EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

A-CASA la Singureni

Un italian a salvat sute de copii români, la Singureni, în căsuțele Bambini in Emergenza. Luna asta ajutăm Fundația BIE să mai salveze câțiva și renovăm Căsuța Andreea.

Unde:

Cu cine:

-

A-CASĂ a fost căsuța unei fetițe abandonate care suferea pe un pat de spital plin de copii bolnavi de SIDA. Copii abandonați. Un om de departe i-a văzut fotografia în ziar, și-a lăsat toată viața în urmă și a venit să aibă grijă de ea și de alți copii asemenea ei. Numele fetiței este Andreea. Numele omului care i-a devenit cel mai bun părinte cu putință este Mino Damato.

Mino a salvat sute de copii, într-o lume cu căsuțe ca din povești pe care le-a ridicat, special pentru ei, la Singureni. Anii au trecut, nevoile s-au schimbat, căsuțele au obosit. În Februarie, am avut un plan clar: să refacem Căsuța Andreea din acea oază de iubire, educație și speranță pentru copiii abandonați, pentru copiii cu dizabilități fizice sau psihice.

Bambini in emergenza. O istorie despre România.

Anii 90 ne-au deschis granițele țării. Puteam să mergem și să vedem și noi ce e pe la alții. Dar și alții puteau să vină să vadă ce e pe la noi. Și unii au venit. Iar ce au văzut li s-a părut imposibil de crezut și acceptat. Mai țineți minte faimoasele fotografii și reportaje despre orfelinatele groazei și ce se întâmpla acolo… Ei bine, Mino Damato, jurnalist italian la vremea aceea, a văzut și el o fotografie din România, dintr-un spital. În poză era Andreea, o fetiță de trei ani bolnavă de SIDA. O fetiță abandonată, printre mulți alții de altfel.

Anii 90 ne-au deschis granițele țării. Puteam să mergem și să vedem și noi ce e pe la alții. Dar și alții puteau să vină să vadă ce e pe la noi. Și unii au venit. Iar ce au văzut li s-a părut imposibil de crezut și acceptat. Mai țineți minte faimoasele fotografii și reportaje despre orfelinatele groazei și ce se întâmpla acolo… Ei bine, Mino Damato, jurnalist italian la vremea aceea, a văzut și el o fotografie din România, dintr-un spital. În poză era Andreea, o fetiță de trei ani bolnavă de SIDA. O fetiță abandonată, printre mulți alții de altfel.

Despre moștenirea lui Mino Damato am stat de vorbă cu cea care i-a stat alături în ultimii ani de viață și-i duce mai departe misiunea, Silvia Damato, președintele Fundației.

Iar acum, un nou capitol începe la Singureni. În urma numeroaselor solicitări din partea DGASPC, Fundatia BIE a decis să extindă categoria de beneficiari și către copiii cu diferite dizabilități fizice și/sau psihice. Să le ofere și lor asistența și educația, grija și iubirea care definește deja acest loc, având în vedere în mod special creşterea gradului de incluziune socială şi de autonomie personală. Aici ne-am adus și noi contribuția!

Istoria continuă. Binele rămâne.

Închide ochii și imaginează-ți că ești prins într-un corp care nu îți permite să mergi, să alergi sau chiar să te exprimi cum ai vrea, ca lumea din jurul să te înțeleagă. Să înțeleagă ceva simplu, banal. Imaginează-ți că te trezești într-un complex de părți dezordonate, deformate, considerate ridicole sau urâte. Că ești prins într-o armură care te strânge tare și nu îți dă voie nici măcar să mănânci singur, nici măcar să zâmbești. Imaginează-ți pentru o clipă că ești în locul uneia dintre miile de persoane cu dizabilități care trăiesc încarcerate în trupurile lor. În mințile lor.

„Cu proiectul Oaza copiilor vrem să le oferim posibilitatea de a „ieși” din corpurile lor, de a nu simți greutatea, de a fi priviți în ochi și imediat să simtă respectul, solidaritatea, empatia și atenția față de nevoile lor din partea celor care îi îngrijesc, precum și posibilitatea de a decide și de a fi ascultați. Vrem ca drepturile lor fundamentale, care sunt aceleași cu cele ale egalilor de vârstă cu aptitudini clasice, să fie amintite, enunțate, strigate și mai presus de toate respectate,” punctează Silvia Damato, președintele Fundației.

Proiectul a inclus și renovarea Casei Andreea (interior si exterior) una dintre casele de tip familial. Căsuța a devenit ACASĂ pentru 9 copii care vor beneficia de îngrijirea și asistența fundației, pentru a le oferi dragoste, afecțiune, o educație grozavă și mai presus de toate recuperare în dezvoltare. Așa că pentru februarie avm avut un To Do list plin cu:

 • recondiționarea parchetului din lemn prin rașchetarea și vopsirea pardoselii;
 • lucrări de întreținere si protecție a lemnului la fațadele externe;
 • refacerea instalației electrice;
 • renovarea celor două băi și adaptarea unei bai cu elemente și accesibilitate pentru persoane cu dizabilități motorii;
 • achiziționare și montare aragaz cu cuptor;
 • achiziționare și montare mașină de spălat vase;
 • achiziționare 2 canapele și fotolii;
 • achiziționare și montare aparat de aer condiționat;
 • înlocuit sistem de iluminat;
 • înlocuit centrală detecție fum;
 • recondiționare mobilier de bucătărie;
 • înlocuire plase de insecte pentru ferestre.
0
Numărul
total de
proiecte
0
Numărul total
de comunități
ajutate
0
Numărul
total de
donatori
0 mil
Valoarea
totală
aproiectelor
Vești și Povești
La Singureni, unde iubirea lucrează miracole
În primul ei an de viață, Ștefania a trăit singură, într-un pat de spital. Avea...
Alte Proiecte în desfășurare
2024
Cauți pe net dacă mai sunt persoane care fac ce faci tu, care gândesc ca tine. Poate ți-e rușine să vorbești cu mama sau cu vreun prieten. Poate nici nu știi cum să explici prin ce treci. Poate oricum nu te-ar lua nimeni în serios. Nu până nu devine grav. Și apoi, ce soluții sunt în România pentru adolescenții care suferă de tulburări alimentare?! Facem echipă cu specialiști, medici pediatri, psihiatri și psihologi și împreună dezvoltăm un program-pilot de recuperare.
2024
Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline, uneori cu experințe de care nu avem habar. Cum faci școală cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori. Toți, împreună

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.

Dacă ești printre donatori și nu-ți regăsești numele în listă (poate ai donat prin SMS și nu avem acces la numele tău), te rugăm să ne scrii la [email protected]

AM AJUNS PÂNĂ AICI PENTRU CĂ NE-AȚI SUSȚINUT!

Pentru ce ați făcut pentru comunitățile voastre, numele vostru merită rostit!

PARTENERI STRATEGICI