EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Data

03 iul. 2022
Finalizat

Locație

Centrul Comunitar Zi de BINE
Str. Uranus 150, etaj 1, București

Glume, râsete, sporovăială și Alzheimer

O dimineață de vară, pe o terasă, în centrul Bucureștiului. Vreo zece oameni beau cafea și povestesc animat. Glume, râsete, sporovăială.

– Bună ziua, ce atmosferă plăcută e aici, se vede că vă cunoașteți de mult timp.
– Daaa, unii dintre noi ne-am mai întâlnit o dată, acum o lună. Cu alții ne-am cunoscut chiar acum.

Este ultima vineri din lună, deci este „AlzCafe”. La Centrul Comunitar Zi de Bine are loc a doua întâlnire lunară a unui grup format din bolnavi cu Alzheimer și aparținătorii lor, cu specialiști și voluntari. Proiectul ȚINE(mă)MINTE! ia amploare și se extinde în Cluj Napoca și București pe fondul unei nevoi imense de comunicare și al unui interes extraordinar de mare din partea celor care se confruntă cu acest diagnostic crunt.

Grupul care își bea cafeaua și stă la taifas este format din pacienți diagnosticați cu Alzheimer și aparținătorii acestora. Au venit la Zi de Bine să socializeze, să afle informații de specialitate practice, să vorbească unii cu alții.

Doamna Ecaterina are 54 de ani și a fost diagnosticată cu Alzheimer acum doi. A venit însoțită de soțul ei, domnul Romeo. Împreună au o fiică ce trăiește în Anglia.

   

– Îți plac bijuteriile mele? Uite, am inel, și brățară, și pandantiv, din argint. Sunt de la fiica mea. O cheamă…. Cum o cheamă? caută repede ajutor în dreapta ei.
– Angela, vine răspunsul oftat. Uitați-vă la ea cât este de veselă și de frumoasă. Mereu zâmbește. La ea boala este galopantă. Îi place mult muzica, îi place să se legene pe ritmul ei. Visul ei a fost să fie profesoară de coregrafie.

Domnul Romeo o ține mereu de mână, nu se așază pe scaun până nu se asigură că doamna are loc lângă el și că stă comod. Răspunde cu răbdare dumnezeiască pentru a suta oară la același trei întrebări repetitive: Aici? Mai stăm? Unde? Sensul vorbelor nu mai ajunge la doamna Ecaterina, ea zâmbește blând, el zâmbește trist.

– Oare putem merge în concediu undeva, credeți că strică? întreabă timid domnul Romeo.

O altă doamnă cu început de Alzheimer intervine:

– Întotdeauna mi-am dorit să dansez. Oare acum e prea târziu?

– Dacă intenționați să faceți balet pe o mare scenă, da. Altfel, în niciun caz.

 

La a doua întâlnire lunară „AlzCafe” aparținătorii bolnavilor diagnosticați cu boala Alzheimer au avut ocazia să stea de vorbă cu medicul psihiatru și terapeutul Cristian Erdei și cu medicul de familie cu formarea medicina stilului de viață, Tatiana Popescu. A rezultat un dialog sincer, s-au discutat probleme delicate și specialiștii au căutat soluții personalizate împreună cu aparținătorii.

– Eu sunt afectată de 3 ani de boala soțului și accept greu trauma prin care trec, simt o revoltă și o durere interioară continuă, ca o gheară în gât. Am 62 de ani și visam să ieșim la pensie, să mergem în stațiune, să avem tihnă și liniște.

Aceasta este o problemă cu care se confruntă mulți aparținători și nu există o rețetă sau un medicament pentru a scăpa de aceste sentimente. Specialiștii recomandă adaptarea unei atitudini pozitive. Nu ajută ca boala să fie percepută ca o pedeapsă a divinității, ea trebuie privită cu detașare de sentimentele de frustrare și de furie. Căutarea interioară de sens, cultivarea bunătății, a înțelepciunii și a grijii pot ajuta aparținătorul să gestioneze sentimentul de neputință, de furie sau de frustrare, care se îndreaptă de multe ori împotriva bolnavului.

Tot aparținătorii, cunoscând evoluția bolii, își fac uneori griji în avans, care nu corespund cu stadiul bolii, iar persoane care sunt capabile să fie independente, sunt presate să abandoneze această independență și să se mute împreună cu copiii lor și cu familiile acestora. De multe ori nu își găsesc liniștea și nu pot scăpa de sentimentul că sunt o povară pentru cei dragi.

– Și chiar considerați că este mai bine să o las pe mama la Galați, decât să o aducem la noi, la București?
– Mama dumneavoastră are un scor MMSE bun și este funcțională. Răspunsul meu este: da, pentru moment.

– Am venit la Zi de Bine să cunosc și alți oameni care au acasă bolnavi de Alzheimer.
– Eu îmi doresc să înțeleg ce se întâmplă cu mama, ca să o pot ajuta.

Câți aparținători, atâtea povești spuse cu inima strânsă și întrebări mai mult șoptite, de parcă ar fi interzise… Continuăm întâlnirile lunare la centrul nostru comunitar ca să ne asigurăm că toate primesc răspuns, ajutor, un strop de liniște.

Organizator

Asociația Zi de Bine
Telefon
+40 725 565 375
Email
[email protected]
Website
https://zidebine.ro

Nu poți să participi însă dorești să susții activitatea Asociației Zi de Bine?
Poți face acest lucru printr-o donație, folosind butonul de mai jos.

Îți mulțumim că faci Bine!