EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
Trimite SUS la 8845 și donează 2 €/lună
EN RO UKR
Trimite SUS la 8845 și donează 2€ / lună
EN RO UKR

Comunitatea 360 pentru Școala 36

Ne-am obișnuit să separăm școala de viață. Să ne gândim la copii ca la niște vase care trebuie umplute cu informații. În realitate, vasele sunt deja pline. Cum faci ore cu un copil flămând? Sau cu unul neglijat? Sau al cărui părinte e bolnav? Pentru că educația nu e doar despre educație, construim o comunitate în jurul Școlii nr. 36 din București, ca să fim sprijin real pentru elevi, părinți, profesori.

Când:

Unde:

Cu cine:

-

„Ai carte, ai parte”, ne-au auzit urechile încă de mici. Un soi de încurajare părea să fie, să mai mergem încă o zi la școală. Și încă una. Din vacanța mare până-n următoarea. Dar cum ar fi să ai parte de o școală atât de cool, că nu mai e nevoie de nicio încurajare, de nicio negociere? Mai că te trezești și singur de dimineață… Pentru că e locul ăla fain, unde te simți în siguranță și unde-ți creezi amintiri de BINE pe băncile școlii.

Și cum ne știți, am și trecut la fapte! În luna aprilie 2023 am „adoptat” școala 36 – Școala Generală „Ionel Teodoreanu” din București – cu gândul de a o face #scoaladepoveste. Și pentru că ne-au venit alături oameni și companii de BINE, planul a crescut cât șapte, iar acum se scrie #comunitate. Comunitatea 360 pentru Școala 36.

De la ce ne-am luat și unde am ajuns

Școala 36 e o școală maaaare. Și când zicem mare vrem să spunem că numără 39 de clase cu până la 30 de elevi în clasă. Și deși reabilitată total prin 2004, imaginează-ți ce înseamnă 1.800 de picioare care tropăie prin clase și laboratoare și bat mingea pe holuri… În concluzie, școala are nevoie de niște iubire și imaginație.

Am început în aprilie cu renovarea unei săli de clasă și amenajarea unei săli multifuncționale, cu sprijinul sponsorilor noștri strategici – LIDL  EON  UNICREDIT  LEROY MERLIN. Zisă și „la iepure”, sala multifuncțională am gândit-o ca un spațiu alternativ de stat în pauze, un spațiu poate pentru clubul de șah sau pentru serbări altfel… Un reper în viața școlii. Un spațiu pe care elevii să-l simtă al lor. 

Cu mult ajutor de la companii care au adoptat câte o clasă, pe care au dotat-o complet, de la bănci și scaune până la table și table inteligente, am reușit să mai amenajăm 6 clase până la începerea anului școlar. Toate realizate cu ajutorul neprețuit la deisgnerului de interior Persida Paula Popescu.

Girafa de la puștii de a III-a se va apleca mereu cu o vorbă bună în urechea elevilor. Asta datorită sprijinului din partea: BearingPoint, Nhood România, Loftrek, Master Build, Gebrüder Weiss, Cardinal și Volta Grup.

Când am ajuns cu vopseaua colorată la puștii de a VIII-a, am zis să ieșim la plimbare pe mare, cea a cunoștințelor și a descoperirilor, ghidați în siguranță pe țărm de către Farul însorit. Mulțumim AbbVie!

Când spui baloane cu aer cald, spui magieee și culoaaaare. Cu această priveliște își vor bucura ochii în fiece dimineață picii din clasa a 3-a, iar după-amiaza – puștii din clasa a 7-a. Bepco, ICCO și doamna Roxana Hidan, vă mulțumim!

Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să faci orele pe munte? Nu e chiar pe muuuunte, dar ăsta e vibe-ul din clasa cu muntele. De cum intri în ea ai impresia că-ți fluieră pe la urechi vântul și simți cum ți se umplu plămânii cu aerul rece. Să fie primit ajutorul de la Sphera Group.

Iar cu sprijinul Secom Healthcare, am dat cu bagheta și peste sala de mese, unde picii de la clasa zero pot să-și împartă un sandwich, o bucurie, o melodie la două căști, o vorbă bună. Să stea împreună de drag de colegi și scoală. Timp în care, la colegii mai mari ne-am dus, împreună cu o echipă de psihologi, să le vorbim despre antibullying, parte dintr-un proiect mai mare cu care am fost prezenți în 22 de școli din București. 

