EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Data

14 nov. 2022
Finalizat

Locație

Centrul Comunitar Zi de BINE
Str. Uranus 150, etaj 1, București

Bucureștiul seniorilor

În luna octombrie seniorii din București s-au pornit la plimbare prin cartierele bucureștene vechi și dragi. Plimbare la propriu și la figurat, în cadrul expoziției foto-video Bᴜᴄᴜʀᴇs̗ᴛɪᴜʟ sᴇɴɪᴏʀɪʟᴏʀ, organizate de ISCOADA, expoziție care a putut fi vizionată în cartierele bucureștene Rahova, Colentina sau Drumul Taberei și mai ales la Centrul Comunitar Zi de Bine.

Bᴜᴄᴜʀᴇs̗ᴛɪᴜʟ sᴇɴɪᴏʀɪʟᴏʀ este un proiect în cadrul căruia 15 seniori din cartierele Colentina, Drumul Taberei și Rahova și-au spus poveștile despre relația afectivă cu orașul, adunate prin lentila a 75 de fotografii și 15 video-documentare. Mai bine zis, o invitație la o plimbare veritabilă prin ungherele sufletului pline de amintire despre cartierele dragi și viețile oamenilor, printre care trăim astăzi.

Proiectul ISCOADA face lumină peste istoria cartierelor bucureștene prin poveștile de viață ale bunicilor acestui oraș, care au servit drept ghizi și au plimbat la pas echipa prin toate locurile de însemnătate pentru ei. Ocazie bună să mai aflăm și noi cum era cu munca și cu timpul liber în comunism sau cum s-au schimbat viața și cartierele în care poate locuim acum, în ultimii 40-50 de ani. Un proiect minunat care a dat voce seniorilor din București, din păcate prea puțin prezenți și relevanți în discursul public.

Seniorii din Rahova

Noi am găzduit expoziția la Centrul Comunitar Zi de Bine, în inima cartierului Rahova, între 5-10 noiembrie, când ne-am bucurat să îi cunoaștem pe seniorii noștri care au venit curioși să vadă cum au ieșit în materialele documentare, foto sau video.

   

I-am iscodit un pic și am aflat că toți seniorii au o legătură puternică cu cartierul în care locuiesc de multă vreme. Toți simt ceva pentru locul acela, cunosc ce se întâmplă în jur, au prieteni din alte scări sau blocuri și se simt legați de spațiul care îi înconjoară, chiar dacă viața lor nu e una lipsită de griji. Viața lor se strecoară adesea printre un făcut de piață, o taximetrie sau o vorbă cu prietenii din cartier.

„????̦???????????? ????????̆ ????????????????????????????̦????????? ????̦???? ????-???? ????????̆???????????? ????????????????????????????????. ???????????????????????????????? ????̦???? ????̦???????? ???????? ????????????????????????????. […] ???????????????????????????? ???????????????? ???? ????????????????????????????????????????̆ ???????? ????̂????????????????????̦????????????. ???????????????????? ????????????????????????????????????. ????????̆???????????????? ????̦???? ????????????????̆, ????̦???? ????????????????????????????????????????????????????, ???????? ????????????????????.” La Caritas. E parte din povestea de viață a lui nenea Florian, care locuiește în cartierul Rahova din anul 1976, când s-a mutat în Capitală împreună cu familia.

În același cartier locuiește doamna Maria de prin anii ‘60. Multe dintre amintirile ei sunt legate de Autobaza Alexandria, unde a lucrat o bună parte a vieții. „E???? ???????????????? ???? ???????????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????????????? ???????????????????? ????̦???? ???????? ????????????????????????????????????… ????????̂???????? ???????????????????????? ???????? ???????? ????????????????????????????̆ ????̦???? ???????????????? ????̦???????????????????????? ????̆???????? ????̦???? ???????????????????????????? ????????????̂????, ???????????????????????? <<????????̆, ????????????????????̦???? ???????????? ????????????????̆ ????-???? ???????????????????? ???????????????????????? ????????????????????????!>>, ???????????? ????????̆????????????????????????, ???????????????????????????? ???????????? ????̂???????? ????????????????????????. ????̦???? ????????̆????????????????.”

Ulterior, cu unele din doamnele senioare din cartier ne-am și împrietenit și am pus la cale alte activități care să ne umple sufletele de sens și de bucurie.

       

Acest proiect, realizat de minunata echipă de la ISCOADA, a început în luna octombrie și pentru faptul că, începând din anul 1991, pe 1 octombrie sărbătorim Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, în baza deciziei Organizației Națiunilor Unite.

„Până în acest moment, proiectul nostru a oferit în special un beneficiu de natură emoțională, în sensul în care le-am ascultat poveștile și le-am oferit posibilitatea ca aceste povești să ajungă și la alți oameni. E important să te regăsești în poveștile interlocutorilor noștri, pentru că asta pare să ajute la reducerea sentimentului de izolare. Din interacțiunea cu interlocutorii noștri și chiar și cu doamnele de la Centrul Comunitar Zi de BINE, am înțeles că există o mare nevoie de reconectare a seniorilor cu ceilalți,” ne-a povestit Ioana Jelea de la ISCOADA.

*** Toate fotografiile și interviurile video au fost documentate în cadrul cercetării antropologice desfășurate de Ioana Jelea și Diana Iancu de la ISCOADA, iar proiectul despre seniori a fost creat de Inima Film şi cofinanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB, în cadrul „Bucureşti afectiv” 2022. Foto afiș: Adrian Catu.

   

Organizator

Asociația Zi de Bine
Telefon
+40 725 565 375
Email
[email protected]
Website
https://zidebine.ro

Nu poți să participi însă dorești să susții activitatea Asociației Zi de Bine?
Poți face acest lucru printr-o donație, folosind butonul de mai jos.

Îți mulțumim că faci Bine!