Toate poveștile despre depresie încep la fel. Din senin. Din senin nu mai poți pune geană pe geană. Din senin nu-ți mai poți controla gândurile. Din senin plângi și corpul tău clachează în felurile necunoscute. Lipsa subită de control asupra propriului corp te scoate din minți. Propriile gânduri te alarmează. La fel și propria inacțiune.
40% dintre români au simțit nevoia de a consulta un psihoterapeut în ultimul an.. Dar 89% dintre români nu au făcut-o niciodată.. Banii sunt motivul principal..
Și nu ar trebui să fie așa! Acum un an de zile, Răzvan Popa, de la Atelierul Faptelor Bune, a deschis primul Centru Social de Psihoterapie, chiar în București. Aici, are o echipă de 43 de terapeuți voluntari care a oferit peste 5.000 ședințe GRATUITE pentru copii și adolescenți, victime ale violenței domestice, seniori și oricine are nevoie de acces la terapie și nu își permite. Iar toamna asta ne-am implicat alături de Răzvan ca împreună să ducem acest model și la Cluj, unde nevoia pentru servicii de sănătate mintală accesibile a crescut odată cu pulsul orașului..
Împreună am făcut #BINEcuMINE – Centru Social de Psihoterapie la Cluj.
Psihoterapia ca urgență
În România, există o lipsă critică de servicii de sănătate mintală accesibile, ceea ce face ca multe persoane să nu primească sprijinul de care au nevoie. Potrivit unui studiu făcut de D&D Research, 55% dintre români susțin că au resimțit un impact negativ asupra echilibrului emoțional. Efectele pandemiei, conflictul de la granițele României sau epuizarea generală la locul de muncă se numără printre motive.
Două treimi dintre participanții la studiu sunt de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificată regulat. Deși 44% dintre repondenți consideră că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Costul ședințelor reprezintă una dintre piedicile semnificative.. Cine are bani să plătească și 400 de lei la psiholog? Ah, trebuie să mergi săptămânal?! Păi aia e chiria/ rata la casă/ grădinița copilului… Câți pot plăti banii ăștia?!
Noul Centru Social de Psihoterapie din Cluj vine în continuarea succesului avut de Centrul din București, deschis acum un an de zile de către Atelierul Faptelor Bune, care a dezvoltat un ecosistem fizic și digital pentru sănătatea emoțională și mentală. La Centrul din București echipa de 43 de terapeuți a oferit într-un singur an peste 5.000 ședinte de consiliere pentru copii și adolescenți, victime ale violenței domestice, seniori, persoane LGBTQ, persoane cu deficiențe de auz.
Cu implicarea Asociației Zi de BINE, acest model de bune practici este acum prezent și la Cluj, unde pulsul vieții crește constant. În județul cu cea mai rapidă creștere economică și numărul de beneficiari pentru astfel de servicii, care să fie accesibile și incluzive, este în creștere. Astfel, marcăm și un nou capitol în misiunea noastră, ca ONG, de a sprijini sănătatea emoțională și mintală a comunităților în nevoie din întreaga țară.
„Asociația Faptelor Bune, în parteneriat cu Asociația Zi de BINE, aduce la Cluj Centrul Social de Psihoterapie. Inițiat anul trecut în București, centrul a avut un impact major în rândul persoanelor cu venituri reduse sau fără venituri. Expertiza Asociației Zi de BINE, cunoscută pentru soluțiile sale inovatoare și sprijinul acordat ONG-urilor, contribuie astfel direct la dezvoltarea rapidă a inițiativelor pentru sănătatea mintală. Asociația Faptelor Bune ajută comunitatea locală prin dedicarea sa în schimbarea percepțiilor asupra sănătății mintale, luptând împotriva stigmatizării și promovând accesul la terapie gratuită. Prin acest proiect comun, ne străduim să construim o societate mai empatică și incluzivă.”
Răzvan Popa, fondatorul asociației Atelierul Faptelor Bune
CERE AJUTOR!
Centrul Social de Psihoterapie oferă consiliere gratuită pentru cei care locuiesc în București, Cluj și împrejurimi. În anumite cazuri oferă și ședințe de psihoterapie online. Însă NU sunt un serviciu de urgență în situații de criză, caz în care trebuie să apelezi serviciul de urgență corespunzător.
Centrul încearcă constant să ofere oportunități corecte și egale tuturor persoanelor care le solicită ajutorul, însă există anumite termeni și condiții de eligibilitate, plus un formular de înscriere. Pe toate le găsiți AICI, pe site.
Tips & Tricks pentru o zi de naștere donată cu succes
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.