Comunitatea se învață

Dând de gustul TRANSFORMĂRII, ne-am întrebat până unde o putem duce? Clar, ajută să vezi curat și frumos în jur, dar motivele absenteismului sau bullyingului nu se rezolvă cu asta. Dacă e nevoie de un sat să crești un copil, cu siguranță e nevoie de Comunitate să crești o școală. Una care să aducă laolaltă toți participanții la educație, formală sau nonformală: copii, profesori, părinți, vecini ai școlii. Dacă vrem o comunitate civilizată și onestă, fiecare membru al acestei comunități poate să devină o resursă. Învățăm unii de la alții, ne punem împreună resursele la bătaie.

Am pus un om în școală! Și omul acela a pus de-un Club al Voluntarilor!

Ruxi Coman ne-a câștigat cu atelierele de improvizație pe care le-a tot ținut la Centrul Comunitar Zi de BINE, unde am văzut o mină de aur în relația cu puștii. Ea este ochii și urechile Zi de BINE în Școala 36 și deja a dat o funcționalitate nouă sălii multifuncționale – loc de întâlnire pentru Clubul Voluntarilor, o formă sub care elevii vor găsi sprijin să-și rezolve problemele și să-și facă realitate ideile pentru școală, dar în care vor învăța și să găsească resurse proprii, să fie atenți la ceilalți și la nevoile lor, pentru care să găsească soluțiile potrivite.

„Eu aș vrea să arate toate sălile ca cele de la parter”, ne-a zis Andrei, din ultima bancă. 

„Vrem cantină și loc de joacă, eu aș pune o canapea și lumini frumoase la bibliotecă și să punem gazon pe terenul de fotbal”, li s-au alăturat alte voci din sală, la prima întâlnire cu Ruxi.

Facem lecții remediale cu elevii care au nevoie de ajutor suplimentar la teme! Nu noi, ci un profesor cu experiență pe care l-am adus în școală și care îi va ghida și îi va ajuta cu răbdare pe puștii care au nevoie de ajutor. Nu-i mare mirarea că o bună parte dintre ei provin din familii vulnerabile. Așa că le vom asigura și o masă caldă după ce vor termina cu descâlcitul de teme, grație ajutorului primit de la Sphera Group.

Ce ne dorim tare să mai facem?

  • Să reabilităm 5 clase, în completarea celor 6 deja amenajate, care vor încheia astfel renovarea parterului + întreg holul 
  • Să renovăm/amenajăm scările și spațiul dintre etaje, care alături de hol sunt singurele spații comune în care copiii din clase diferite pot schimba o vorbă între pauze.
  • Să amenajăm Biblioteca, care are nevoie de renovare/mobilier/fond de carte 
  • Să amenajăm/dotăm Laboratorul de Chimie/Fizică/Biologie  
  • Să ținem cursuri de nutriție, antibullying, antidrog, prim-ajutor, parenting, vocaționale, ateliere STEM și ateliere de reconversie profesională.
  • Să contribuim la evenimente comunitare, de la cele sportive (competiții de șah, ping pong, maratoane) la cele culturale.

Ne dorim ca școala 36 să devină inima comunității. Să adune nevoi, resurse, soluții și să le întoarcă spre comunitate, unind-o în ceea ce am numit – Comunitatea 360. Chiar și tu poți face parte din ea! Donează-ți ziua de naștere pentru proiect și fă din ziua ta de BINE, un an de BINE pentru elevii școlii 36!

Vești și Povești
Copilul obez la români – perspectiva medicului
Dr. Florin Ioan Bălănică este medic specializat în medicina stilului de viață,...
Vești și Povești
Părinții și copiii la masă cu un psiholog
Alina Manuela Ciufu este psiholog clinician și psihoterapeut cu experiență în...
Alte Proiecte în desfășurare
Septembrie
2023
În septembrie, sunăm clopoțețul și începem noul an școlar cu #chimiaBINELUI, un laborator pentru experimente de chimie și fizică la Școala Gimnazială nr. 1 din Curcani, jud. Călărași, unde o echipă de profesori pregătește deja școala viitorului.
Noiembrie
2022
O pădure de mesteceni. O pădure de aducere aminte și de iubire. Plantează și tu un copac în memoria cuiva drag și du astfel povestea mai departe. În București, Oradea, Constanța, Brașov, Lugoj.

Citește despre celelalte proiecte Zi de Bine și vezi cum poți contribui și tu.