EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Biblioteca altfel

Într-o școală din Moinești, Bacău, o doamnă bibliotecară a făcut magie și sute de copii s-au îndrăgostit de citit. Și dragostea asta mare nu mai încape în biblioteca școlii. Așa că le facem noi bibliotecă din container. O Bibliotecă Altfel!

Când:

Unde:

„Hai să facem din duba asta bibliotecă, să umble prin sate izolate, la copii fără cărți”, ne propunea un prieten de-al nostru anul trecut, cam pe vremea asta. Și duba prăpădită a fost dată de trei ori peste cap și s-a făcut BookTruck. Și copiii au făcut coadă la cărți. Daaa, chiar coadă la bibliotecă.

Acum, același prieten a venit cu altă idee strașnică: „Hai să facem dintr-un container o bibliotecă-n curtea școlii în care copiii sunt leșinașți după cărți!” E o școală unde doamna bibliotecară a făcut magie și sute de copii s-au îndrăgostit de citit. Și dragostea asta mare nu mai încape în biblioteca de la școala „George Enescu” din Moinești, județul Bacău. Cum să rezistăm la așa propunere și să nu facem noi bibliotecă din container? În august, am făcut Biblioteca Altfel împreună cu Victor Miron și a lui asociație Cărțile pe Față!

Pofta vine... citind - Un anișor de BookTruck

3, 2, 1… la mulți ani BookTruck strașnic pornit prin lume fix acum un an! Sau mai bine spus, la mai mult de 30 de sate vizitate și peste 2.500 de copii care au călcat pragul minunii înaripate în doar 1 an de zile cu Victor Miron la volan. Și acum ținem minte înțelegerea/socoteala/promisiunea – BookTruck poposește câte o zi într-un sat, împrumută cărți și se întoarce peste o lună de zile să le recupereze și să lase altele, astfel putând să deservească 20+ comunități din județul Cluj, într-un an de zile. Acum îl bănuim pe Victor că a făcut ce-a făcut și niște basme pesemne că le-a transformat în realitate, jăraticul pe post de combustibil fiind singura explicație rațională pentru performanța de a „mânca” vreo 20.000 de km și a străbate mai mult de 30 de sate într-un an de zile.

S-a oprit dihania pe ulițe, prin poienițe, prin curți de școli. Când se ducea vestea că BookTruck vine în satul lor în care nu prea vine nimeni, copiii năvăleau. Și stăteau la coadă la cărți. Dar nu numai. Pe lângă cele peste 1.000 de cărți aranjate frumos pe rafturi, BookTruck vine și cu portabajul ticsit de scriitori, actori care le citesc copiilor, teatru de păpuși, proiecții de film, iar când portbagajul vine gol e semn de mare, dar mare noroc pe capul copiilor de la sat, care pot în astfel de ocazii să participe la evenimente în oraș, de exemplu la concerte de muzică clasică sau să meargă la cinema.

N-a durat mult până ca despărțirile copiilor de frumușeața magică care umple zile toride de vară la țară cu posibilități fără nume și fără număr să apese greu pe conștiința domnului șofer/șef la biblioteca pe patru roți. E super că BookTruck există, dar nu e destul! Așa a început să se contureze un nou vis…

Află mai multe despre Victor și Asociația Cărțile pe Față pe blog.

Vis și făcut! O bibliotecă altfel...

7 ani… câteodată atât durează ca un vis să se împlinească. O fi mult, o fi puțin? Cine mai știe, când visu-i gata să se nască… Cert e că timp de 7 ani înainte de a urca la volanul BookTruck, Victor s-a tot întâlnit în cele mai felurite acțiuni de promovare a cititului cu doamna bibliotecară Lăcrămioara Onea de la școala gimnazială ”George Enescu” din Moinești, județul Bacău. Ea însăși o mare visătoare, iubitoare de cărți și de copii deopotrivă, în special în această combinație! Și când spunem „mare”, încearcă să-ți imaginezi un om cu puterea de a cultiva pofta de citit a peste 800 de copii din școală.
Împreună, Victor și doamna bibliotecară au reușit chiar să pună de-o „clasă cititoare”. Dar vrei să știi cam cât de mică e biblioteca școlii?! Biiine, hai că nu e așa mică! Era odată cât o cămăruță, dar doamna bilbiotecară a dus lupte grele ca acum să fie cât o sală de clasă TICSITĂ de cărți!

Dar și mai eficientă a fost în dragostea de carte pe care le-a transmis-o copiilor, că la ultima măsurătoare tot prea mică rămăsese biblioteca. Cam atât de mică cât să trebuiască una în plus. Fix în curtea școlii! O bibliotecă imobilă de data asta, care să nu își ia tălpășița după o zi și să se mai întoarcă după o lună. Un loc care zi de zi să le deschidă copiilor pofta de a deschide o carte. Am făcut-o și pe asta în august!

Deși încă în vacanță, la inaugurare copiii s-au adunat curioși în curtea școlii să vadă minunăția și nu le-a luat mult să se așeze confortabil pe iarbă, în jurul noii biblioteci. Au fost acolo profesorii lor, doamna director, Victor Miron și chiar primarul orașului. Mesajul a fost unanim către copii: continuați să citiți, nu e altă bogăție mai mare în lumea asta! Pe final, actorul Bogdan Matei le-a pregătit copiilor un moment de lectură presărat cu glume savuroase. Un minunat început de toamnă pentru cei mici, am zice noi!

„Am făcut multe proiecte în cei 7 ani de dinainte de BookTruck, dar niciunul nu mi-a adus o atât de mare satisfacție. Cred că fiecare copil merită o bibilotecă, fiecare copil merită un bibliotecar sau o bibliotecară care să îl călăuzească în lumea poveștilor și a cunoașterii. Sunt foarte entuziasmat de acest acest spațiu de lectură în curtea școlii și cred că, adunat cu eforturile doamnei bibliotecare, poate să facă diferența în a cultiva dragostea de carte a elevilor”

– Victor Miron.

BOOKTRUCK
O bibliotecă pe roți, centru de interes pentru copiii din Cluj. Margareta Nistor s-a alăturat proiectului
Un proiect generos a animat toată suflarea unei comune din judeţul Cluj: o...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună
2024
NEpierdute e promisiunea noastră că punem într-un cufăr, la Centrul Comunitar Zi de BINE, toate cele pe care oricare dintre noi riscăm să le pierdem după o vârstă - cheful de viață, prieteniile, direcția zilei, mobilitatea, capacitatea de învățare, sănătatea. Un proiect pentru starea de BINE a seniorilor noștri.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI

PARTENERI

■ IB CARGO SRL ■ SYNERGY CONSTRUCT SRL ■ NIRAN CO PRODUCTS SRL ■