„Hai să facem din duba asta bibliotecă, să umble prin sate izolate, la copii fără cărți”, ne propunea un prieten de-al nostru anul trecut, cam pe vremea asta. Și duba prăpădită a fost dată de trei ori peste cap și s-a făcut BookTruck. Și copiii au făcut coadă la cărți. Daaa, chiar coadă la bibliotecă.
Acum, același prieten a venit cu altă idee strașnică: „Hai să facem dintr-un container o bibliotecă-n curtea școlii în care copiii sunt leșinașți după cărți!” E o școală unde doamna bibliotecară a făcut magie și sute de copii s-au îndrăgostit de citit. Și dragostea asta mare nu mai încape în biblioteca de la școala „George Enescu” din Moinești, județul Bacău. Cum să rezistăm la așa propunere și să nu facem noi bibliotecă din container? În august, am făcut Biblioteca Altfel împreună cu Victor Miron și a lui asociație Cărțile pe Față!
Pofta vine... citind - Un anișor de BookTruck
3, 2, 1… la mulți ani BookTruck strașnic pornit prin lume fix acum un an! Sau mai bine spus, la mai mult de 30 de sate vizitate și peste 2.500 de copii care au călcat pragul minunii înaripate în doar 1 an de zile cu Victor Miron la volan. Și acum ținem minte înțelegerea/socoteala/promisiunea – BookTruck poposește câte o zi într-un sat, împrumută cărți și se întoarce peste o lună de zile să le recupereze și să lase altele, astfel putând să deservească 20+ comunități din județul Cluj, într-un an de zile. Acum îl bănuim pe Victor că a făcut ce-a făcut și niște basme pesemne că le-a transformat în realitate, jăraticul pe post de combustibil fiind singura explicație rațională pentru performanța de a „mânca” vreo 20.000 de km și a străbate mai mult de 30 de sate într-un an de zile.
S-a oprit dihania pe ulițe, prin poienițe, prin curți de școli. Când se ducea vestea că BookTruck vine în satul lor în care nu prea vine nimeni, copiii năvăleau. Și stăteau la coadă la cărți. Dar nu numai. Pe lângă cele peste 1.000 de cărți aranjate frumos pe rafturi, BookTruck vine și cu portabajul ticsit de scriitori, actori care le citesc copiilor, teatru de păpuși, proiecții de film, iar când portbagajul vine gol e semn de mare, dar mare noroc pe capul copiilor de la sat, care pot în astfel de ocazii să participe la evenimente în oraș, de exemplu la concerte de muzică clasică sau să meargă la cinema.
N-a durat mult până ca despărțirile copiilor de frumușeața magică care umple zile toride de vară la țară cu posibilități fără nume și fără număr să apese greu pe conștiința domnului șofer/șef la biblioteca pe patru roți. E super că BookTruck există, dar nu e destul! Așa a început să se contureze un nou vis…
Află mai multe despre Victor și Asociația Cărțile pe Față pe blog.
Vis și făcut! O bibliotecă altfel...
Dar și mai eficientă a fost în dragostea de carte pe care le-a transmis-o copiilor, că la ultima măsurătoare tot prea mică rămăsese biblioteca. Cam atât de mică cât să trebuiască una în plus. Fix în curtea școlii! O bibliotecă imobilă de data asta, care să nu își ia tălpășița după o zi și să se mai întoarcă după o lună. Un loc care zi de zi să le deschidă copiilor pofta de a deschide o carte. Am făcut-o și pe asta în august!
Deși încă în vacanță, la inaugurare copiii s-au adunat curioși în curtea școlii să vadă minunăția și nu le-a luat mult să se așeze confortabil pe iarbă, în jurul noii biblioteci. Au fost acolo profesorii lor, doamna director, Victor Miron și chiar primarul orașului. Mesajul a fost unanim către copii: continuați să citiți, nu e altă bogăție mai mare în lumea asta! Pe final, actorul Bogdan Matei le-a pregătit copiilor un moment de lectură presărat cu glume savuroase. Un minunat început de toamnă pentru cei mici, am zice noi!
„Am făcut multe proiecte în cei 7 ani de dinainte de BookTruck, dar niciunul nu mi-a adus o atât de mare satisfacție. Cred că fiecare copil merită o bibilotecă, fiecare copil merită un bibliotecar sau o bibliotecară care să îl călăuzească în lumea poveștilor și a cunoașterii. Sunt foarte entuziasmat de acest acest spațiu de lectură în curtea școlii și cred că, adunat cu eforturile doamnei bibliotecare, poate să facă diferența în a cultiva dragostea de carte a elevilor”
– Victor Miron.
O bibliotecă pe roți, centru de interes pentru copiii din Cluj. Margareta Nistor s-a alăturat proiectului
Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.