„Basmele sunt mai mult decât adevărate nu pentru că ne spun că există dragoni, ci pentru că ne spun că dragonii pot fi învinși.”
Ești copil. E magic! Ești în acel moment al vieții în care orice e posibil. Spiridușii casei ies din ascunzișuri când râzi fiindcă pur și simplu ei iubesc râsul? Normal! Cana ta preferată a învățat într-o noapte să danseze de la o prințesă a dansului care se rătăcise în bucătărie? Sigur, sigur s-a întâmplat!
Imaginația copiilor e absolut magică. Dar trebuie ocrotită, ghidată, îngrijită. Magia vârstei vine mereu și cu bucurii de nemăsurat, și cu sperieturi de neînchipuit. Iar cărțile pot fi minunate călăuze. Cărțile le pot da copiilor supliment de putere să-și înțeleagă și să-și gestioneze emoțiile. Cărțile le pot arăta lumea asta mare cum puține călătorii o pot face. Cărțile sunt hrană bună și joacă minunată. Iar noi visăm ca ele să ajungă la cât mai mulți copii, pentru că multora le lipsesc.
În iulie, la Zi de BINE, am făcut BookTruck, o bibliotecă mobilă care împrumută gratuit cărți în satele care nu au nicio bibliotecă funcțională.
Destine pe 4 roți
Planul pentru BookTruck a fost cam așa: să luăm și să transformăm o dubă obișnuită într-o bibliotecă modernă și prietenoasă, cu rafturi care să poată găzdui peste 1.000 de cărți. Am vrut culori puternice, marchize pe ambele părți care să protejeze de soare și de ploaie, pouf-uri și rafturi mobile astfel încât doritorii să poată consulta cărți și fără să intre în biblioteca mobilă. Ne0am mai dorit ca BookTruck-ul să poposească câte o zi într-un sat, în care va reveni lunar și să ajungă în 20+ comunități.
BookTruck-ul a fost gândit în primul rând pentru copii și tineri, dar are cărți pentru toate categoriile de vârstă și gusturi. Oamenii pot împrumuta câte 4 cărți pe lună, pe care le vor returna într-o cutie specială amplasată într-un loc public din sat (cum ar fi magazinul satului). Pe lângă cărți, ne-am propus să ducem în sate ateliere și activități interactive, plus „rafturi” cu bibliotecă vie, adică human library: oameni de diverse profesii care să poată povesti tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect, actor, etc. În fiecare lună, 500 de copii și tineri vor putea beneficia de cărțile și activitățile propuse de duba noastră cu nume de carte.
Megafonul pentru povești
Când o auzi pe Irina Margareta Nistor cum povestește despre al nostru BookTruck, vrei pe loc să te urci și tu. „E o mașină așaaa… specialăăă (pauză de parcă vezi ceva nemaivăzut) care are și ooo… bibliotecă la bord și poa’ să meargă și-n satele cele mai îndepărtate.”
Și-uite așa, am trecut de la planuri, măsurători și vise la începutul turelor prin jurul Clujului. Vechea, Rediu, Bonțida sunt primele sate pe listă care îl așteaptă pe #BookTruck. Și cum nu puteam să-l plimbăm fără straie alese, direct de la Street Delivery, artiștii de street art Kero Zen și Raw Ocu au transformat duba noastră albă și lipsită de magie în ceva chiar nemaivăzut, așa cum ne-a fost planul.
Victor, partenerul nostru de BINE de la Asociația Cărțile pe Față, s-a și pus la volan după ce a fost exteriorul gata. BookTruck-ul nostru a atras copiii ca un magnet la Roșia de Secaș, în județul Alba, unde Victor a însoțit într-o zi Caravana cu Medici. Ce entuziasm! Uite-așa am descoperit că nimic nu se compară cu cititul la megafon, să se audă, cu voci de copii, cărți citite în difuzoarele unui microbuz transformat în bibliotecă!
O inaugurare de poveste
Și-am numărat, la deschidere, vreo 1.100 de cărți așezate pe rafturi, așteptându-și copiii. Iar copiii au venit, veseli și curioși să exploreze „mașina cu aripi”, cum a dat prima ei tură prin sat. Și n-a fost unul care să nu plece acasă măcar cu o carte împrumutată de la BookTruck – Biblioteca Umblătoare.
Când vocea Irinei Margareta Nistor a început să se joace pe versurile lui Carmen Tiderle, copiii s-au așezat care pe unde a putut și au ciulit urechile. Și chiar și-atunci când magicianul Cristian Gruia și-a scos bagheta magică și din pălărie a ieșit un urechiat alb și mustăcios, tot am mai găsit prin biblioteca pe roți câte-un puști curios care explora lumea ce i s-a deschis la picioare. Ba însăși directoarea școlii din Vechea umbla printre oaspeți cu un lighean plin ochi cu gogoși delicioase, ca să fie la BookTruck hrană bună nu numai pentru minte, ci și pentru inimi mici și mari.
Și-uite așa BookTruck-ul nostru plin de cuvinte meșteșugite s-a pus pe cutreierat în prima lună de viață satele Vechea, Bont1ida, Rediu și Mărișel, iar în toate va sta parcat cam o săptămână. Cu Victor la volan și până la sfârșit de an, noi tare ne dorim ca cel puțin 500 de copii să deschidă măcar o carte.
Împreună cu Asociația Cărțile pe față
Până să se transforme într-o asociație, Cărțile pe Față a fost o campanie de promovare a lecturii, inițiată de Victor Miron, în ianuarie 2014. Ideea din spate era să încurajeze oamenii să aibă o poză cu o carte pe față pe rețele de socializare, în ideea că acele cărți care ne plac, ne reprezintă și ne recomandă mai tare decât aspectul fizic. De atunci, în cei șapte ani de activitate, Victor Miron și asociația sa au gândit și implementat: Citești în autobuz și călătorești gratuit, Clasa cititoare (unde elevii care deja iubesc cititul devin ambsadori ai lecturii la ei în școală), Clubul de lectură Vocea Cititorului, Cabinet Stomatologic Anti-Cariat, Service Auto cu bibliotecă, Gala Cititorilor, biblioteci în parcuri (Litle Free Library) și multe alte proiecte creative.
Scopul Asociației Cărțile pe Față este ca în 10 ani jumătate dintre români să citească două cărți pe lună.
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.