un loc! O singură comunitate construită în jurul acestui centru, care să ajungă la aceste trei categorii și să le îmbunătățească calitatea vieții prin asigurarea unui spațiu sigur, atractiv și activ, unde se vor organiza activități educaționale, de socializare, de mișcare și de creație.

Ușor nu a fost și, ca în filme, am terminat curățenia finală cu doar câteva ore înainte de marea inaugurare! Chiar de la pavajul de la intrare, la grădina de vară și până la mansardă, de la fațadă, la scări, lustre și băi, peste tot a trebuit înlocuit ceva, îndreptat ceva, zugrăvit, reparat, finisat, montat, cam tot ce implică să iei o casă care nu a fost finalizată și care, pe alocuri s-a și stricat. Ah, ca să nu zicem că tot garajul a fost transformat în cameră de masaj pentru bunici sau că în grădină ne-am hotărât până la final să montăm o terasă-gradenă. De câte ori am schimbat parchetul nu mai are rost să spunem acum… Nici de emoțiile pe care le-am avut toată luna! Noroc că l-am avut alături și în acest proiect pe al nostru Sf. Petru, super șef la super echipă de Oameni Buni și tare pricepuți! Lăsăm mai jos doar câteva mostre de șantier. 🙂

3 zile și 3 nopți

Și pentru că mult s-a mai lăsat visul Laurei așteptat, mult am sărbătorit și noi împlinirea lui! Trei zile și trei nopți, ca la carte… cartea cu basme populare românești, desigur. Am început de vineri dimineața cu baloane și fursecuri și am ținut-o toată ziua cu activități pentru copii și seniori – pictură în grădină, niște teme (puține, că-i prima zi), spectacol de magie, atelier de caleidoscoape cu bunici și copilași, ora de ceai în grădină, dar și un prânz pregătit de Chef Jacques, prietenul nostru senior și el, care de obicei gătește pelerinilor la final de Camino, în Santiago de Compostela.

Sâmbătă a fost un soi de ziua porților deschise, adică toată lumea a fost invitată să cunoască Centrul, am avut chiar și Charity Yard Sale ca să mai strângem niște buget la pușculița centrului, teatru de păpuși pentru copii și atelier de improvizație. Duminică a continuat Charity Yard Sale, pentru cei pe care nu i-am convins să participe la un cros pe dealul Lempes, iar seara ne-am bucurat de un concert.

“Posuere morbi leo urna molestie at. Ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit pellentesque habitant morbi. Odio ut enim blandit volutpat maecenas volutpat. Tristique magna sit amet purus gravida. Placerat in egestas erat imperdiet sed euismod nisi.”

Dacă te poartă zilele pe la Brașov, Laura te așteaptă la Sânpetru, pe Dealului 7, să vezi cum arată un vis împlinit!

0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
CASA PLINĂ
Casa Plină, centru pentru bătrâni singuri, copii și animale abandonate, inaugurat la Sânpetru
​Centrul BertaLand sau #CasaPlină, un centru care va găzdui bătrâni singuri,...
CASA PLINĂ
Un centru pentru seniori, copii și animale va fi amenajat în județul Brașov
Asociația Zi de Bine demarează un nou proiect, în colaborare cu Asociația...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI